10 věcí, které proměnily Operu 15 k nepoznání

Opera přeskočila dvě verze, zahodila Presto, vsadila na Blink, odstranila e-mailového klienta a RSS. Rozbíhá se nový boj o internetové uživatele.
Kapitoly článku

4. Zajímavosti z domova i ze světa

Hned vedle tlačítka Rychlého přístupu a Úschovny naleznete stránku se Zajímavostmi. Zprávy můžete filtrovat dle jazyku a tematického zaměření – od sportu, přes žhavé novinky, techniku až po životní styl. Opera si dala za cíl, že se stane zásobárnou zajímavých témat a článků, když se uživatelé budou nudit.

Aktuálně nabízí 13 kategorií ve 32 jazycích. Čeština je dostupná, ale slovenština se objeví až v budoucnu.

opera15/Zajímavosti - Opera (2).png
Články, novinky, události a zajímavosti

5. Adresní řádek a hledání v jednom

Také Opera konečně spojila adresní řádek s polem pro vyhledávání. Můžete začít hned psát, aniž byste museli svůj mozek milisekundy zatěžovat tím, do kterého pole nejdříve klepnout.

Během psaní standardně funguje našeptávač, takže můžete ihned šipkami na klávesnici vybrat to, co chcete najít. V pravém dolním rohu pole našeptávače naleznete přepínání na další vyhledávače – aktuálně Google, Bing, Yahoo, Amazon a Wikipedia.

Adresní řádek.png
Společný adresní řádek

6. Off-road místo Turba

Pokud jste na pomalém internetovém připojení, můžete zapnout režim „Off-road“, který urychlí procházení webu. Opera tak všechny stránky (kromě zabezpečených https) prožene přes servery Opery, zkomprimuje obrázky, využije SPDY a další technologie pro rychlejší odbavení. Je to starý známý Turbo režim.  

7. Nová rozšíření

Kvůli přechodu na Chromium museli vývojáři zahodit kompatibilitu s rozšířeními z Opery 11 a 12. Tato stará rozšíření v nové Opeře 15 nefungují, naopak je pro tvůrce relativně snadné zprovoznit jakékoliv rozšíření šité na míru Chromia. Tento krok tak bude pro Operu znamenat, že počet rozšíření oproti dřívějšímu stavu dramaticky vzroste – doufejme, že ale především kvalitou.

Rozšíření jako Evernote, Feedly, Disconnect, LastPass, WOT, Ghostery jsou už dostupná, brzy se přidají další.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,