AMD | Procesory | Ryzen

16jádrový AMD Ryzen 9 4950X bude mít turbo možná až do frekvence 4,9 GHz

AMD tento rok představí novou generaci desktopových procesorů Ryzen s architekturou Zen 3 („Vermeer“), která bude vyráběna 7nm+ procesem u TSMC. Zatím se standardně počítá s označením řady 4000, ale objevily se také spekulace o tom, že by AMD v pojmenování přeskočila na Ryzen 5000, aby nebyly zmatky s označením u mobilních čipů.

Ať už to ale bude s názvem jakkoli, nyní se objevily informace o inženýrském vzorku neznámého čipu, který už má architekturu Zen 3. Z kódových označení se podařilo zjistit, že tento procesor má 16 jader, a mohlo by tak jít potenciálně o Ryzen 9 4950X.

Na tom není nic tak překvapivého – AMD bude mít určitě modely se stejným počtem jader jako v předešlé generaci. Vzorky se ale pyšnily velmi vysokou turbo frekvencí, která předčí současnou generaci. Jeden vzorek měl maximum 4,8 GHz a druhý pak dokonce 4,9 GHz.

Pokud by Ryzen 9 4950X měl skutečně ve finální verzi frekvenci turba až 4,9 GHz, byl by i 200 MHz rychlejší než Ryzen 9 3950X. K tomu je ale navíc přičíst i zvýšení výkonu díky pokročilejší architektuře a možná se dočkáme zrychlení o 5 % až 10 %.

Diskuze (9) Další článek: Mise sondy Persefoné pro průzkum Pluta má být tak extrémně dlouhá, že asi neprojde

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,