12 webů a služeb pro meteorologické geeky

Na webů najdete množství stránek s aktuálním počasím a předpovědí. Vybrali jsme dvanáct pokročilejších nástrojů pro skutečné štamgasty, kteří se nespokojí s ikonkou mráčku.

Nad středem Evropy se v posledních dnech usadila nepříjemně pomalá tlaková níže, která nám přinesla leda tak zakaboněné a chladné počasí plné srážek. Cyklona se odporoučela na východ jen velmi pomalu, její fronty nás tedy od severu bombardovaly stále dokola po několik dnů.

Synoptická mapa.png
Chcete se opravdu vyznat v počasí? Zapomeňte na hezké ikonky mráčků a sluníček a naučte se číst v synoptické mapě (Zdroj: Synoptická situace podle ČHMÚ)

Kvůli tomu všemu nečasu nakonec vzrostl i zájem o všemožné meteorologické weby, předpovědi počasí a k tomu určené mobilní aplikace. Mezi ty nejznámější patří samozřejmě samotný Český hydrometeorologický úřad, jednoduché Počasí.cz od Seznamu, Meteopress, Počasí iDnes, Slunečno.cz, In-počasí.cz, Meteoskop.cz nebo třeba i u nás velmi populární norský web tamního meteorologického úřadu yr.no, který lze přepnout do angličtiny a nabízí podrobné počasí a výstupy i pro česká města.

Vybrali jsme několik dalších, které oproti běžným předpovědím nabízí něco víc.

1. Srážkový radar (radar.bourky.cz a radareu.cz)

Na internetu najdete množství srážkových radarů, nicméně tento si zaslouží pozornost hlavně proto, že se jedná o klasickou a snadno ovladatelnou mapu od Googlu, nad kterou je promítána vrstva z dvojice srážkových radarů ČHMÚ. Data jsou aktualizovaná každých patnáct minut, když si tedy spustíte animaci, snadno odhadnete rychlost blížícího se dešťového mraku.

Srážkový radar.png
Web radar.bourky.cz nabízí nejpřehlednější pohled na srážková data z radaru, poněvadž mapa vyplňuje celé okno prohlížeče

Pokud chcete znát širší kontext, tedy co se na nás řítí ze zahraničí, podívejte se na složený radar na webu radareu.cz, který skládá radarová data z celé okolní Evropy.

radareu.cz.png
Pokud české pokrytí nestačí, koukněte se na radareu.cz

2. Bleskový radar (chmi.czblitzortung.org)

Blíží se léto, vedle deště tedy bude jistě každého zajímat i bouřka plná blesků. Základní a ošklivě maličkou mapu s daty z bleskového radaru najdete na webu ČHMÚ, no a pokud chcete opět vidět celou Evropu, podívejte se na stránku blitzortung.org.

Bleskový radar.png Bleskový radar.png
Bleskový radar pro celou Evropu a lokální česká data – dnes bez hřmění

3. Meteorologické webkamery (chmi.cz)

Srážkový a bleskový radar vás sice s předstihem a věrohodně informuje, jestli se neblíží bouřka, ale nedozvíte se z něho, jestli se náhodou neblíží i jasné počasí bez mraků. Zde pomohou meteorologické kamery ČHMÚ umístěné na několika desítkách stanic. Oproti těm ostatním na internetu se liší především úhlem pohledu. Nesnímají ani budovy, ani komunikace, ale oblohu. Okamžitě se tedy dozvíte, kde je zcela zataženo a kde už je naopak polojasno.

Webkamera Cheb.png webkamera Temelín.png
Zatímco v Chebu včera už prosvítala modrá obloha, Temelín vypadal stále beznadějně. U webových služeb ČHMÚ ale počítejte s tím, že jsou při větším zájmu rychle přetížené.

