Amazon Prime Air: E-shop vymění poštovní vozy za bezpilotní letouny

Co bude příští velká věc? Poslední dobou se zdá, že by to mohly být malé bezpilotní letouny – drony, které začnou firmy všeho druhu používat jako novou vlnu robotických zařízení. Jistě, armády, filmaři a modeláři je mají ve své výzbroji už mnoho let, ale teprve teď se o ně začíná zajímat soukromý sektor.

Jistá australská společnost chce drony využít k rozvozu vysokoškolských skript a později i kávy a svačin, mnohem větším soustem je ale čerstvě oznámený výzkumný projekt Amazon Prime Air.

Jeden z největších e-shopů na světě by chtěl během několika příštích let rozvážet objednávky do třiceti minut. Namísto tradičního způsobu dopravy ale použije právě malé bezpilotní letouny, které dopraví drobnější předměty ze skladu do spádové oblasti.

Prime Air je výzkumný experiment, který bude muset teprve získat všechna patřičná americká povolení, Amazon se ale vydal podobnou cestou jako dříve Google a mnohé automobilky v honbě za vývojem chytrého automobilu.

Amazon Prime Time.jpg Amazon Prime Time.jpg
Experimentální letoun Amazon Prime Air

Za deset let tedy možná skutečně ve velkých městech vystřídají poslíčky na kolech a mopedech všemožné kvadroptéry s žlutými balíčky na zádech.

Amazon předpokládá, že by mohl získat všechna potřebná povolení pro komerční provoz někdy po roce 2015-2018.

Diskuze (18) Další článek: Akcie Applu atakují roční maxima, loňský rekord je však ještě vzdálený

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,