25 let zpátky: Jak to tehdy bylo s počítači

V Americe se ve velkém prosazovalo IBM PC, Microsoft věřil systému OS/2, Apple nesměle vystrkoval růžky a my jsme byli uzavřeni za železnou oponou s Didaktiky.

Každému je asi jasné, že za dvacet pět let se svět IT zásadně změnil. Pokud se však pokusíme udělat ten velký skok zpět, budeme přesto překvapení, že ta změna je až tak obrovská. Jde ne o jiný svět, ale pomalu o jinou galaxii. Zkusme spolu ale ten odvážný výlet o čtvrtstoletí zpět podniknout. Vítá nás únor 1988. Nevím, kolik je vám – já právě oslavil šestnáctiny a od Vánoc jsem vlastnil svůj první počítač, Atari 800XL.

Život v komunistickém Československu byl v oblasti IT (a nejen tam) hodně let za opicemi, přesněji za západem. Orientovat se tudíž tím, co jsme měli my zde, to by skutečně bylo k tehdejší technologii velmi nefér. Poďme se tedy podívat za velkou louži. Jaké počítače, programy či technologie jsou právě „in“? Co byste si tak, mít hodně peněz, mohli pořídit za super mašinu?

Microsoft: naše budoucnost je OS/2 a databáze

Začátek roku je velice často zasvěcen oznamování nových produktů či alespoň jejich plánování. Rozjedou se nové reklamní kampaně a firmy se vás pokoušejí přesvědčit, že bez jejich produktů nemůžete přežít už ani den.

S plány do budoucna si pospíšil Microsoft. Sice zrovna velmi intenzivně pracuje na systému OS/2, který považuje za svou budoucnost, nicméně nezapomíná ani na další produkty. Pro IT veřejnost je proto poněkud překvapivé, že si k dosavadnímu portfoliu kancelářských aplikací, operačních systémů a vývojových nástrojů chce kousnout i do dalšího koláče. Představuje novou SQL databázi pod jménem SQL Database Server, která by na podzim měla být hotova. Pracovat na ni bude společně s firmou Asthton-Tate, která prodává tehdy nejrozšířenější databázový systém, slavnou dBase.

Z OS/2 na Windows NT

OS/2 byl společným produktem IBM a Microsoftu, po úspěchu Windows 3.0 však Microsoft spolupráci ukončil. Na základě OS/2 však poté sám vyvinul Windows NT, prapůvodce současných Windows. 

Pochopitelně, že běžet bude na OS/2, jak jinak. Stejné plány mám Microsoft i s Wordem, i když zde je přeci jen změna – kromě OS/2, jehož grafický Presentation Manager stále není hotový, má být Word dostupný i pro nové Windows 2.0 a Windows /386. Odborná veřejnost této dvojkolejnosti příliš nerozumí. Proč vlastně Microsoft vyvíjí spolu s IBM OS/2 a přitom nabízí i vlastní okénka? Kam to všechno dospěje? Sám Microsoft nenechává nikoho na pochybách, že budoucnost je OS/2, zatímco Windows mají sloužit jen jako překlenovací grafický systém pro ty se slabším hardwarem. Ano. Vypadá to tak. OS/2 čeká určitě velká budoucnost.

Borland, modla vývojářů

Nelze se divit, že nejvýraznější hráč na trhu SQL databází, firma Oracle, nenechá oznámení bez odpovědi. Rozjela reklamní kampaň na svůj relační databázový systém DBMS a zdůrazňuje, že na rozdíl od konkurenční dBase, existující jen na platformě PC, její řešení podporuje kromě PC i mainframy, minipočítače a pracovní stanice firem IBM, DEC, HP, Apollo, SUN a dalších. Na počítačích IBM PC pak tento systém pracuje nejen v DOSu, ale plánuje se i jeho portace na OS/2, jakmile ten bude konečně k dispozici. S Windows se pochopitelně nepočítá – kdo by takový systém pro amatéry podporoval, že...

No a jakoby těch databází bylo málo! I třetí významný hráč na trhu, firma Borland, si ohřívá svou polívčičku. Připomíná svůj Paradox 2.0 a pokud budete věřit reklamním řečičkám, koupíte si řešení od Borlandu. Nicméně, Paradox je přeci jen ne zrovna prémiový produkt této firmy.