4. Teplotní mapa (in-pocasi.cz)

Web in-pocasi.cz sbírá data z hromady zdrojů, pilířem jsou ale amatérské stanice z celé republiky, které spravují jednotlivci a pouze sdílejí svá data. Výsledkem je tak rozsáhlá síť, díky které může vznikat třeba teplotní mapa na obrázku níže, která se aktualizuje každých třicet minut. Na českém internetu najdete i další, tato je ale dostatečně velká a má vysoké rozlišení.

Teplotní mapa.png
Teplotní mapa skládající data ze sítě soukromých e-meteostanic

U interpretace teplotních map ale dávejte dobrý pozor na tzv. tepelné ostrovy velkých měst. Praha, Brno i další průmyslové oblasti totiž samy o sobě aktivně i pasivně ohřívají své okolí a jejich teplota je tak zvláště v zimě o něco vyšší než na venkově. 

5. Model Aladin a Medard (chmi.cz, medard-online.cz)

Pro předpovědi počasí se používají meteorologické modely. Existuje jich celá hromada a Český hydrometeorologický úřad používá původně francouzský systém ALADIN. Pokud se tedy podíváte třeba na předpověď počasí na České televizi, vychází mimo jiné právě i z tohoto modelu. Na webu ČHMÚ najdete modelové mapy z Aladinu vždy na několik dnů dopředu, přičemž systém modeluje jak vývoj teploty a srážek, tak oblačnosti a dalších ukazatelů. ALADIN ocení hlavně ti, kteří se nechtějí spokojit s předpovědí v podobě ikony s mráčkem.

ALADIN.png
Pokud se nechcete spokojit s předpovědí v podobě ikonky s mráčkem nebo sluníčkem

Dalším českým experimentálním modelem je Medard, který vychází pro změnu z amerického numerického modelu počasí WRF. Medard vzniká na půdě Ústavu informatiky AV ČR.

 Medard.png Medard.png Medard.png
Medard je sice experimentální, svou aplikaci pro Android ale má

6. Hodinová předpověď (meteoskop.cz)

Modelové mapy Aladinu napoví, jak se bude nové počasí šířit prostorem, pokud ale hledáte předpověď pro konkrétní místo a opravdu formou jasných skalárních hodnot, máte na výběr z desítek služeb. Počasí má dnes každý zpravodajský portál a každý na to jde trošku jinak. Pokud hledáte jednoduché a hodinové předpovědi, vyzkoušejte třeba web meteoskop.cz.   

meteoskop.cz.png meteoskop.cz.png
Absolutně jednoduché prostředí s hodinovou předpovědí na následující dny

7. Počasí ve Windows 8

Zmínku si zaslouží i vestavěná aplikace Počasí (Bing Weather) ve Windows 8. Nabízí rychlou předpověď z několika zdrojů, hodinovou předpověď, animované mapy na celou obrazovku i historické údaje. Vzhledem k zahraničním modelům ale není předpověď vždy nejpřesnější.  

Počasí ve Windows 8.png Bing počasí.png Bing počasí.png Bing počasí.png
Předinstalovaná aplikace Počasí ve Windows 8 čerpá data ze tří zdrojů

8. Historie a rekordy počasí (in-pocasi.cz)

Web in-pocasi.cz nenabízí pouze hezkou teplotní mapu republiky, ale také povedený náhled na historická data. České stanice ČHMÚ na našem území totiž svou činnost provozují už desítky let a slavné Klementinum pak stovky let. In-počasí se k těmto datům dostalo skrze API americké agentury NOAA (NCDC) a pěkně tyto hodnoty vizualizuje. Díky tomu zde najdete i rekordní hodnoty pro různá období.

Historická data.png Historické hodnoty.png
Jaké bylo počasí v den, kdy jsem se narodil a jaké jsou rekordní brněnské hodnoty?

