Hardware | Mobility | USB-C

USB-C místo 3,5mm jacku je vážně super, hájí novou technologii Intel

Intel se letos na jaře pustil do propagace USB-C jakožto náhrady za klasický sluchátkový 3,5mm jack na mobilních telefonech. Pomoci mu v tom má vylepšená specifikace pro digitální zvuk skrze USB.

Na konferenci IDF ve svém tažení za digitální zítřky Intel pokračuje a vyrukoval s výhodami, které obměna portu přinese. 3,5mm jack podle architektů z Intelu zabírá příliš mnoho místa a analogové obvody zvykového mohou interferovat (a často opravdu interferují) s dalšími částmi, což se občas děje zhoršením kvality poslechu ze sluchátek třeba při napájení telefonu ze sítě.

829344817
Jeden z prvních odvážlivců – Moto Z nemá 3,5mm jack. Pouze USB-C.

S přechodem na digitální zvukový výstup bychom se pak podle Intelu měli dočkat kvalitních efektů a vylepšení zvuku i na lacinějších sluchátkách, přičemž by se mohly více rozšířit a vylepšit i technologie jako noise cancelling a další.

Intel na IDF podle CNETu nakonec mírnil i obavy, že zvuk přes USB se podepíše na vyšší spotřebě, protože obvod USB spotřebuje více elektrické energie než ten analogový. Podle Intelu však bude moci digitální technologie pracovat s nejrůznějšími úspornými režimy, kdy se bude elektronika odpojovat, pakliže nebude aktivně používaná. Suma sumárum, spotřeba by neměla být nikterak citelně vyšší.

612388187
S vylepšeným standardem USB audia může na telefonech analogový zvykový výstup definitivně skončit, věří Intel

Otázkou ovšem je, jestli budou USB-C stejně otevření i výrobci telefonů, spotřebitelé totiž mají svoje klasická sluchátka a telefon bez 3,5mm jacku by se jim nemusel líbit. A tak možná budeme muset počkat na hlavní tahouny v čele s Applem, Samsungem a dalšími tahouny, kteří přesvědčí ostatní svojí tržní silou.

Diskuze (143) Další článek: Nominujte nejlepší české weby v anketě Křišťálová Lupa 2016

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,