Firefox čeká velká změna, nové uživatelské prostředí Australis

Mozilla připravuje velkou inovaci uživatelského prostředí u svého internetového prohlížeče Firefox. Změna je to natolik významná, že nový design dostal speciální jméno – Australis. Dle tvůrců představuje moderní, čisté a pohodlné uživatelské prostředí zaměřené na úkony, které uživatelé v prohlížeči provádí nejčastěji. Dále nabízí možnost snadného vizuálního přizpůsobení.

Australis.jpg
Nové uživatelské prostředí Australis ve Firefoxu (verze pro Linux, Mac a Windows)

S nadhledem lze konstatovat, že nic zas tak zásadního se s Firefoxem nestane. I nadále si například uchová speciální vyhledávací pole a nebude integrováno do adresního řádku jako u konkurence.

Australis 1.png
Přibylo tlačítko „vpřed“, které Firefox neměl • nový ukazatel načítání stránky vedle adresního řádku • nová podoba zobrazení záložek (bookmarků) z menu
Nové menu.jpg
Nová nabídka s funkcemi a nastavením je vpravo, pod stejným tlačítkem jako v Chrome. Velké ikony mají usnadnit rychlou orientaci a ovládání skrze dotykové displeje, obsah nabídky si můžete přeskládat podle svého

Nejviditelnější změnou je maličkost v podobě zaoblených tabů (chcete-li záložek), která má lépe zviditelnit aktivní tab, a změna přístupu k funkcím a nastavení. Zmizí roletka vlevo nahoře, naopak přibude menu inspirované Googlem vpravo na adresním řádku.

Představení nového designu Firefoxu na videu:

Mozilla na blogu poukazuje, že novinku pouští do tzv. nočního vývojového sestavení Firefox Nightly, nicméně během přípravy této zprávy bylo noční sestavení ještě bez této novinky.

Nepřehlédněte:

Diskuze (113) Další článek: Rozšíření funkcí tiskových zařízení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,