9. Radar a ALADIN na mobilu

V mobilních storech najdete ohromné množství meteorologických aplikací, vyzdvihnu tedy jen dvě – mobilní verze srážkového radaru a mobilní ALADIN. Na jablečné platformě to může být třeba iRadar CZ, na Androidu pak nejlépe funguje Meteor. Oba vypadají a fungují stejně jako webová verze radar.bourky.cz. Vše tedy běží nad daty od ČHMÚ a mapami od Googlu, které můžete přibližovat, posouvat atd.

Co se modelu ALADIN týče, verzi pro Android najdete zde a tu jablečnou na této adrese.

Meteor.png ALADIN.png ALADIN.png ALADIN.png
Srážkový radar Meteor a ALADIN pro Android, tedy několik modelů počasí pro příští dny a konkrétní polohu. ALADIN může leckomu připadat jako příliš složitý, nicméně pokud se jej naučíte interpretovat, budete mít v kapse hodně povedenou meteostanici.

10. Earth Now (nasa.gov)

Když už jsme u těch kapesních počítačů, nesmím zapomenout ještě na skvělou aplikaci Earth Now (Android, iOS), která zobrazí 3D model celé Země s různými vrstvami. Nám se hodí zejména teplotní mapa, která naše malé české počasí dá do globálního kontextu. V minulých dnech tak tato aplikace krásně zobrazila výrazný pokles teplot v Evropě, což způsobila právě velmi výrazná a téměř stojatá tlaková níže.

Earth Now.png Earth Now.png Earth Now.png
Přechod pomalé tlakové níže přes Evropu. Právě ona stojí za povodněmi a chladným počasím v posledních dnech. Jak je ale patrné z glóbu, není to žádný globální fenomén.

11. Stav vody na řekách (chmi.cz)

Správně byste měli navštívit přímo grafy stavů řek na webech konkrétních povodí, jejich stránky ale bývají při sebemenším problému pokaždé přetížené. Stejná data na jedné hromadě poskytuje i ČHMÚ (který ale bývá trestuhodně také přetížený). Třetí možností je Vodohospodářský informační portál při ministerstvu zemědělství.

Mapa povodí.png Stav a průtok.png
Všechna povodí, stavy a průtoky na jednom webu

Stavy a průtoky na řekách podle povodí:

12. Naprogramujte si to sami!

Zpracovávání meteorologických modelů a předpovědí není nic jednoduchého, ve skutečnosti tedy drtivá většina všemožných webů a aplikací přebírá data někoho druhého. Dobrá zpráva na závěr pro všechny programátory – hromada služeb nabízí API a dokonce zadarmo.

Bezplatné API nabízí třeba:

Příklad použití API v praxi

Chtěl jsem mít lepší přehled o počasí v Brně, před osmi lety jsem si tedy napsal jednoduchý PHP skript, který od té doby každou hodinu zaznamenává stav počasí v Brně a vytváří měsíční přehledy ve formátu GIF. Co jsem k tomu potřeboval? Dekódovat hodinové zprávy ve formátu METAR ze stanice na tuřanském letišti v Brně. Data jsem získal právě z výše zmíněného katalogu letištních stanic systému METAR na webu NOAA. Zatímco zprávy METAR obsahují informaci o aktuálním stavu počasí, zprávy TAF obsahují předpověď na nejbližší hodiny.

Ukázka textové zprávy METAR pro stanici LKTB (Brno):
LKTB 041600Z 34013KT CAVOK 17/12 Q1014 NOSIG

Z této věty pak pomocí dokumentace dokážu dekódovat aktuální stav počasí a výsledkem může být hotová aplikace jako na obrázku níže.

metaris.tucnacek.cz.png metaris.tucnacek.cz.png
Pokud vám meteoslužby nevyhovují, napište si vlastní meteostanici

Znáte nějaké další povedené aplikace a služby pro meteorologické geeky, kteří se nespokojí s ikonkou mráčku a sluníčka? Podělte se nám i ostatním v diskuzi pod článkem.

Diskuze (39) Další článek: Jak čeští operátoři obstojí při dovolené v cizině?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,