10 tipů na notebook pod stromeček [Vánoce 2011]

Jaký notebook, ultrabook či netbook se právě teď vyplatí koupit? Máme pro vás 10 tipů z obsáhlé předvánoční nabídky. Nechte se inspirovat.
Kapitoly článku

Trendem posledních měsíců jsou ultrabooky, za jejichž příchod můžeme vděčit MacBooku Air a také Intelu, který pojem "ultrabook" přesně definoval. Tenké lehké notebooky jsou krásné i praktické zároveň. Jsou také vhodnou konkurencí pro rostoucí trh tabletů, které se vyznačují nízkou hmotností a snadnou přenositelností.

Ultrabooky: Asus ZenBook UX31E

Budete-li v kategorii ultrabooků hledat nejlepší poměr ceny a výkonu, nejspíš skončíte u modelu Asus ZenBook UX31E. Stojí sice okolo 30 tisíc korun, obsahuje ale lepší výbavu než MacBook Air, má tiché chlazení a perfektní zpracování. Šasi je z hliníku, a hmotnost 1,3 kg na 13" notebook je více než příjemná.

Asus ZenBook UX31E
Asus ZenBook UX31E nabídne lepší výbavu než etalon třídy MacBook Air, vzhledem k tomu je snadno přijatelná i jeho cena

Práce na cestách bude pohodlná díky nadstandardnímu rozlišení 1 600 × 900 bodů a výkonnému procesoru Intel Core i7-2677M (1,8 až 2,9 GHz). Klasický disk je nahrazen nepohyblivým SSD s kapacitou 256 GB, operační paměti typu DDR3 jsou standardní 4 GB. Kromě bezdrátové konektivity se do sítě připojíte také po kabelu až do rychlosti 1 Gb. Přímo na notebooku najdete dále D-Sub, HDMI a dvojici USB, z nichž jeden je ve verzi 3.0.

Ultra dvanáctka: MacBook Air

V kategorii menších notebooků vítězí MacBook Air. Záměrně zde nepoužívám pojem ultrabook, protože MacBook Air z důvodu chybějící certifikace skutečným ultrabookem není, navzdory tomu, že tuto kategorii nadefinoval. U 12" a menších modelů má ještě konkurence co dohánět, nenabízí zde zdaleka takovou kvalitu jako právě MacBook Air.

MacBook Air
V oblasti ultrabooků menších než 13" zůstává Apple nepřemožen, zde stále kraluje MacBook Air

Za vybavenější 11" variantu MacBooku Air zaplatíte 28 tisíc a dostanete procesor Intel Core i5 (1,6 GHz), 4 GB paměti a 128 GB SSD disk. Grafická karta bude integrovaná, stejně jako u 13" Asusu, od malých notebooků se ale obvykle žádné herní výkony neočekávají. Hmotnost MacBooku činí 1,08 kg a od konkurence jej odlišuje operační systém MacOS X, port Thunderbolt a napájecí konektor MagSafe.

Co nejlevnější ultrabook: Acer Aspire S3

Pošilháváte po ultrabooku, ale ceny se vám zdají moc vysoké? Pak se vám bude líbit Acer Aspire S3, za který zaplatíte pod 20 tisíc korun. Má 13" displej s rozlišením 1 366 × 768 bodů, procesor Intel Core i5-2467M (1,6 GHz) a 4 giga paměti.

Acer Aspire S3
I ultrabook lze pořídit levně, Acer Aspire S3 pořídíte pod 20 tisíc, smiřte se však s řadou kompromisů

S nízkou cenou přichází také víc kompromisů, se kterými se budete potýkat. Namísto SSD Acer obsahuje 320GB klasický disk s 20 GB integrovaného SSD úložiště pro funkci rychlého probuzení. Smířit se budete muset také s vyšším zahříváním a hlučnějším chlazením i v nízké zátěži. Nedokonalá je také ergonomie a zpracování klávesnice. Parametry ultrabooku ale splňuje, pokud jde tedy na prvním místě o nízkou hmotnost, malé rozměry a snadnou přenositelnost, nemusí jít cena do závratných výšin.

Pokud vás kategorie ultrabooků zaujala, poznačte si do diáře datum 1. 12. 2011. Právě tehdy vychází předvánoční Computer 23/2011, ve kterém naleznete velký test s podrobným srovnáním všech ultrabooků dostupných na českém trhu.

Článek pokračuje v další kapitole: Netbooky


 Iko1.png
Notebooky
 Iko1.png
Stolní
počítače
 Iko1.png
Monitory
 Iko1.png
Příslušenství
k počítači
       
 Iko1.png
Počítačové
hry
 Iko1.png
Běžné
mobily
 Iko1.png
Chytré
mobily
 Iko1.png
Tablety
a čtečky
       
 Iko1.png
Sluchátka
 Iko1.png
Přehrávače
MP3 a MP4
 Iko1.png
Kompaktní
fotoaparáty
 Iko1.png
Digitální
zrcadlovky

Doporučujeme také: Jak správně postupovat při reklamaci

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,