Český případ podvodu s Bitcoiny se dnes bude řešit u soudu

Anonymita novodobých kryptoměn dala vzniknout novým typům podvodů. Při boomu Bitcoinu v minulém roce se však řada nadšenců pustila do obchodování, aniž by taková rizika předvídala. Jedním z nich je i publicista a filmový kritik František Fuka, který je nyní nařčen z podvodu při obchodování s Bitcoiny. Do šlamastiky se dostal nevině, ale zda je skutečně nevinný, to dnes začne řešit soud.

Fuka svůj případ popsal na blogu. Na jaře se mu ozval zájemce, který chtěl koupit Bitcoiny v hodnotě 2200 Kč. Poslal peníze na účet, Fuka mu připsal Bitcoiny, vše se zdálo být v pořádku. Po čase se však dotyčný ozval, že chce zpět peníze, a to z důvodu, že mu nebyly dodány objednané léky. Jak spolu souvisí léky a Bitcoiny? Nejde o omyl, do hry se zjevně vložil anonymní podvodník.

Anonymní podvodník prodával na internetu léky. Požadoval přitom platbu předem a žádné léky přitom neměl v úmyslu prodat. Pokud by udal nějaké běžné číslo účtu, snadno by se dal odhalit, proto využil Bitcoin. Kryptoměna však není mezi běžnou veřejností příliš rozšířena, proto musel být do transakce zapleten někdo třetí – v tomto případě František Fuka.

Fuka nabízel Bitcoiny k prodeji a podvodník se mu ozval, že by rád koupil obnos v hodnotě 2 200 Kč. Vydával se přitom za člověka, který si u něj objednal léky v právě této hodnotě. Zájemci o léky sdělil číslo účtu Františka Fuky jako číslo, na které má poslat peníze předem. Fuka obdržel peníze a neváhal tedy poslat Bitcoiny na adresu udanou podvodníkem. Ta už je anonymní. Podvodník tak získal Bitcoiny a zájemce o léky přišel podvodem o peníze. Fuka se stal prostředníkem.

Toto je nejpravděpodobnější scénář případu. Zájemce o léky se oprávněně domnívá, že se stal obětí podvodu Františka Fuky a neváhal spor dotáhnout až k soudu. Před ním bude muset Fuka dokázat, že on žádné léky neprodával a byl nevědomky prostředníkem podvodníka. I přes poměrně jasný průběh transakce to bude mít docela těžké, protože směna Bitcoinů je anonymní a existuje pouze záznam, že proběhla. Tento záznam ale neřekne nic konkrétního a v očích žalující strany jej mohl Fuka zinscenovat sám. 

Diskuze (268) Další článek: Ballmer přirovnával Linux k rakovině. Současný šéf Microsoftu jej miluje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,