Zimbra Desktop: špičkový e-mailový klient od Yahoo!

Dostat se Outlooku na dostřel dnes není jednoduché. Pokud vás zklamala jednoduchost Thunderbirdu i dalších, vyzkoušejte Yahoo! Zimbra Desktop. Může vás překvapit.

stáhnout program Zimbra Desktop 2.0.1 Licence: freeware, 78 MB
Autor: Zimbra and VMware, Inc.
Web programu: www.zimbra.com


 

Možná dnes, stejně jako já kdysi, vybíráte klienta pro správu elektronické pošty, volného času, úkolů a dalších. A do Outlooku se vám nechce – přeci jen nejde o levnou záležitost a jeho rozsáhlé možnosti ani zdaleka nevyužijete.

Jeden čas bylo toto téma velmi aktuální, proto jsme vám i na Živě už několik alternativ nabídli. Ať už se vám vybaví Mozilla Thunderbird, jeho upravená variace s názvem Spicebird, Windows Live Mail, Eudora, zabudovaný klient v internetovém prohlížeči Opera nebo méně známější Foxmail či Chandler. Každému z nich však něco chybí.

Když jsem hledal klienta, který by dokázal vyhovět všem mým potřebám, právě výše zmíněnému Thunderbirdu jsem dával nejvíce nadějí. Viděl jsem v něm alternativu Firefoxu, každým dnem rostoucí aplikaci s velkou podporou komunity. Avšak nové verze ani užitečné doplňky nepřicházely, a Thunderbird tak musel pryč. Dnes bych asi sáhnul po Windows Live Mailu, tuto možnost jsem ale tehdy neměl. Stejně jako možnost vyzkoušet Yahoo! Zimbra Desktop.

Přestože už má po světě statisíce spokojených uživatelů, je Yahoo! Zimbra Desktop stále ve stádiu betavývoje. Aplikace je k dispozici pro operační systémy Windows, Linux i Mac OS X.

01.png 02.PNG 03.PNG
Základní Setup aplikace indikující status jednotlivých e-mailových účtů • Nastavení Gmailu, Windows Live Mailu apod. nezabere déle než několik sekund • Uživatelské rozhraní je na první pohled trochu zmatečné, vše je ale jen otázkou zvyku

Nerad bych se v této minirecenzi věnoval každé maličkosti, pokusím se proto vypíchnout funkce, které mi v aplikaci příliš nesedí nebo naopak, díky nimž má YZD možnost uspět i u náročnějších uživatelů, kteří nehledají „jen tak nějaký“ e-mailový klient.

I přesto si ale exkurz do některých základních dovedností neodpustím. Tak především má YZD problémy s češtinou. Diakritika v odesílaných e-mailech je v pořádku, při odpovídání nebo předávání dále už pracujete s kusem rýžového pole.

04.PNG 05.PNG 06.PNG
Aplikace nabízí pokročilé možnosti formátování, pozor ale na češtinu

Pokud budete YZD zkoušet, dejte mu šanci minimálně několik dní. Ze začátku bude totiž možná až neúnosně pomalý a systémově náročný. Jakmile ale na pozadí zaindexuje položky pro vyhledávání, vše se vrátí do normálu a nebude to vůbec tak zlé.

Rozlišuje důsledně

S čím by si měl každý osobní správce poradit na prvním místě je práce s více účty elektronické pošty. Ne, že by to snad YZD neuměl, dokonce dokáže nejjednodušeji jak je to jen možné nastavit stahování položek z Gmailu, Yahoo! Mailu a dalších globálně profláknutých služeb. Kromě elektronické pošty od sebe ale možná až moc dobře odděluje i další související položky – kalendář, kontakty, úkoly. Což je na jednu stranu dobré, na druhou stranu ale nikdy neuvidíte svůj kompletní časový harmonogram v jedné tabulce. Což není zrovna šikovné.

07.PNG 08.png 09.png
Bezproblémová je i podpora vzdálených kalendářů • Dialogové okno zobrazí všechny informace, které potřebujete • A kliknutím položku jednoduše přidáte do kalendáře

A když už jsme u kalendáře. Poměrně efektivně je v YZD řešeno přidávání nových schůzek. Pokud klient v textu e-mailu rozpozná datum příp. i čas, zvýrazní je a po kliknutí nabídne možnost přímého přidání záznamu do kalendáře. Pokud myš nad datum jen umístíte, kontextové okno zobrazí všechny záznamy v kalendáři (bohužel opět jen kalendáři příslušejícímu k aktuálnímu účtu) na daný den. Můžete si tak bez nutnosti otevírat kalendář zkontrolovat, zda se vám schůzka hodí. Rozeznávání však funguje jen na anglických formátech data. Pokud budete komunikovat v češtině, jinak než ručně záznam do kalendáře nepřidáte.

Kromě kalendářových položek umí aplikace inteligentně rozpoznávat také např. telefonní čísla. Kliknutím na telefonní číslo pak spustí Skype nebo jinou aplikaci pro telefonování z počítače a vybrané číslo vytočí. Podobně také s adresami. Kliknutím na adresu v těle e-mailu spustíte skript, který vám ji v náhledovém okně ukáže v Yahoo! Maps. Stejně jako u kalendářových položek ale i tyto funkce fungují spolehlivě jen u položek spojených se Severní Amerikou. V Česku tak zatím zůstáváme u kombinace Ctrl+C, Ctrl+V.

