Technologie | Věda | Baterie

20 let nám vědci slibují revoluční baterie, ale revoluce se pořád nekoná

  • Technologie baterií se stále zlepšuje, ale žádné revoluce se nekonají
  • Nejpopulárnějším typem baterií je Li-ion
  • Efektivní baterie se stávají důležitější s příchodem elektromobilů

Zatím jen jedna opravdová „revoluce“

Baterie jsou nedílnou součást většiny přenosné elektroniky, ale i záložních systémů a v nejnovějším případě také stále více v oblasti automobilového průmyslu u elektromobilů. Mohlo by se ale zdát, že vývoj v oblasti baterií „zasekl“ - stále jsou totiž slibována nějaká zcela nová řešení, přitom už se dlouhé roky v praxi zdánlivě nic nemění. Zmapujme si proto, jak to aktuálně s vývojem akumulátorů pro elektronická zařízení je. 

I když počátky prvních pokusů o vytvoření baterie sahají do roku 1749, kdy první testy s propojenými kondenzátory prováděl americký prezident a tak trochu génius Benjamin Franklin, v průběhu let se poměrně ustálily hlavní chemické prvky, které se pro konstrukci baterií používají.

Právě chemická interakce se stala zásadní revolucí ve vývoji baterií a v průběhu let docházelo a dochází k neustále optimalizaci toho, jaké vlastnosti má daný typ baterie z pohledu kapacity a hmotnosti vzhledem k uložené energii, maximální rychlost nabíjení nebo vybíjení a samozřejmě i velikost nebo třeba teplotní stabilita.

Klasické tužkové baterie jsou na trhu už přes sto let a i když prošli chemickou modernizací, vědci nám neustále prezentují „revoluční“ baterie. Na první pohled se ale stále nic moc neděje. Jaká je tedy realita a jaké revoluční baterie jsou ve vývoji?

Diskuze (102) Další článek: Nově objevená bakterie „krade“ atomy chloru z nejtoxičtějšího dioxinu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,