13 nejlepších rozšíření pro Operu

Sestavili jsme třináct užitečných rozšíření, které Operu naučí automatické doplňování a ochrání před nechtěným smazáním textu. A také poradíme, jak si „stáhnout“ YouTube.
Kapitoly článku

8. Shorten URL: Zkracovač internetových adres

Někdy jsou situace, kdy dlouhé adresy poslat nemůžete. Třeba na Twitteru nebo Facebooku. Proto je vhodné použít zkracovače URL, jeden takový zkracovač pochází od Googlu a jmenuje se goo.gl.

opera rozšíření/Shorter.png
Shorten URL zvládá více zkracovačů

Rozšíření Shorten URL můžete použít nejen pro goo.gl, ale zvládá také bit.ly, TinyURL, is.gd, tweak.tk, adf.ly, j.mp a 3le.ru. Nevýhodou je, že rozšíření nedokáže propojit goo.gl s vaším účtem Googlu, takže se nedostanete ke statistikám.

9. LoopTube: Nekonečné přehrávání videí

Stejně jako ostatní prohlížeče, i Operu můžete „naučit“ přehrávat videa bez zastavení. Rozšíření vloží do pravého dolního rohu pod YouTube video tlačítko „Loop“, kterým můžete zapnout nekonečnou smyčku přehrávání.

opera rozšíření/YouTube Loop.png
 Tlačítkem Loop zacyklíte přehrávání

10. Twitter Extension: Twítujte z Opery

Narazili jste na dost zajímavý web a chcete o něm dát vědět? Pro rychlé twítnutí může posloužit rozšíření Twitter Extension. Kliknutím na tlačítko si rozšíření převezme URL, vloží ji do textového pole a přidá titulek webu. Ten pěkně označí, abyste jej mohli ihned smazat a napsat případně nějaký svůj vlastní komentář.

opera rozšíření/Twitter Extension.png
Napsání twítu přímo z rozšíření Opery

Tip: Nějaké rozumné rozšíření pro ovládání Twitteru byste v Opeře hledali marně. Buď můžete zkusit škaredé rozšíření Dabr, jehož vzhled se zastavil snad před deseti lety, nebo TwitterOk, který se zdá být o něco lepší volbou. Také to ale není žádná výhra. TwitterOk využívá mobilní rozhraní Twitteru (což by nebyl problém), ale použitelnost je opravdu mizerná. Uživatelé Opery mohou závidět Firefoxu a jeho úžasnému Echofonu, anebo být vděčni za klasické webové rozhraní Twitteru.

11. Facebook Status: Řekněte ostatním, co právě jíte

Nebudeme se zabývat tím, co právě děláte. Jen si řekneme, jak utrousit stavovou zprávu na Facebook. Stejně jako u předchozího rozšíření pro Twitter, i v tomto případě si můžete nainstalovat rozšíření, kterým snadno napíšete zprávu na svoji Zeď na Facebooku. Rozšíření využívá mobilní verzi Facebooku na adrese m.facebook.com.

opera rozšíření/Facebook Status.png
Píšte na Facebook přes mobilní verzi

Tip: Pokud byste chtěli ovládat Facebook přímo z Opery, můžete. Poslouží k tomu rozšíření Facebook. Opět se ale nejedná o nic extra pohodlného.

12. FastestTube – YouTube Video Downloader: Stáhněte si YouTube

Internet se hemží nejen obrázky, ale i videi. A líbí se vám některá YouTube videa natolik, že je prostě chcete mít? V tom případě zkuste toto rozšíření, které přidá pod video tlačítko s výběrem kvality. Po kliknutí na vybranou kvalitu můžete video ihned začít stahovat. Dostupné jsou i nejvyšší kvality 720 a 1 080 px.

opera rozšíření/YouTube Downloader.png
Stáhněte si YouTube video v libovolné kvalitě

13. Mouse trail: Ať víte, kudy myš putovala

A nakonec tu máme rozšíření týkající se gest myši. Gesta Opera zvládá celkem dlouho a dobře, chybí jim ale nějaká vizuální podoba. O to se stará rozšíření Mouse trail, které při provádění gest vykreslí dráhu tahu myši. Rozšíření nenabízí žádné nastavení, takže se musíte spokojit s červenou barvou čáry.

opera rozšíření/mouse tail.png
Červená barva napovídá, kudy myš putovala

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,