Umělá inteligence | ChatGPT

12 příkladů, co dělat s GPT-4. Stvoříme jazyk enkalti, spočítáme úlohu a vyrobíme rotující 3D model Země

  • Společnost OpenAI představila nový AI model GPT-4
  • Dnes si ho vyzkoušíme v aplikaci ChatGPT Plus za 24 dolarů
  • Robot naprogramuje 3D Zemi a bude si hrát na personálního ředitele

OpenAI před pár dny vyrukovalo s dlouho očekávanou novou generací svého jazykového AI modelu GPT-4, po kterém už nějaký pátek šílí skoro celý internet. Textový kámoš by si měl poradit jak s rozlousknutím mnohem složitějšího dotazu, tak s vytvořením smysluplnější a kreativnější odpovědi.

Bohužel se to dost těžko měří, a tak bude nejlepší, když si jeho vylepšené schopnosti vyzkoušíte na svém vlastním počítači. V druhé polovině března máte v podstatě jen dvě možnosti.

GPT-4 vychází ze stejných studijních dat jako jeho předchůdci, jeho znalosti proto končí v září 2021

Buď v Bingu, nebo za 20 dolarů v ChatGPT Plus

Tou první a bezplatnou je nový Bing s omezenou délkou dialogu s robotem. Tou druhou je pak zpoplatněný webový kecálek ChatGPT Plus přímo od OpenAI. Za dvacet dolarů měsíčně (24 dolarů s daní) získáte prakticky neomezený přístup ke dvěma starším modelům GPT-3.5 a limitované demo GPT-4, které je kvůli ohromnému zájmu a výpočetní náročnosti momentálně ořezané na 25 dotazů za tři hodiny.

 
bd5ee98d-fc3b-45eb-99c2-48b97e7d564ad8aba5df-770f-4b0c-8658-faca0521c49d
Nákup měsíčních hrátek nejen s modelem GPT-4 mě přišel na 24,2 dolarů

Pojďme si vyzkoušet, jak dnes ChatGPT s vylepšeným mozkem reaguje na některé podněty. A jelikož jsme český web a sídlíme v České republice, stejně jako u předchozích experimentů jej budeme ovládat výhradně v češtině.

GPT-4 jako HR oddělení

Jak dobře dokáže GPT-4 konstruovat čitelnou slovní omáčku na základě strukturovaných dat? Zahrajme si na HR oddělení v naší redakci. Mějme fiktivního kolegu Petra, Luboše a Františka, ke kterým v bodech přidělíme nějaké vlastnosti a požádáme GPT-4, aby z nich vytvořil plynulý a dobře čitelný text.

b9ab7978-fe04-4f23-b9c7-8910e4376027
Čtivý stručný sumář na základě strukturovaných dat

Funguje to! Kdybychom byli ordinace obvodního lékaře, mohli bychom stejným způsobem generovat srozumitelné sumáře třeba pro naše pacienty, kteří se v obvyklé terminologii a medicínském newspeaku vůbec nevyznají. 

V další kapitole přikážeme GPT-4, aby vytvořil fiktivní jazyk enkalti a dokázal v něm překládat do češtiny a zpět

Diskuze (29) Další článek: Učitelé už nevystačí jen s tabulí a křídou. Přijďte se podívat, jak využívají moderní technologie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,