10 nejpodivnějších notebooků, které si dnes můžete koupit

Aktuální nabídka notebooků je ohromně pestrá, byť docela unifikovaná. Našli jsme ale deset strojů, nad kterými kroutíme hlavou a říkáme si, je tohle vůbec možné?

Asus Taichi: Dva displeje na jednom notebooku

Největším experimentátorem posledních let v oblasti notebooků je bezesporu Asus. Je schopen zkombinovat ledasco a má odvahu s výsledkem přijít na trh. Do éry konvertibilních notebooků křížených s notebooky vstoupil hned několika způsoby, tím nejpodivnějším je bezesporu notebook se dvěma displeji Asus Taichi. Jeden displej má standardně uvnitř, druhý zvnějšku na víku displeje.

Taichi 01.jpgTaichi 02.jpg 
Asus Taichi vypadá jako běžný ultrabook... • ...dokud se mu nerozsvítí záda

V zásadě to není špatný notebook. Ono totiž „podivný“ nutně neznamená „špatný“, jak se dnes ještě několikrát přesvědčíte. Asus na výbavě Taichi nešetřil a oba displeje jsou kvalitní IPS panely s Full HD rozlišením. Uvnitř je matný, zvnějšku lesklý a dotykový. Úhlopříčka 11,6 palců řadí tento stroj mezi mobilní, kde se hraje na hmotnost a tloušťku, ale kupodivu ani v těchto hodnotách není Taichi nijak ostudný – i se dvěma displeji je 17,4 mm tenký a váží 1,25 kg.

Taichi 03.jpg Taichi 04.jpg 
Ačkoli se pyšní kvalitním zpracováním a slušnou výbavou, ve finále je jeho podivný výstřelek jen nepraktickým doplňkem

Druhý displej má podle výrobce sloužit buď jako zobrazovač při využití stroje jakožto tabletu, anebo jako malý prezentér – v tom případě by se vně pouštěla prezentace, zatímco se díváte na vnitřní displej s poznámkami. Tato funkce však asi vzešla z hlav zoufalých marketérů, kteří hledali, jak druhý displej na notebooku prodat, ale v praxi je to pochopitelně kvůli potřebnému náklonu displeje dosti nemyslitelná záležitost.

Asus Taichi jsme i vyzkoušeli, podívejte se na videotest:

Druhý displej tak najde uplatnění jen málo. Uživatele spíš bude znervózňovat, jestli se na něm náhodou něco nezobrazuje, když jsou s notebookem na veřejnosti. Jako tablet je pak stroj zbytečně těžký. Ačkoli se jedná o loňský model, stále se prodává. Nikoho ale asi moc nepřekvapí, že nástupce nedostal.

Asus Taichi – technické parametry

  • Podivnost: druhý displej na víku
  • Displej: 2× 11,6" (1 920 × 1 080), matný + lesklý, IPS, LED
  • Rozměry, hmotnost: 307 × 17,4 × 199 mm, 1,25 kg
  • Procesor: Intel Core i7-3517U, 1,9 (3,0) GHz
  • Operační paměť: 4 GB DDR3
  • Pevný disk: 2× 128 GB SSD, RAID 0
  • Výbava: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, 2× USB 3.0, microHDMI, miniVGA, fotoaparát (5 MPx), webkamera (0,9 MPx), stylus
  • Systém: Windows 8 Pro, 64bit
  • Cena: 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,