13 střípků informací o Windows 8

Sestavili jsme hlavní novinky, o kterých se mluví ve spojení s Windows 8. Nabídne Microsoft nové prostředí, famózní rychlost nebo dokonce vlastní počítače optimalizované pro běh Windows 8?
Kapitoly článku

V pátek jste se mohli nachytat na náš aprílový vtípek o nové funkci ve Windows 8, dnes si ukážeme, co skutečně o Windows 8 víme. Oficiálních informací mnoho není. Lidé z Microsoftu zarytě mlčí, Steve Ballmer pouze přiznal, že se bojí, jak budou nová Windows přijaty.

Přesto tu a tam unikne nějaký střípek informace, kterému můžeme, ale také nemusíme věřit. Jak se ale říká, na každém šprochu pravdy trochu. A v minulosti se nejednou potvrdilo, že se ruské a čínské zdroje občas strefí – jsou to přesně ty destinace, odkud pochází většina „neověřených“ novinek.

Windows-8-concept-screenshot.jpg
 Windows 8? Vůbec ne. Nikdo neví, jak budou vypadat, ale proč ne třeba takto...? (zdroj: windows8theme.com)

Kdy budou Windows 8?

  • Microsoft nyní údajně začal OEM partnerům doručovat testovací verzi Windows 8 Milestone 2 (M2).
  • Následovat má ještě M3
  • a poté technologická ukázka (CTP).
  • První a druhá veřejná beta verze
  • a nakonec Release Candidate.
  • Sestavení finální verze na konci roku 2012.

Takže podle posledních předpokladů mají být Windows 8 dostupná začátkem roku 2013.

Navíc se spekuluje, že Microsoft v roce 2012 vydá speciální verzi Windows 8 pro tablety. Jiné zdroje uvádějí, že se možná pochlubí s novým uživatelským rozhraním už v polovině letošního roku. Pokud se objeví nějaká verze Windows dříve, nemusí obsahovat všechny funkce jako ta konečná pro desktopy. Takže je i možné, že verze pro tablety ponese jiné označení.

Jak je vidět, Microsoft všechny informace bedlivě střeží, takže je třeba brát uvedené informace s nutnou dávkou nadhledu. Podívejme se na třináct střípků o nových Windows 8.

1. Zcela odlišná od dřívějších Windows

Windows 8 mají být zcela odlišná od předchozích Windows, které se prakticky od roku 1995 nijak závratně „nezměnily“. Tato informace se objevila začátkem loňského roku na MSDN blogu jednoho z vývojářů. Dlouho ale netrvalo a zápisek byl Microsoftem smazán.

2. Nové prostředí a bez tlačítka Start

Zmizí tlačítko Start, zmizí hlavní panel a naopak přibude zcela nové uživatelské prostředí, aspoň tolik hovoří některé zdroje. Nové prostředí se má jmenovat Wind, což lze přeložit jako vítr – že by Microsoft měl na mysli vzdušné a neomezené ovládání? Možná ano, zvláště ve spojení s údajně všudypřítomnými 3D efekty. Nové prostředí je asi hlavní důvod, proč se Steve Ballmer obává (ne)přijetí nového systému.

19245_large_Windows_8_Leak_Mar_Running.jpg
 Jedna z posledních obrazovek údajně uniklých Windows (zdroj: winreview.ru)

Také vás zarazil vzhled Windows na obrázku výše? Přestože se mluví o zcela novém vzhledu, jeden z posledních uniklých obrázků jasně ukazuje, že je vzhled shodný s Windows 7. Nabízí se vysvětlení, že Microsoft zatím nové uživatelské rozhraní nezahrnul do testovací verze. Důvodů může být několik:

  • Není ještě dokončené a použitelné
  • Chce napřed odladit jádro systému bez návaznosti na uživatelské prostředí
  • Nechce čeřit vody a prozrazovat konkurenci směr, protože do vydání systému zbývá dlouhá doba
  • Žádné zásadní změny vzhledu nakonec ani nepřinese
  • ...anebo obrázek nemusí být pravý

V celém kontextu pak zní trochu úsměvně věta z obrázku Psst... ať naše tvrdá práce neunikne (shhh... let's not leak our hard work).

3. Automatické zálohování (History Vault)

Jedna z posledních neoficiálních informací říká, že by se ve Windows 8 měla údajně objevit funkce „History Vault“, která až nápadně připomíná obdobnou funkci Time Machine z Mac OS X. History Vault má zcela automaticky zálohovat soubory a data pomocí stínové kopie a mohla by také uživatelům umožnit obnovit data k určitému času.

historyvault-728-75.jpg
 Uniklá obrazovka z údajné testovací verze Windows (zdroj: winrumors.com)

4. Podpora dalších architektur procesorů

Vedle toho tu máme jednu potvrzenou informaci – nová Windows mají být podstatně přenositelnější. Není tím jen myšleno, že poběží na počítači nebo tabletu, ale že nabídnou podporu pro jiné architektury procesorů, které nejsou od Intelu nebo AMD. Tento zásadní krok otvírá zcela nové možnosti a hlavně může přinést mnohé výhody, třeba ve spotřebě elektrické energie.

Jednou z potvrzených zpráv je podpora čipsetu na standardu ARM, který je znám z kapesních počítačů. Ve spojení s desktopovými počítači tak budeme brzy slýchat názvy jako Tegra, Texas Instrumets, Snapdragon či Qualcomm, na které lze spíše narazit na sesterském webu mobilmania.cz.

5. Rychlejší start a režim spánku

Rychlost spouštění systému je další velké téma. Nová Windows by měla zkrátit dobu čekání na start systému, navíc má být také rychlejší přechod z/do režimu spánku. A pokud jde o hibernaci, na tu by mělo stačit tři až šest vteřin. Zní to opravdu lákavě.

6. Lepší přizpůsobitelnost

Pokud na Windows Vista nebo 7 často pracujete s některými aplikacemi, systém si je dokáže zapamatovat a pro příští použití je dokáže „předpřipravit“, aby se spustily rychleji. Podobně by se měly chovat Windows 8, akorát by měly být dynamičtější a více se přizpůsobovat.

764648675.jpg
 Další z nepotvrzených obrázků: rozpozná vás systém?

Objevily se také informace, že systém bude sledovat uživatele přes webovou kameru. Pokud se uživatel vzdálí, počítač se automaticky uspí. Po návratu uživatele by se počítač naopak probudil – tudíž by samotné přihlášení mohlo fungovat skrz snímek tváře.

7. Vyšší rychlost na SSD discích

Už předchozí Windows Vista a 7 vylepšily zacházení s RAM pamětí. Ve stejném duchu mají pokračovat Windows 8. Navíc ale slibují výrazně rychlejší běh na SSD discích.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,