Nvidia: architektura Pascal přinese tři zásadní novinky

Na letošním GTC šéf Nvidie prozradil tři základní novinky, kterými bude disponovat nová architektura grafických čipů s označením Pascal (nástupce současného Maxwellu).

Pokud pomineme vyšší výkon a lepší efektivitu výkonu na jeden watt, první novinkou bude podpora různých přesností při výpočtech. Současná architektura Maxwell je omezená na FP32 (plovoucí řádová čárka, 32 bitů) a rychlost méně přesnějších operací je stejná. S Pascalem bude ale možné dosáhnout s jednoduššími operacemi násobně většího výkonu. Nvidia s tím chce více prorazit v oblasti Deep Learning, kde je možné využívat různé stupně přesnosti. Rozdíl ve výkonu by měl být s Pascalem až čtyřnásobný.

roadmap.jpg
Pascal v roce 2016 přinese tři zásadní vylepšení, nástupcem bude Volta

Další novinkou bude 3D paměť s velmi vysokou propustností, přičemž podporovaná kapacita by měla být až 32 GB na jeden čip. Trojrozměrnou paměť bude mít Radeon R9 390X, který se objeví už v následujících měsících. Třetím hlavním vylepšením bude podpora NVLink, což má být extrémně rychlé spojení mezi jednotlivými grafikami, několikanásobně rychlejší (80 GB/s) než nabízí sběrnice PCI Express. Technologie je samozřejmě důležitá především pro oblast serverů a datacenter.

ceomath.jpg
Teoretické zvýšení výkonu pro učení umělé inteligence bude oproti Maxwellu až desetkrát vyšší, exponenciální vývoj je totiž vázaný i na řadu optimalizací v celém procesu učení umělých neuronových sítí

První grafické karty s architekturou Pascal lze očekávat až v roce 2016, což znamená opět přibližně rok zpoždění za novou generací od AMD. Nvidia se ale začala soustředit na obecné výpočty, takže bude zajímavé sledovat, jak v této oblasti bude konkurovat nová generace Radeonů.

Diskuze (11) Další článek: Konec jedné éry: Windows 10 bude zdarma i pro piráty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,