Video: Jak lze těžit bitcoiny pomocí tužky a papíru

Těžba kryptoměn je záležitostí výkonných počítačů optimalizovaných na náročné výpočty, ale v jádru nejde o nic jiného, než o matematiku. Konkrétně o hashovací funkci SHA-256, která obecně z hromady dat na vstupu vytvoří zkrácený unikátní otisk na výstupu. Otisk, též zvaný hash, se změní s každou změnou dat na vstupu. Těžba bitcoinů pak spočívá v hledání určitých hashů hrubou výpočetní silou, tedy opakovaným výpočtem s postupnou změnou vstupních dat. Programátor Ken Shirriff pracující v Googlu na svém blogu předvedl, jak lze toto provádět ručně na papíře.

Pro matematiky to možná nebude nic nového nebo překvapivého, mnohé ostatní však možná postup překvapí. Není to totiž vlastně až tak složité, jen velmi, velmi, velmi zdlouhavé. Ken Shirriff  postup předved těm, kteří chtějí hlouběji poznat, jak těžba kryptoměn funguje:

Pokud jste nestíhali nebo nevládnete angličtinou, můžete si prostudovat (či v klidu přeložit) podrobný textový návod. Tímto příkladem však stále ještě bitcoin nevyděláte. Je to jen základní výpočet. Vzhledem k délce hashe používané u bitcoinu a skutečnosti, že se používá rovnou dvojitého hashování SHA-256, by výpočet jednoho hashe touto rychlostí trval den a půl. Aktuálně máte přitom šanci jen cca 1:1,4×1020, že váš hash bude skrývat bitcoin.

Těžbu dávno přebraly specializované těžařské stroje vybavené čipy rovnou navrženými pro hashování SHA-256, které jsou schopny počítat 2 až 3 miliardy hashů za sekundu. 

Diskuze (37) Další článek: Průzkum: Netflix a další nabízejí pouze 16 % nejlépe hodnocených filmů

Témata článku: , , , , , , , , , , ,