3D akcelerované prostředí v praxi

Nejnovější operační systémy nabízejí v nových verzích 3D akcelerované prostředí alespoň jako alternativu ke klasickému prostředí. Vypadá to bez pochyby hezky, leckoho to možná přiměje i říci „Wow!“, ale má to nějaké praktické důsledky pro běžnou práci uživatelů?
Kapitoly článku

Přepínání mezi aplikacemi a okny

O důležitosti efektivity této funkce není myslím nutno nikoho přesvědčovat – takže přejděme rovnou k ilustračnímu videu.

Klasické přepínání pomocí Alt-Tab. Živé náhledy a současně přesun aktuálně zvoleného okna do popředí je mnohem intuitivnější nežli přepínáni mezi ikonkami. Tato funkce je (až na některé detaily) implementována ve Windows Vista i MacOS X.

Funkce zmenšení všech oken a umístění jich na obrazovku. Dle mého názoru toto je nejpohodlnější způsob výběru okna a současně nejdůležitější funkce 3D prostředí. Tato koncepce výběru okna pochází z MacOS X (je tam nazvána Exposé). Ve Windows existují pouze náhražky generující „mrtvé“ náhledy oken.

Funkce zmenšení všech oken, ale ukázány jsou pouze okna aktuální aplikace. Situace je stejná jako v předchozím bodu. Opět poznámka k aplikacím, které sdružují otevřené dokumenty do jediného okna – ty pochopitelně v tomto zobrazení výběr z dokumentů nenabízejí.

Efektní leč nepříliš efektivní uspořádání oken do kolotoče. Oproti klasickému přepínání má výhodu, že jsou viditelné všechny okna najednou. Nevýhodou je, že okna nejbližší aplikace (tedy ty v dané chvíli nejdůležitější) jsou částečně zakrytá. MacOS X touto funkci nedisponuje. Windows Vista má variantu s okny prostorově odkloněnými.  

Hrst dalších užitečných funkcí

Na tomto ilustračním videu  je navíc možné shlédnout i několik méně podstatných funkcí, pro které lze použít 3D prostředí.

Zvětšení GUI (Zoom) je vhodné nejen pro zrakově postižené. Možnost plynulého zvětšení obrazu při zachování plné funkčnosti vstupů jistě občas ocení i ostatní.

Zvětšení okna na celou obrazovku (Fullscreen). Funkce není podmíněná použitím 3D prostředí, ale teprve při synergií s ním je plně využitelná. Jedná se vlastně jen o odstranění dekorací okna, přenesení do popředí a maximalizaci. Touto funkcí běžně disponují prohlížeče, ale hodí se i pro jiné programy, zejména při použití menšího rozlišení.

Funkce pro vytvoření snímku oblasti obrazovky je jednou z možností jak využít plné průhlednosti oken.

Anotace. Možnost kreslení a psaní po obrazovce oceníte zejména při prezentacích.

Průhlednost oken. Do této kategorie spadá průhlednost při přesunu okna a při změně velikosti okna.

Inverze barev. Funkce zejména pro zrakově postižené.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,