Cíle digitálního vysílání v ČR – HDTV je realitou

Praha 14. srpna 2007 – Od poloviny srpna nabízí služba 802.TV pomoc pro „oběti“ mediální kampaně o digitalizaci vedené českými úřady. Mnoho televizních diváků si pořídilo „HD ready“ televizor v mylném očekávání, že přechod z pozemního analogového vysílání na digitální přinese výraznou změnu diváckého zážitku. Proč se ale oblíbený seriál ani zpravodajská relace nepodobají skvělým klipům ve vysokém rozlišení, které viděli běžet v prodejně elektroniky?

Společnost Mattes AD prolomila další milník v televizním vysílání na území ČR zařazením kanálu Nonstop Kino HD do své nabídky digitální televize 802.TV. Tento kanál, na němž jsou filmové hity uváděny výhradně ve vysokém rozlišení, je provozován společností SPI International, která se zabývá především distribucí filmů do kin. Po loňském spuštění dvou kanálů ve standardním rozlišení – Filmbox a Nonstop Kino – letos přináší divákům zábavu také v kvalitě HD.

Diváci mohou sledovat Nonstop Kino HD v kvalitě 1080i, tedy 1080 prokládaných řádků, což je určeno zdrojovým signálem poskytovatele. Jako kompresní kodek je používán H.264 (MPEG4 AVC) a s tím souvisí také nasazení nových set-top boxů pro příjem služby 802.TV.

Zájemci o službu 802.TV obdrží set-top box Motorola modelové řady VIP19XX, který dokáže dekódovat vysílání ve formátu MPEG2 i MPEG4 AVC a zobrazovat na televizním přijímači kanály v běžném rozlišení PAL i ve vysokém rozlišení. Standardním vybavením set-top boxu bude druhý tuner pro pozemní digitální vysílání a za příplatek si uživatel může objednat set-top box s možností záznamu a pozdějšího přehrání pořadu.

Nový kanál ve vysokém rozlišení není součástí základní ani standardní nabídky, ale je možné si jej objednat samostatně za 360 Kč měsíčně. Cena odpovídá exkluzivnímu obsahu, který program nabízí.

Kanál Nonstop Kino HD je prvním v nabídce služby 802.TV, ale společnost MATTES AD již v současné době plánuje další rozšíření nabídky HD programů. Nároční diváci se tak mohou těšit i na zajímavé dokumenty, zpravodajství nebo sportovní přenosy v detailu, který jim může přinést jedině HDTV.

Váš názor Další článek: Adobe CS3: doplňky velkých programů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,