10 specialit, které bude umět dokonalý operační systém

Představte si, že byste měli k dispozici neomezený rozpočet a ty nejlepší inženýrské mozky světa a vaším úkolem by bylo stvořit operační systém snů. Co všechno by měl umět?

2. Biometrická autentizace

Nechceme do počítače zadávat textová hesla. Chceme se na něj letmo podívat, promluvit, jsme ochotni se ho dotknout a on musí být natolik inteligentní, aby pochopil, že se má spustit a nalogovat. Jakmile se přihlásí s naší identitou, předpokládáme, že se už nikde v softwaru i na webu v prohlížeči nesetkáme s žádným přihlašovacím a registračním formulářem.

Pokud operační systém ví, kdo jej zrovna teď používá, měl by být schopen to říci i všem aplikacím, které v něm běží, ať už je to klasický desktopový program, nebo třeba Facebook.

Čtečka otisku prstů.png
Čtečka otisku prstu není na firemních noteboocích nic nového, běžně se ale používá pouze k primitivnímu přihlášení do systému. Biometrika budoucnosti by měla kombinovat více údajů a čidel.

Tuto problematiku snad v následujících letech vyřeší nové webové standardy pro autentizaci, jejichž velmi jednoduché stavební kameny používáme už dnes – třeba jednotné přihlašování přes Facebook, Twitter, Google, MojeID a další techniky.

S biometrikou přirozeně souvisí i dostatečné zabezpečení těchto nových technik přihlašování, abychom si třeba navzájem neřezali prsty a hlavy, kterými pak budeme šermovat sem a tam před cizím počítačem. Stejně tak by měl počítač poznat, že se k němu přihlašujeme dobrovolně a nikdo na nás nemíří třeba pistolí. Komplex biometrických čidel a chytrého softwaru, který nás dobře zná, to ale jednou určitě vyřeší.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,