10 nejlepších monitorů k počítači [Vánoce 2015]

  • Použitelný monitor s kvalitním panelem se dá pořídit pod 3 tisíce
  • Vybrali jsme ideální monitor na hry
  • Trendem jsou prohnuté panely s poměrem 21:9 a velkou úhlopříčkou

LG 27MU67-B: 4K za rozumný peníz

Cena: 13 890 Kč

Pokud se pro moderní rozlišení 4K rozhodnete, mějte na paměti několik základních rad. V prvé řadě se vyvarujte nákupu monitoru s panelem TN, které v nabídkách výrobců taktéž najdete. Díky nižším výrobním nákladům je zkrátka vyrobili a několik uživatelů na nižší cenu určitě nalákali. Ale obzlvášť při větších úhlopříčkách to vskutku není rozumné řešení.

LG 27MU67-1.jpg
Pokud rozlišení 4K, pak minimálně s úhlopříčkou 27"

Moc vhodné není ani takto vysoké rozlišení na malých úhlopříčkách. V nabídce totiž najdete i čtyřiadvacetipalcové monitory s rozlišením 3 840 × 2 160 bodů. Ačkoliv se jejich cena dostala i pod hranici desíti tisíc, poměr ceny a výkonu zde není výhodný. Nemálo si připlatíte za jemnější zobrazení, ale ve Windows musíte zvolit přiblížení, jinak budou prvky příliš malé. Pracovního prostoru tedy bude pořád stejně a grafika přitom bude více vytížena. Základem pro Ultra HD rozlišení by měl být monitor s úhlopříčkou 27", který poskytne větší pracovní plochu při stále velmi dobrém PPI (pixelů na palec).

LG 27MU67-2.jpgLG 27MU67-3.jpg
Otočení o 90° se hodí především při čtení dlouhých dokumentů

A právě tyto požadavky splňuje LG 27MU67-B, který kombinuje tradiční úhlopříčku 27" a 4K rozlišení 3 840 × 2 160 bodů. S cenou pohybující se kolem hranice třinácti tisíc korun se tak jedná o první rozumný monitor s rozlišením 4K.

Používá panel s matricí IPS, jasem 300cd/m2 a odezvou pěti milisekund. Nesmíme však zapomenout ani na technologii FreeSync pro synchronizaci frekvence snímků s grafickými kartami AMD. Stojan je polohovatelný a nabízí funkci Pivotu pro otočení monitoru o 90 stupňů. Pokud se pro tento či podobný monitor rozhodnete, mějte na paměti náročnost 4K rozlišení především ve hrách. Aby bylo hraní plynulé, je třeba sestava, která svým výkonem bude stačit na čtveřici Full HD monitorů.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,