1GB Compact Flash karta překonává rychlost 10 MB/s

Společnost Renesas Technology Corp. představila Compact Flash kartu s kapacitou 1 GB a rychlostí zápisu až 10 MB/s. Kdože vlastně je Renesas?

Produkt nese jednoduché, snadno zapamatovatelné a jednoduché pojmenování HB28J1000CCC (což si zapamatuje snad jen někdo s fotografickou pamětí schopnou si za 10 sekund zapamatovat jméno Mirečkova dědečka). Compact Flash karta s rozměry 42,8 x 36,4 mm má tloušťku I neboli 3,3 mm. Modul se skládá z osmi AG-AND obvodů FLASH ROM s kapacitou 1 Gb. Datový tok se vytvoří právě paralelním čtením a zápisem více čipů zároveň. Podporuje standard s názvem CFA Standard Version 2.0 (s přenosovou rychlostí až 16 MB/s), přijatý v červnu letošního roku. V Japonsku budou dodávky prvních vzorků zahájeny 30. října letošního roku. Cena zatím nebyla stanovena.¨

Kdo se skrývá pod názvem Renesas Technology Corporation? Nejde o nikoho menšího, než společný podnik firem Hitachi, Ltd. (55 %) a Mitsubishi Electric Corp. (45 %) se sídlem v Tokiu. Byl založen 1. dubna 2003 s kapitálem 50 miliard jenů a zaměstnává 27 000 pracovníků. Název vznikl z Renaissance Semiconductor for Advanced Solutions.

Společnosti produkující Flash paměti se již naplno vrhly nejen do boje s jejich kapacitou, ale také s přenosovou rychlostí. Většina produkuje kromě běžných řad také minimálně jednu řadu „rychlou“ s vyšší přenosovou rychlostí s důrazem na zápis. Nyní se dotýkáme hranice 10 MB/s a půjde to dál. Kapacita také není zrovna k zahození (již se hovoří o 6 GB v Compact Flash provedení, pro 3,5“ velikost se dosáhlo téměř 100 GB s datovým tokem až 30 MB/s). Kam tím mířím? Flash disky v různých fyzických podobách začínají ohrožovat rotační pevné disky.

V průmyslu se mnohde bez Flash disků neobejdou (zabezpečovací zařízení, řídicí jednotky, programovatelné automaty, záznam snímaných fyzikálních veličin…). Mezi uživatele pevných disků založených na Flash ROM paměti patří AirShow, Astronautics, Boeing, Bombardier, Cisco Systems, Daewoo, DSO, DSTA, Elbit, Ericsson, FLIR Systems, GE, General Dynamics, Harris, Hitachi, Huawei, Kontron, Konsberg, L-3, LG, Lockheed Martin, Matsushita, Melco, Miltope, Motorola, NEC, Nortel Networks, OKI, Heim-Systems, Rafael, Raytheon, RUAG Aerospace, SaabTech, Siemens, Smiths Aerospace, Sonus networks, SES, Staubli, Targa, Toshiba apod. Ano, tušíte správně – Flash disky létají ve stíhacích letadlech nad Perským zálivem či se vznášejí uvnitř satelitů nad zeměkoulí.

Docela dobře si dovedu představit notebook či tablet s Flash verzí pevného disku (třeba velikosti 2,5“). Právě zde se dobře využije velká odolnost a zároveň velmi nízká spotřeba elektrické energie, dokonce i nehlučnost (kolik rámusu udělá integrovaný obvod?). Podle posledních ceníků platných pro Českou republiku stojí nejlevnější 2,5“ Flash disky od 1439 Kč bez DPH (ovšem s nijak obrovskou kapacitou), v případě zmenšené podoby 2,5“ disku dokonce 460 Kč. Pokud chcete sáhnout k maximu, prodejte auto – nestojí o nic méně než tři čtvrtě milionu korun českých. Nemyslete si tedy, že si místo současného 80GB disku koupíte Flash variantu a ještě ušetříte. Tento stav zřejmě ještě dlouho a dlouho nenastane, ale mnohé aplikace se již mohou klasických disků vzdát a vrhnout se vstříc elektronické budoucnosti. Docela dobře si ale dovedu představit disk pro starší počítač pro DOS, případně pevný disk pro servisního technika a testování (místo 2,5“ i 3,5“ disků).

Diskuze (15) Další článek: Microsoft Lonestar pro Tablet PC

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,