20 aplikací pro Windows 8 Metro, které stojí za hřích

Ve Windows Storu najdete nepřeberné množství pochybných programů bez užitku, tu a tam ale narazíte i na velmi propracované aplikace. Vybrali jsme dvacet bezplatných.

Mohlo by vás zajímat:

Windows 8 je tu už nějaký pátek, a tak stojí za to se opět podívat na Windows Store, jestli už konečně nenabízí nějaké povedené kousky. Najdete zde totiž tisíce aplikací, nicméně zpravidla to jsou drobnosti, které toho moc neumí a nevypadají zrovna nejlépe.

Cesky Windows Store.png Americky Windows Store.png
Titulní strana českého a amerického Windows Storu. Do toho zámořského se přepnete změnou umístění počítače na USA v Ovládacích panelech

Pokud se ale ponoříte hlouběji do Storu a pokud v Ovládacích panelech změníte polohu na Spojené státy, rázem objevíte několik povedených pokladů. Prošel jsem Store od A do Z a vybral několik alespoň částečně bezplatných programů pro Windows 8 a jeho Metro, které určitě stojí za hřích.

BallStrike

BallStrike možná znají majitelé iPadu. Jedná se o fitness hru, která funguje podobně jako Kinect, nicméně si vystačíte s běžnou webkamerou. Poskakujete tedy v prostoru a všemi končetinami a svým tělem ničíte různé dopadající předměty. Aplikace počítá skóre a spálené kalorie a vy si postupně dokupujete další a další úrovně. Základní bezplatná verze jich obsahuje pouze několik, ale můžete je opakovat stále dokola.

BallStrike na iPadu

Rozeznání pohybů je poměrně přesné, poněvadž software skutečně detekuje pouze pohybující se tělo. Funguje to natolik dobře, že by se na Storu mohly objevit i další aplikace s podobným ovládáním. A jen tak na okraj, v přípravě je i verze pro Android.

BallStrike.png BallStrike.png BallStrike.png
Můžete i podvádět, sedět na židli a jen máchat rukama

E15

Ve Windows Storu pomalu roste i zástup českých aplikací. Tou nejstarší publikovanou je zpravodajská čtečka E15, která byla k dispozici už loni na sklonku jara po uvedení Windows 8 Release Preview. Aplikace nabízí kompletní zpravodajství rozdělené do několika kategorií.

E15.png E15.png E15.png
Přehledné rozhraní zpravodajské čtečky

Storm

Windows Store nabízí hromadu meteorologických aplikací, ale osobně mi stejně nejvíce vyhovuje výchozí Bing Weather, který používá více zdrojů a nabízí hromadu statistik. Nicméně zmínku si zaslouží i počasí jménem Storm. Aplikace nabízí předpověď počasí až na patnáct dnů dopředu, ale mnohem zajímavější jsou zdejší velké mapy. Když si tedy nastavíte svoji polohu, můžete se podívat na celoobrazovkovou animaci srážek a oblačnosti nad Evropou.

Storm.png Teplota.png Srážky.png
Počasí Storm a jeho přehledné animované mapy teplot a srážek

Movie Showtime

Tato aplikace vám zase pro změnu zobrazí filmy, které hrají v kinech ve vašem městě. Máte přehled o časech, můžete si vybrat den a nechybí ani popis filmu a trailer. Aplikace si poradí i s českými městy, data tedy nejspíše získává dotazem do vyhledávače Googlu. Autor si snad jen mohl odpustit to škaredé bílé tlačítko s odkazem na verzi pro Android – je to opravdu rušivá pěst na oko. A ještě jedna věc se nepovedla, aplikace má neskutečně ošklivou dlaždici na ploše Metra.

Movie ShowTime.png Movie ShowTime.png Movie ShowTime.png
Přehled filmů v brněnských kinech, karta kina s mapou a karta filmu, která by si ale zasloužila lepší rozložení

PrimeTube

Google pro Windows 8 nevydal žádný nativní přehrávač YouTube, stejně jako na Windows Phonu jej tedy zastoupila komunita a na Storu publikovala celou plejádu přehrávačů. Mnohé jsou placené a kvalita často skřípe, PrimeTube je ale vybavený hromadou funkcí a je zcela zdarma. PrimeTube zvládne skoro kompletní správu účtu, umí nahrát video z webkamery i ze souboru a libovolné video si skrze něj můžete stáhnout pro pozdější sledování bez internetu.

PrimeTube.png PrimeTube.png PrimeTube.png
PrimeTube jako nativní aplikace téměř dokonale nahrazuje webový YouTube 

ArcSoft ShowBiz

ArcSoft vypustil do Storu jako jeden z prvních o něco propracovanější programy a jedním z nich je i jednoduchá videostřižna ShowBiz. Nabízí poskládání stop za sebe, připojení nějakého toho přechodu a barevného efektu, můžete také změnit zvukovou stopu a to je vše. Zdarma můžete hotový projekt exportovat do QVGA a VGA rozlišení, za HD se už ale platí. Z hlediska funkční výbavy je lepší bezplatný Movie Maker, ale ShowBiz je zase lépe upravený pro dotyky a má „instagramové“ efekty.

