Nejlepší program pro střih a úpravu videa

Ať už jste amatérský filmař, či si jen chcete sestříhat video z dovolené, můžete k úpravě svého díla využít počítač a jeden ze sedmi nabízených programů různé náročnosti, kvality i ceny.

Pozor! Tento článek už je pár let starý. Pro základní přehled v aktuální nabídce videoeditorů poslouží video výše, podrobnosti pak najdete v novém článku:

Můžete vyzkoušet i nástroje pro střih videa v online editorech:


Střih videa na počítači se stal s nástupem digitálních videokamer pro většinu filmařů naprosto běžnou záležitostí. Rovněž cena potřebného hardwaru je na snesitelné úrovni. Výrazné rozdíly ale panují v použitém softwaru, či jak se říká – střihacím programu. Existuje pestrá škála začínající malými, jednoduchými aplikacemi, které jsou zdarma, a končící náročnými, složitými a profesionálními programy, jejichž pořízení přijde uživatele na pěkné peníze.

Protože každý má jiné nároky, znalosti i finanční prostředky, představy o tom nejlepším programu pro úpravu videa se mezi jednotlivými uživateli liší. Nejinak tomu je i na fóru Živě.cz, kde diskutující doporučují ostatním své favority, z nichž vybíráme sedm zajímavých programů tak, aby si zde toho svého vyvoleného našlo co nejvíce čtenářů.

Pinnacle Studio

Zažitá klasika mezi filmovými amatéry i tvůrci rodinných snímků. Pinnacle Studio je videoeditor pro kompletní práci s domácími nahrávkami. V několika krocích lze projít od stažení videa do počítače ze záznamového zařízení, přes střih a editaci až po vypálení na DVD či Blu-ray (podporuje tedy HD). Jednoduchou a přehlednou formou se zde dají vytvořit titulky, ve schématu snímek sestříhat, doplnit o přechodové efekty, animace i filtry.

pinnacle.jpg

Program je typický zejména skloubením jednoduchého a přehledného ovládání, které zvládne i méně zkušený uživatel, s dobrou funkčností a množstvím nástrojů. Čtenář Dancek Pinnacle Studio používá především pro jeho střídmý design a pokročilé funkce, přestože přiznává, že jeho nevýhoda spočívá v dlouhém renderování, špatné kvalitě náhledu či nutnosti platit za licenci. Jendakol si oproti tomu stěžuje na vysokou náročnost a nestabilitu programu při práci s delšími snímky.

pinnacle2.jpg

stáhnout program Pinnacle Studio 14 final (1921 MB)


Diskuze (61) Další článek: Týden Živě: Lesk a bída webových startupů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,