Počítače budou do pěti let čichat a ochutnávat, tvrdí IBM

Nejrůznější senzory určené pro sledování reality kolem nás se začínají dostávat do elektronických zařízení. Co předpovídá IBM do pěti let?

IBM patří mez nejdůležitější společnosti minulého století, kromě nudných dodávek do podnikového a státního segmentu se totiž zabývá i pokročilým výzkumem v mnoha oblastech a vlastní obrovské množství patentů na různé technologie, které změnily, nebo teprve změní svět.

Posledních několik let se IBM snaží projektem „Next 5 in 5“ alespoň částečně předpovědět budoucnost v rámci známých oblastí. Minulý rok to tak byla všudypřítomná energie a její využití díky nanotechnologiím, konec hesel a nástup biometrie, čtení myšlenek, velký rozmach mobilních zařízení a bezdrátového internetu, cílenější reklama a odstranění spamu.

Tento rok se IBM zaměřilo na samotné počítače, veškerá elektronická zařízení a jejich schopnost porozumět a zpracovávat realitu všude kolem nás. Naše tělo je biologický stroj, který získává informace ze smyslů, které nadále zpracovává standardní neuronová síť. A výkon počítačů již začíná být dostatečný na to, aby zpracovával velké množství dat z podobných senzorů.

Snadný dotyk

Jak lze vidět na počítačových zařízeních všude kolem nás, dotykové ovládání začíná být velmi populárních u všech různých forem. Ať už se jedná o menší mobilní zařízení, notebooky, tablety, nebo větší monitory a nejrůznější elektroniku, dotykové ovládání se dostává zkrátka všude.

Zatímco dříve bylo nutné stlačit větší sílou nějakou formu spínačů a tlačítek, nyní se stačí pouze lehce dotknout pro provedení stejného příkazu. Dotykové ovládání spojené s displejem navíc poskytuje nové možnosti ve způsobu ovládání a uživatelského rozhraní, které může být mnohem jednodušší a intuitivnější než kdy dříve. 

Další fází dotykových povrchů bude možnost zpětné vazby a tvorby textur, které půjde pocítit prsty. Takový virtuální povrch dokáže posunout možnosti použití i ovládání opět o trochu dále.

Snímání obrazu i jeho pochopení

Optické snímače mají dnes již dostatečné rozlišení na to, aby dokázaly rozeznat objekty i obličeje, stejně tak různé vzory. Snímání je ale pouze jedna z částí, tou důležitější je zpracování a pochopení informací z obrazu a jejich vyhodnocení tak, jako to dělá člověk a další organismy na této planetě.

A právě tato forma inteligentního zpracování obrazu má být dle IBM mnohem pokročilejší v průběhu následujících pěti let. Perfektní ukázkou, která prezentuje tuto schopnost v automobilové oblasti, je například Google auto bez řidiče. Systém dokáže sledovat dění okolo sebe a řídit lépe a bezpečněji než průměrný člověk. To vše díky umělé inteligenci, která dokáže zpracovat a vyhodnocovat obraz stejně jako mozek, ale s větší přesností a menší chybovostí.

Jednou z kapitol je i snímání pomocí různých diagnostických přístrojů a včasné rozpoznávání případných chorob nebo nemocí lépe, než to dokážou určit doktoři. Díky tomu lze začít s léčbou mnohem dříve a dosáhnout větší úspěšnosti při léčení.

Pozorný poslech

Snímání zvuku patří mezi jednu z nejstarších forem novodobých senzorů. Mechanické vibrace je možné velmi snadno snímat i zpracovat. Již dnes máme v mobilních zařízeních nebo sluchátkách k dispozici technologie odstraňující šum, který se vyskytuje v okolí.

Tento druh senzorů se bude rozšiřovat stejně jako ostatní, při příchozím hovoru se tak například vaše televize automaticky ztiší a pokud budete chtít cokoli vyřídit a ovládat hlasem, bude to v dané situaci možné a pohodlné.

Dokonalá chuť

Mezi další oblastí je chuť, kterou dokáží případné senzory detekovat chemické složení například jídla a vyhodnocovat to nejdokonalejší složení oblíbených receptů vaší babičky. A dokonce ho ještě vylepší.

Díky sledování rozložení látek se také otevírá možnost perfektního jídelníčku připraveného na míru každému člověku, který dostane vyváženou potravu bohatou na všechny potřebné látky.

Čichám čichám strojovinu

S chutí, tedy přímém dotyku s danou látkou úzce souvisí i čich, coby „bezdrátové“ snímání látek ve vzduchu v podobě jednotlivých molekul, které obvykle musí dorazit až do vašich senzorů v nose.

Již dnes jsou k dispozici systémy pro sledování chemických látek ve vzduchu, pokročilé technologie umožní dostat tento způsob informací na nový stupeň. Mnoho nemocí lze rozpoznat právě ze samotného složení dechu člověka či jeho dalších látek vypuzených z těla.

Stejně jako u ostatních senzorů, i zde záleží nejen na samotném snímači, ale i možnosti zpracování daných dat. S tím souvisí potřebné databáze a správná analýza.

 

Diskuze (14) Další článek: Skandální odhalení! Přežije váš hosting konec světa?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,