Sapphire Radeon HD 4770: nový trhák ve střední třídě

AMD dnes uvádí první grafickou kartu s jádrem vyráběným 40nm procesem, která má vyšší výkon než HD 4830 a GeForce 9800 GT za dva a půl tisíce. Otestovalii jsme model od Sappire.

Na svou první 40nm kartu může být AMD náležitě hrdé. Zatímco u procesorů se drží při zemi, u grafických karet v poslední době jako první přichází s nejpokročilejším výrobním procesem GPU.

perex.jpg 

Výrobní proces jádra RV740 je ale výjimečný i v jiném ohledu – TSMC, u níž se čipy vyrábí, předběhla se 40nm procesem i výrobce procesorů. Intel už sice pilně připravuje 32nm proces, ale současné procesory se stále vyrábějí 45nm procesem (a AMD na něj přešlo teprve nedávnou s Phenomy II).

TSMC má nabízet tři varianty 40nm procesu – CLN40G pro obecné použití, CLN40LP pro čipy se sníženou spotřebou (třeba mobilní GPU) a CLN40LPG pro čipy pro ultramobilní zařízení.

Jádro procesoru má díky menšímu výrobnímu procesu 12,3×11,5 mm (140 mm2) při 826 milionech tranzistorů. Plocha RV770 má 260 mm2 a čip má 956 milionů tranzistorů.

Jádro RV740 by mělo nahradit právě levnější karty s větším jádrem RV770. Jádro použité u HD 4770 má stejný počet stream procesorů, jako GPU známé jako RV770LE, které je použito u HD 4830 se 640 stream procesory.

Poloviční sběrnice, dvakrát rychlejší paměti

Pro zjednodušení čipu AMD použilo 128bitovou sběrnici. Karta ale netrpí podvýživou, poloviční sběrnici výrobce vykompenzoval osazením pamětí typu GDDR5, které mají oproti GDDR3 dvojnásobnou propustnost při stejných taktech. Při taktovací frekvenci 800 MHz (3 200 MHz efektivně) mají tedy propustnost 51,2 GB/s. Radeon HD 4850 s pamětmi typu GDDR3 má při frekvenci 1 986 MHz a 256b sběrnici propustnost 63,5 GB/s, a bližší příbuzný, HD 4830 má paměti na 1 800 MHz a propustnost 57,6 GB/s.

sapphire-hd-4770-30.jpg 

Výrobcem pamětí je Qimonda, jeden z mála výrobců GDDR5 a společnost, která nedávno ohlásila bankrot. Otázkou je, zda se to nějak projeví na cenách a dostupnosti pamětí GDDR5.

Pokud si vzpomínáte na preview zveřejněné na Guru3D, vězte, že jádro má nakonec o něco vyšší taktovací frekvenci – je taktováno na 750 MHz. Frekvence pamětí zůstala stejná.

První várka karet s referenčním designem AMD je vybavená dvojicí dual-link DVI-I výstupů a HDTV-outem a poměrně bohatým příslušenstvím.

sapphire-hd-4770-20.jpg

Dá se ale předpokládat, že budou v hojné míře zastoupeny modely, které budou mít zabudované vše, co člověk může potřebovat k životu, tedy klasické kombo 1× DVI, 1× HDMI, 1× d-sub (rozuměj karty, u nichž výrobce šetří i na takové drobnosti, jako jsou přibalené redukce).

sapphire-hd-4770-5.jpg sapphire-hd-4770-6.jpg
sapphire-hd-4770-8.jpg sapphire-hd-4770-7.jpg

Karta má dva crossfire konektory, takže nadchne i opravdové dobrodruhy, kteří se nebojí experimentovat s crossfire ze tří slabých karet.

sapphire-hd-4770-10.jpg sapphire-hd-4770-11.jpg

Karta je vybavená přídavným šestipinovým napájením. I když se na to může někdo dívat znechuceně, protože PCIe power je neklamnou známkou vyšší spotřeby karty, my to po zkušenostech s (ne)přetaktováním několika modelů HD 4670, které nejspíš ždímou PCIe slot nadoraz, kvitujeme s povděkem.

Na spotřebu karty nemá samotná přítomnost konektoru zase takový vliv (karta bez přídavného napájení může mít větší spotřebu, než karta s ním). Zato je mnohem nižší pravděpodobnost, že se stabilita karty po zvýšení frekvence jádra o 30 MHz poroučí do horoucích pekel. A pokud máte zdroj s dostatečným výkonem, avšak bez příslušného konektoru, vystačíte si i s redukcí.

Takhle se to snad nedá zpackat

Nebojte se, netýká se to karet samotných, ale spíše jejich uvedení. Skoro to až vypadá, že jde o novou strategii AMD. První recenze předprodukčního testovacího vzorku, tehdy s nejasným modelovým značením a parametry) se objevila už na konci února na Guru3D. Už předtím se ale vědělo, co bychom mohli od AMD čekat.

Ve druhé polovině března dalo AMD novinářům k dispozici materiály k Radeonu HD 4890. Ačkoliv by mělo jít o prezentaci k uvedení HD 4890, je v ní HD 4770 rozebrána přinejmenším ve stejném rozsahu i detailech, jako HD 4890, už měsíc a půl před původně plánovaným termínem vydání.

Neumím si představit optimistu, který by nepředpokládal, že se všechny zajímavé snímky někudy sakumprásk během krátké chvíle na internetu, když jej AMD rozešle všem, co recenzují HD 4890.

I druhá vlna zájmu utichla, a všichni čekali na květnové uvedení, avizované na týden od 4. května. Termín se, jak je u AMD v poslední době nedobrým zvykem, posunul ještě o týden dopředu. Jakoby toho nebylo málo, před týdnem se někde vzala informace, že AMD karty již vypustilo. Zároveň s tím se objevily v cenících některých obchodů. Redaktorům čínského Expreview se někde podařilo ukořistit kartu a už minulý týden zveřejnili první podrobnou recenzi v angličtině.

Pamatujete nějakou kartu, kterou by se povedlo hůře ututlat?

Chlazení už není tak „Cool“

Ne že by se karta přehřívala. V prezentaci AMD ještě HD 4770 vystupovaly s fešáckým dvouslotovým chladičem klasické koncepce s heatpipe, který měl vyfukovat vzduch skrz záslepku. A tyhle karty najdete i v některých zahraničních testech.

Náš Sapphire byl již osazený stejným chladičem, jako většina karet, které v současnosti cestují do obchodů.

sapphire-hd-4770-1.jpg sapphire-hd-4770-2.jpg
sapphire-hd-4770-4.jpg sapphire-hd-4770-3.jpg

Dvouslotové chlazení u referenční karty zůstalo, ale působí trochu rozporuplně. A nemyslíme tím jen jeho zvláštní vzhled. Pasiv podstoupil drastickou dietu a karta dostala jednoduchý kruhový chladič s ventilátorem uprostřed (pro tuto koncepci se používá označení orb). Ten není ale příliš hmotný a má tenká žebra – schválně si proklepejte si fotografie, uvidíte, že některá jsou i zohýbaná. Osazený je jednoduchý ventilátor bez PWM regulace a bez monitorování otáček.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,