10 nejlepších monitorů k počítači [Vánoce 2015]

  • Použitelný monitor s kvalitním panelem se dá pořídit pod 3 tisíce
  • Vybrali jsme ideální monitor na hry
  • Trendem jsou prohnuté panely s poměrem 21:9 a velkou úhlopříčkou

Acer: ideál na hry dvakrát jinak

Cena: 16 990 Kč (FreeSync) nebo 19 990 Kč (G-Sync)

Rozlišení 4K nemusí být pro hráče to pravé – především svými nároky na velmi výkonné sestavy. I proto jsme jako ideálním herní monitor vybrali model od Aceru, který na úhlopříčce 27" nabízí rozlišení 2 560 × 1 440 bodů. Kvalitní panel s matricí IPS má udávanou odezvu 4 ms, což plně splňuje herní požadavky. Nechybí klasické HDMI s podporou MHL pro připojení mobilních zařízení, další konektor DVI a také USB hub. Monitor je polohovatelný a nabízí i režim Pivot.

acer-XF270HU-1.png
Herní monitor nemusí mít nutně 4K rozlišení, hlídejte si však odezvu a input-lag

V případě tohoto modelu však narazíte na zádrhel, který u moderních herních monitorů bude stále častější – podpora technologií FreeSync nebo G-Sync. Ty mají za úkol eliminovat zasekávání obrazu vinou rozdílné frekvence snímků přicházející z grafické karty a zobrazovací frekvence monitoru. Musíte si však zvolit, kterou technologii využijete, obě v monitoru mít nelze. 

Problém plynulosti obrazu je zejména při hrách skutečně pozorovatelný a zmiňované technologie mají smysl. Z grafiky může přicházet třeba 38 FPS (snímků za sekundu), avšak panel vždy obraz vykreslí šedesátkrát za sekundu. Řešením je u většiny monitorů to, že některé snímky zůstanou zobrazeny delší dobu, což ale může působit rušivě. FreeSync a G-Sync umožní zobrazovací frekvenci monitoru shodující se s rychlostí přicházejících snímků z grafiky.

Protože zde však máme dva hlavní výrobce grafických karet, není divu, že vznikly dva standardy – FreeSync pro grafiky AMD a G-Sync pro Nvidie. Při nákupu je tedy třeba ověřit jak podporu samotné technologie, tak vybrat správný monitor. Tím největším překvapením je však rozdíl v cenách.

Zatímco Acer XF270HUbmijdprz pracující s technologií FreeSync vyjde na 16 990 Kč, konstrukčně shodný model Acer XB270HUbprz s G-Sync je o tři tisícovky dražší.

acer-XF270HU-2.pngacer-XF270HU-4.png
Pro grafické karty Nvidia budete muset připlatit za model s G-Sync

Chcete-li si herní zážitek ještě vylepšit a máte štědřejší rozpočet, můžete se poohlédnout po zcela novém modelu Acer X34 Predator, který jsme si soukromně pasovali do role současného krále herních monitorů (první dodávky v českých e-shopech jsou však aktuálně vyprodané). 

Zahnutý panel s úhlopříčkou 34 palců vás obklopí, rozlišení 3 840 × 1 440 bodů přitom poskytne perfektně jemné zobrazení. Také v tomto případě jsou k dispozici dvě verze dle synchronizační technologie a G-Sync vás vyjde dokonce o pět tisíc dráž (34 990 Kč).

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,