Podstatnější jsou vývojové nástroje. Právě bylo představeno Turbo C 1.5 – no fantazie! Profesionální grafická knihovna se 70 funkcemi, kontextová nápověda, možnost tvorby vlastních knihovních modulů! A to vše jen za 150 dolarů – no nekupte to. Pokud se vám z nějakého důvodu nelíbí jazyk C, můžete si od Borlandu pořídít Turbo Pascal 4.0. Taky dobrá volba. Nejen, že je kompatibilní s verzí 3.0, což asi zas tak moc nepřekvapí, ale dokonce s ním už můžete vytvářet spustitelné soubory větší, než 64 kB. Nabízí mnohem lepší kompilátor, který je schopen s větší rychlostí vytvořit menší zkompilovaný soubor.

Turbo Pasca 4.0.png
Prostředí Turbo Pascalu 4.0 – ještě to není to slavné modré IDE. Stejně vypadalo i Turbo C 1.5 (CC BY-SA Progopedia)

A nelze zapomenout na naprostou novinku – svůj kód můžete nyní vytvářet odděleně v jednotlivých „units“, ne jako jeden zdrojový soubor dříve. Máte k dispozici skvělý editor, který při chybě v kompilaci okamžitě ukáže problémové místo v kódu. Za 99 dolarů je to málem zadarmo. Prostě samá pozitiva a sociální jistoty. Pardon – jenom to první.

McDonald‘s jako průkopník internetu

Borland kromě toho připomíná svoje Quattro, tabulkový procesor, který se marně snaží soupeřit s Lotusem 1-2-3, jenž se stal již standardem. Sice stojí pouhé dvě stovky dolarů oproti pětistovkám Lotusu, ale nabízí toho mnohem víc – tvrdí aspoň Borland. Samozřejmě, oba dva tabulkové procesory pracují pouze v DOSu, i když firmy plánují jejich portaci na OS/2, operační systém budoucnosti.

Pokud byste měli opravdu hodně peněz, můžete si pořídit zánovní pracovní stanici od SUN. Čtvrtou generaci již nepohání procesor od Motoroly, ale Sun se rozhodl pro vlastní moderní RISCovou řadu procesorů SPARC, které nabízí mnohem větší výkon, než Motorola, konkrétně celých 10 MIPS! (zhruba dvojnásobek výkonu i80386 / 20 MHz).

Sun 4.jpg
Sun 4 – počítačový high-end s brutálním výkonem (foto: SunShack)

Na slunečných pracovních stanicích je samozřejmostí UNIX V, skvělá jemná grafika s rozlišením 1152 × 900 bodů a podporou 256 barev, rychlé SCSI harddisky a mnoho paměti, která je rozšiřitelná až na neuvěřitelných 128 MB. O propojení sítí vůbec nemluvě, Ethernet to jistí. Cena je pochopitelně trošku někde jinde, než ve světě PC, který ale takovouto konfiguraci jednoduše nenabízí. Musíme sáhnout hodně hluboko do kapsy, protože platební karty již sice existují, ale desítky tisíc dolarů s nimi nezaplatíte.

Některé články jsou zajímavé svým nábojem do budoucna a naznačují nové cesty. Například 3COM a DEC uvažují pro budoucí stavbu ethernetových sítí využít duplexní kroucenou dvojlinku místo standardního koaxiálního kabelu. No kdo ví, třeba z toho nápadu jednou něco bude. Že by se opravdu podařilo odbourat všechny ty terminátory a další harampádí? Odvážná představa.

Také člověka poněkud překvapí zmínka o technologii ISDN, jejíž zlatá doba slávy má přijít až o nějakých deset let později. Ale je to tak, fakt se o ní zmiňuje – reklama na McDonald‘s. Vrchol americké gastronomie zdůrazňuje, že je první americkou firmou připojenou k Internetu (který ale není jmenovaný, zmíněna je počítačová síť AT&T) pomocí této zcela nové technologie, takže zákazníci mohou očekávat ještě lepší služby a komunikaci. Těžko říci, co z toho zákazníci vlastně budou mít, když se drtivá většina k počítačové síti nemůže nijak připojit, a pokud vůbec, tak jen s pomocí velmi pomalých modemů, nicméně je hezké, že zrovna McDonald‘s takto dbá na moderní technologie.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,