YouTube experimentuje se 3D videem

Příznivci technologií pro 3D zobrazení jásají – YouTube experimentuje s přehráváním 3D klipů. Zajímá vás, jak na YouTube dostat vlastní 3D video, nebo se chcete jen podívat na práci jiných?

Během víkendu se začalo šuškat o tom, že YouTube začal experimentovat se 3D videem. Celou problematiku naťukli návštěvníci i na helpfóru YouTube, kde zaměstnanec Google s přezdívkou YouTube Pete potvrdil, že s podporou 3D videa experimentují.

Jde o jeden z dalších „dvacetiprocentních“ projektů, který je momentálně v raném stádiu vývoje. Dvacetiprocentní se těmto projektům říká proto, že vznikají ve dvaceti procentech pracovní doby, kterou mají zaměstnanci Googlu vyhrazeno pro práci na vlastních nápadech a projektech. To, že se objevil na veřejnosti ovšem nutně neznamená, že se dočkáme i jeho ostrého uvedení do praxe. Soudě dle ohlasu, který to na internetu vyvolalo, je o tuto novinku celkem zájem a bylo by škoda, kdyby zmizela do vytracena.

Nová funkce by mohla sjednotit způsob, jakým se ke 3D videu na YouTube přistupuje a usnadnit i přehrávání 3D klipů. V současnosti totiž musí jejich tvůrci, kteří chtějí 3D obsah nabídnout co nejširšímu publiku, vygenerovat několik variant 3D videa pro různé způsoby prohlížení.

Zatímco v případě klasického videa není moc co řešit, svět 3D videa je velmi rozháraný. Způsobů, jakými se k vytváření pseudotrojrozměrného dojmu z fotografií či videa přistupuje je hned několikero.

Asi nejznámější jsou brýle s barevnými filtry, tzv. anaglyfy (i u nich se ale používá hned několik kombinací barevných filtrů).

stereo.png

Oblíbené jsou ale i metody, které pro prohlížení využívají další pomůcky – brýle se dvěma displeji, stmívací brýle a rychlý monitor (např. 3D brýle od Nvidie), polarizační brýle + monitor (např. řešení od Zalmanu), monitor s filtrem ze speciálních čoček (jako je LCD od LG) nebo jen zástěna ze zrcátka mezi oči, která zajistí, aby každé oko vnímalo jiný obraz).

I bez brýlí – šilhání jako výchozí formát

A existují i způsoby prohlížení, pro něž nejsou zapotřebí žádné pomůcky, protože fungují na podobném principu, jako autostereogramy, které se vyloupnou z nenápadných obrázků se směsicí barevných bodů. Video či fotka je rozdělena na poloviny a na každé z nich je obraz posunutý pro jedno oko. Při prohlížení pak musíte mozek přesvědčit, aby každé oko koukalo na tu správnou polovinu videa (nebo fotografie). I tady to jde dvěma způsoby, buď tzv. paralelním způsobem, kdy levé oko sleduje levou polovinu, pravé pravou, a mozek se snaží dívat do dálky, nebo pomocí cross-eyed techniky, kdy se levé oko dívá na pravou polovinu a levé na levou polovinu a musíte u ní trochu šilhat (s trochou cviku je ale snad i příjemnější než paralelní).

paralel.png

Právě videa připravená pro cross-eyed prohlížení jsou u YouTube výchozím formátem. Díky separaci obou obrazů se z něj dají celkem snadno vypočítat i všechny další zmiňované formáty:

3D výběr.png 

Jak udělat z videa 3D klip?

Princip, na jakém se 3D obrázky nebo video vytváří, dnes rozebírat nebudeme, na internetu se potuluje řada návodů i v češtině (i když s tím videem to asi bude horší). V jednoduchosti se dá popsat tak, že nahrajete (nebo vyrenderujete) dvě podobná videa s kamerou posunutou zhruba o vzdálenost očí a následně je skombinujete do jediného videa (např. v Adobe Premiere je to i bez znalosti programu záležitost na čtvrt hodinky).

K tomu, aby Youtube bral video jako stereoskopické, je zapotřebí po jeho nahrání přidat do tagů (značek) výraz „yt3d:enable=true“. K dispozici je ještě několik dalších parametrů:

  • yt3d:aspect=3:4 – nastavuje poměr stran videa
  • yt3d:swap=true – přehodí levý a pravý obraz
  • yt3d:left=0_0.1_0.5_0.9 and yt3d:right=0.5_0.1_1_0.9 – tyto trochu neohrabané tagy jsou provizorní, umožňují přímo definovat, která část videa je pravý a která levý obraz. Souřadnice se zadávají ve formátu x1_y1_x2_y2 a nejsou absolutní v pixelech, nýbrž relativní vůči oknu přehrávače. Horní levý roh má souřadnice 0,0, spodní pravý 1,1.

Takhle nějak to vypadá v samotné správě videí po přihlášení pod vlastním účtem: 

3D video admin.png 

A takhle potom vypadá výsledné video:

K tomu, abyste měli k dispozici i roletku pro přepínání režimů, je zapotřebí proklepnout se přes vložené video přímo na Youtube.

Tip: Prohlédněte si i podobná videa

Z videí, která jsou již na Youtube nahraná, nelze zatím vyrobit 3D klip s možnosti přepnutí režimu zobrazení jinak, než úpravou tagů, což musí udělat sám autor videa v nastavení. Obejít toto omezení přes nějaký parametr v url podobně, jako třeba u kvality přehrávání, nelze.

V současnosti fungují při přehrávání jen některé léta staré způsoby prohlížení, podporovány nejsou žádné ze sofistikovanějších metod, pro které je zapotřebí obraz pro pravé a levé oko interpolovat ob řádek, podporovány nejsou ani „mrkací“ brýle, u kterých se rychle střídá obraz pro levé a pravé oko, a podporovány nejsou ani monitory kombinované s polarizačními brýlemi nebo monitory se speciálními filtry.

Amatérští filmaři, kteří se 3D videem v domácích podmínkách koketují, jsou i tak z nové funkce nadšení. Pokud se k jejich snahám přidá i projekt o velikosti Youtube, může to znamenat významný posun v popularizaci technologií pseudotrojrozměrného zobrazení a vůbec ke zlepšení celého ekosystému, který zatím většina lidí bere spíše jako nepříliš použitelnou zajímavost, nebo o této možnosti dokonce vůbec neví.

Diskuze (17) Další článek: Mediaresearch: 3/4 českých surfařů navštěvují komunitní weby

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,