 ShowBiz.png ShowBiz.png ShowBiz.png
ShowBiz je plný animovaných přechodů, za export do HD rozlišení si ale připlatíte

PhotoWhirl

Pokud máte rádi fotky všeho druhu, určitě vyzkoušejte také aplikaci PhotoWhirl, což je skutečně takový fotografický mixér s mapou. Stačí se posouvat po mapě a aplikace bude načítat lokalizované fotografie ze čtyř zdrojů – 500px, Flickr, Panoramio a Instagram. Zejména Flickr je zárukou často velmi povedených snímků, přičemž ke každé je k dispozici zdroj, takže se můžete podívat na originál.

PhotoWhirl.png PhotoWhirl.png photoWhirl.png
PhotoWhirl je společný klient pro různé zdroje geografických fotografií

gMusic

Google Play Music sice oficiálně běží pouze uvnitř webového prohlížeče a v aplikaci pro Android, postupně ale vznikají neoficiální verze pro různé platformy. Jelikož však chybí oficiální API, mohou všechny do jednoho klidně ze dne na den přestat fungovat. Je to případ i této aplikace s velmi živým a nadšeným vývojem. Po přihlášení se aplikace spojí s osobní sbírkou muziky na Play Music a můžete začít streamovat. Nechybí podpora zasílaní statistik na Last.fm, podpora seznamů skladeb a vyhledávání. V bezplatném režimu může přehrávač zobrazovat reklamu, které se zbavíte za cca 40 korun. Všechny hudební přehrávače z Metra samozřejmě běží na pozadí, takže muzika hraje i když budete na desktopu.

gMusic.png gMusic.png gMusic.png
Neoficiální klient pro Play Music zvládne všechny základní funkce přehrávače včetně vyhledávání v osobní hudební sbírce na serveru

TuneIn Radio

Pokud nebudete mít vlastní sbírku a chcete jen tak bezmyšlenkovitě poslouchat, je tu katalog TuneIn Radio, který eviduje tisíce stanic z celého světa rozdělných do mnoha skupin počínaje žánrem a konče jazykem. Nechybí samozřejmě ani české stanice. TuneIn Radio má jen jednu vadu na kráse, není zrovna moc přehledné. Na česká rádia tedy určitě vyzkoušejte i tuzemskou aplikaci Česká rádia..

 TuneIn.png TuneIn.png TuneIn.png
TuneIn sice eviduje hromadu stanic, ale jeho rozhraní není příliš přehledné

Tuba.FM

Dalším rádiem je sbírka polských stanic Tube. Ale nebojte se, bude s vámi komunikovat anglicky a nabízí podobně jako třeba Last.fm poslech rádia vybraného interpreta.

Tuba.FM.png Tuba.FM.png tubafm.png
Polská alternativa Last.fm

Perfect365

Windows Store pamatuje i na ženy. Ty zde najdou třeba Perfect365, což je lehce narcistní editor krásy, kde si na své vlastní fotografii můžete vyzkoušet efekt make-upu, zvýraznění očí a případně nějakou lehčí plastickou operaci. Program je nicméně opravdu určen jen pro fotografie žen. Nezkoušejte ho použít na muže, utrpíte šok!

Před plastikou.png Po plastice.png
Původní fotografie a po pěti minutách virtuálního zkrášlování

PhotoFunia

Další nejrozšířenější kategorií na Storu jsou všemožné editory fotografií a kreslítka. Najdete zde hromadu doslovných průšvihů, ale i použitelné aplikace, které vás přinejmenším zabaví. Jednou z nich je i PhotoFunia, která pořízenou fotografii může obdařit nejrůznějšími šílenými efekty a rámečky.

PhotoFunia.png photoFunia.png PhotoFunia.png
PhotoFunia je vlastně jen tenký klient pro stejnojmenný web, všechny operace tedy vyžadují internetové připojení

Fotor

Store také nabízí několik editorů pro přímou úpravu fotografií. Nečekejte žádný Photoshop a Zoner Photo Studio, jsou to všechno jednoduché aplikace, které jsou konkurencí především pro mobilní fotoeditory. Jedním z nich je i Fotor.

 Fotor.png Fotor.png Fotor.png
Jednoduchý fotoeditor Fotor s hromadou „instagramových“ efektů

Shazam

Na seznamu nesmí chybět ani rozpoznávač hrané muziky Shazam. Osobně mám raději SoundHound, který si zpravidla poradí i s pobrukováním melodie, ale Shazam je první aplikací svého druhu pro Windows 8 Metro.

Shazam.png Shazam.png Shazam.png
Shazam rozezná původní nahrávku, s karaoke a broukáním melodie má ale problém

Live TV, Adera, Maps App a další

Seznam by mohl být nekonečný, proto dále v rychlosti vyjmenuju ještě několik programů, které si zaslouží alespoň povšimnutí. Patří mezi ně pěkný dotykový souborový správce My Explorer, Google Search s hlasovým vstupem, neoficiální mapová aplikace Googlu Maps App, která má ale trošku problém s GUI, určitě by sem patřil také Skype pro Metro, sledování desítek anglických a dalších televizních stanic skrze aplikaci Live TV a nakonecpovedená a plně počeštěná hra od Microsoftu Adera.

My Explorer.png Maps App.png Live TV.png
My Explorer, Maps App a BBC News skrze Live TV

Používáte Metro a našli jste nějakou pěknou a vybavenou aplikaci? Podělte se v diskuzi pod článkem.

Mohlo by vás zajímat:

Diskuze (114) Další článek: AMD je nadále ve ztrátě, má však velké plány

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,