4 systémy, které PC přemění na plnohodnotný NAS

NAS úložiště nemusí být jen proprietární krabičkou s uzavřeným systémem. Může to být i úsporný desktop, který si vyladíte podle svých potřeb. Včetně vyhovujícího OS.

FreeNAS

Nejznámějším projektem, který nabídne nejširší podporu je bezpochyby FreeNAS. Systém je postavený na FreeBSD a aktuálně běží ve verzi 9.2. Pro jeho instalaci je doporučen 64bitový procesor, 8 GB operační paměti a flashka s kapacitou 4 GB pro instalaci systému. Stroj, na kterém FreeNAS poběží, musí být vybaven běžným ethernetem, bezdrátové sítě nejsou podporovány.

FreeNAS podporuje všechny běžné síťové protokoly a příliš tak nezáleží na klientských systémech. Zároveň umožňuje běh zálohovacích služeb pro stanice s Windows, OS X pomocí Time Machine i dalších jako je rsync. Systém běží na souborovém systému ZFS, díky němuž umožňuje šifrování disků a vytváření otisků diskových oddílů.

freenas.png

Vzhledem k rozšířenosti a velmi aktivním vývojářům a komunitě je dostupné velké množství pluginů. Ty umožní kromě běhu základních služeb pro ukládání dat i přestavbu takového stroje na jednoduchý webový server, multimediální server s webovým rozhraním ve stylu XBMC nebo vytvoření vlastního cloudu dostupného i z venkovní sítě.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,