Wikileaks zveřejnil další návrh dohody TPP – pohrobka ACTA

Wikileaks zveřejnil další návrh připravované americko-pacifické obchodní dohody TPP – respektive její kapitolu věnovanou intelektuálnímu vlastnictví (TPP-IP).

Dohoda Trans-Pacific Partnership Agreement budí velké kontroverze (1, 2) stejně jako někdejší ACTA hlavně z toho důvodu, že její příprava probíhá v režimu utajení na průběžných setkáních představitelů dvanácti zainteresovaných zemí.

Kapitola IP se dotýká ochrany patentového a autorského práva, kam spadá třeba farmacie nebo digitální agenda. Podle analýz neziskového sektoru hodlá TPP reinkarnovat některé body z ACTA a SOPA včetně přenesení zodpovědnosti na internetové služby (Google by teoreticky mohl být zodpovědný za indexovaný warez ve svém vyhledávači aj.).  TPP-IP je ale pochopitelně mnohem rozsáhlejší a internet je pouze jednou z kapitol.

Ačkoliv se příprava dohody TPP netýká Evropy, budí emoce i mezi zdejšími internetovými aktivisty, poněvadž by se mohla stát modelem pro nové obchodní dohody, které by se týkaly naopak euro-atlantského obchodního prostoru.

Diskuze (20) Další článek: Finální Windows 10 čekejme koncem dubna 2015

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,