Současné weby by starý modem stahoval dlouhé minuty

O tom, že se průměrná velikost webové stránky neustále zvětšuje, jsme už psali mnohokrát. Podle webu HTTP Archive dnes průměrná webová titulní stránka zabere okolo 1 MB dat. To nemusí být hned špatně – ostatně máme mnohonásobně rychlejší připojení než před deseti lety, pokud byste se však teleportovali zpátky do dob dial-upu, budete to vnímat trochu jinak. A nemusí to být jen cesta do minulosti – v některých zapomenutých venkovských lokalitách je po ruce pouze mobilní EDGE, případně díky vzdálené ústředně velmi pomalé ADSL.

Na blogu Royal Pingdom spočítali, jak dlouho by se načítaly současné známé stránky na připojení, které bylo ještě před deseti-patnácti lety v podstatě normou – 56 kb/s, tedy okolo 7 kB/s.

royal pingdom.png
Načítání současných webů na starém vytáčeném připojení (Royal Pingdom)

Jak vidno, většina vybraných webů by se načítala okolo dvou minut, na některé byste ale čekali mnohem déle. Autoři statistiky počítali s kompletním načtením veškerého obsahu, základní navigace po webu by tedy byla možná už dříve a při vypnutém načítání obrázků a skriptů pak během několika sekund.

A co české weby? Svou velikostí příliš nevystupujeme z řady. Pokud je na stránkách mnoho objektů, různých widgetů od Facebooku a samozřejmě i flashové reklama, první načtení překoná u mnoha zpravodajských/komerčních webů 1 MB. Při obnovení stránky pak ale přenesená data klesnou na cca 200-300 kB, poněvadž většina dat je už ve vyrovnávací paměti prohlížeče.

Vybrané české weby a velikost jejich titulní stránky

  • Živě.cz: 1. načtení okolo 1 MB, při cachování okolo 200 kB
  • Seznam.cz: 1. načtení okolo 500 kB, při cachování okolo 50 kB
  • iDnes.cz: 1. načtení okolo 1 MB, při cachování okolo 200 kB
  • Vlada.cz: 1. načtení okolo 500 kB, při cachování okolo 6 kB
  • Novinky.cz: 1. načtení okolo 900 kB, při cachování okolo 400 kB
  • Psp.cz: 1. načtení okolo 700 kB, při cachování 60 kB
  • Aktualne.cz: 1.načtení okolo 1 MB, při cachování okolo 200 kB

U komerčních webů se může velikost výrazně lišit podle aktuálně načtené reklamy – animace je datově náročnější než statická reklama aj.

Zajímavé je srovnání mapových portálů od Seznamu a Googlu. Zatímco seznamácké mapy stáhnou při rozlišení monitoru 1680 × 1050 pixelů okolo 0,8 MB dat, mapy od Googlu v podstatě jen několik kilobajtů dat (při zapnutém vykreslování pomocí WebGL i bez něho). Zde se výrazně podepisuje rasterizace vektorových dat v prohlížeči v případě Googlu. Mapy pak nemusí stahovat datově náročné bitmapové dlaždice, ale jen dávku numerických vektorových dat.

Diskuze (73) Další článek: Podívejte se na srovnávací fotografie displeje MacBooku Pro s Retinou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,