10.png 11.PNG 12.PNG
Zobrazení adresy z e-mailu na mapě • Přikládání přílohy přímo z Flickru • Příliš živo zrovna v okolí nebude

Yahoo! Maps si můžete přímo v aplikaci prohlížet díky tzv. Zimlets, drobným skriptům vylepšujícím použití programu. V základní instalaci jsou k dispozici tři. Kromě Maps také Yahoo! vyhledávací služba Local, ta si vyhledá vaši pozici a zobrazuje aktuální události ve vašem okolí. Bohužel opět využitelné jen v oblastech, kde se Yahoo! těší široké podpoře uživatelů. Poslední z minidoplňků je Flickr. Díky Flickr Zimletu můžete obrázky z Flickru přidávat jako přílohy k odchozím e-mailům jednoduše jedním kliknutím.

Vyhledávat, to mu opravdu jde

Pokud YZD něco opravdu umí, pak vyhledávání. Díky indexu veškerých položek (včetně vzdálené pošty přes IMAP) najde hledaný výraz okamžitě. Pokud víte, co chcete najít, zapomeňte na manuální prohledávání složek. Vyhledávat lze v e-mailech, nadpisech, obsahu zpráv, ale také v přílohách. Můžete specifikovat, jaké složky se budou prohledávat nebo hledat všude bez bližšího určení. Můžete vybrat datum a čas, doménu odesílatele, značky, velikost zpráv a mnoho a mnoho dalších. I když maily nemažete, máte jich ve schránce několik GB a najednou potřebujete něco najít, YZD je opravdu špička.

13.PNG 14.PNG 15.PNG
Vyhledávat můžete opravdu podle čehokoliv… • …kdekoliv, dokonce i ve složkách integrovaného RSS klienta • A výsledky si následně uložit do virtuálního adresáře

Vyhledané výsledky si navíc můžete ukládat do virtuálních složek. Pokud vám Tonda z vedlejší kanceláře často posílá vtipná videa, jednoduše si všechny e-maily od Tondy s přílohou zařaďte do virtuální složky. Abyste pokryli i budoucí příchozí zprávy, využijte filtry, ty najdete v nastavení.

Poměrně šikovně pracuje YZD s dokumenty. Jednak můžete přímo z elektronického klienta dokumenty přikládané k e-mailům odesílat do webového úložiště Yahoo! Briefcase, navíc lze dokumenty přímo v aplikaci také vytvářet a editovat. Jednoduchý textový editor pracující i s tabulkami, obrázky a dalšími typy souborů najdete pod záložkou Documents.

16.PNG 17.PNG 18.PNG
Jednoduchý textový editor je součástí aplikace • Funguje ale spíše na ukládání poznámek nebo jednoduché editace • Větší soubory si pro pozdější využití můžete uložit do Briefcase

Produkty Zimbra, ačkoliv jste o nich možná dodnes neslyšeli, nabízejí poměrně široké portfolio pokročilých služeb včetně vlastního rozhraní pro komunikaci a synchronizaci s mobilními zařízeními. Není tak třeba připojovat telefon k počítači a manuálně jej synchronizovat. Vše se děje online a bez prodlev. Ovšem to už si musíte připlatit.

Dotírá, ale potřebuje uzrát

Líbí se mi, když aplikace přemýšlí. Když ví, že pokud se v e-mailu nachází datum, asi bude nutné pracovat s kalendářem a zkontrolovat volný čas. Když mi v kontextovém menu kontaktu dokáže nabídnout akce, které bych mohl potřebovat a které ocením. A když mi dovolí položky označovat, organizovat a prohledávat tak, abych se vždy dostal k tomu, co hledám. Proto se mi i YZD.

19.PNG 20.PNG 21.PNG
Pro hračičky nabízí YZD možnost nastavení vzhledu • Aplikaci lze velmi efektivně spravovat prostřednictvím klávesových zkratek

Yahoo! Zimbra Desktop je jeden z prvních, které mohou na počítačích méně náročných uživatelů Outlook opravdu nahradit. V některých ohledech je však až příliš spojen se svou nyní již mateřskou společností (vlastníkem společnosti Zimbra, která aplikaci vyvíjí, je internetový gigant Yahoo!), což je v našich končinách trochu nevyužitý potenciál.

Yahoo! dal loni za akvizici firmy Zimbra přibližně 350 milionů amerických dolarů, přičemž nákup měl Yahoo! pomoci v růstu elektronických služeb především ve firmách a na univerzitách. Na to, aby se investice společnosti vyplatila a Yahoo! Zimbra Desktop mohl Outlooku ukousnout alespoň kousíček z tržního koláče, ale bude muset ušlapat ještě mnoho kroků. A s ohledem na současnou finanční situaci společnosti to bude pravděpodobně hodně dlouhá cesta.

stáhnout program Zimbra Desktop 2.0.1 (78 MB)


fsc.jpg

 

Diskuze (15) Další článek: Simpsonovi se naváží do Apple

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,