11 vychytávek od Adobe, které umí kouzlit nejen s fotkami

Ve stínu Microsoftu se konala výroční konference Adobe MAX. Její závěr už tradičně patří představení futuristických specialit, na kterých zrovna inženýři pracují – Sneak Peeks.

Minulý týden patřil Microsoftu, to je bez debat. V jeho stínu se ale konalo i několik dalších akcí. Psali jsme o novinkách Hewlett-Packard z Barcelony, nové počítače představoval také Dell a v Los Angeles se konala každoroční konference všech kreativců Adobe MAX.

O některých novinkách si můžete přečíst na Digiaréně a my se podíváme na tradiční sneak peeks – podpultovky, na kterých inženýři Adobe teprve pracují a v hotových produktech se objeví třeba až za pár let. Firma na konci konference prostě nažene několik tisíc grafiků a programátorů do obřího Microsoft Theater (dříve Nokia Theatre), najme některého z geek-friendly herců (letos to byl Nick Offerman) a odprezentuje své futuristické technologie ve velkém (a zábavném) stylu. MAX jsem v minulosti několikrát navštívil a je opravdu škoda, že letos trošku zapadl pod náporem novinek z Redmondu, svým rozsahem se totiž vyrovná Buildu, I/O nebo třeba WWDC.

Závěrečné představení Sneak Peeks Adobe na rozdíl od běžných klíčových přednášek nepřenáší online, čili můžeme pokaždé jen vycházet z toho, co publikují přímo návštěvníci a s čím se později na blogu pochlubí sám Adobe.

Monument Mode

Letošní specialitou čísla jedno je nová technologie Monument Mode, která dokáže odstranit lidi ze záběru. Pomůže ji k tomu záznam videa, které software neustále analyzuje a detekuje pohybující se objekty, které do scény prostě nepatří.  Jak lidé chodí sem a tam, Monument Mode postupně odhalí všechny skryté pixely pozadí a začne pomalu odstraňovat vše, co není jeho součástí.

S touto technologií byste nakonec mohli vytvořit i poutavý snímek třeba zcela prázdné pražské magistrály – software by pohybující se vozy v permanentní zácpě jednoduše z obrazu smazal.

Monument Mode by mohl úspěšně fungovat jako aplikace pro mobilní telefon, na kterém ostatně inženýři i vše prezentovali, stejně tak by to ale mohla být desktopová aplikace (součást Photoshopu?), která vytvoří čistou fotografii třeba z natočeného statického 4K videa.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,