Yahoo! Pipes: poskládejte si vlastní RSS potrubí

Yahoo! Pipes je online vývojové prostředí, pomocí které lze transformovat, mixovat a vytvářet zcela nové aplikace, gadgety a především RSS zdroje. Což takhle malá úprava Živě.cz RSS?

Pohled na webovou stránku se v posledních letech dramaticky mění. Už to není jen kus statického textu vyplněného obrázky, ale strukturovaný obsah, který se skládá z určitých významových částí, kterým se každý vyhledávač snaží porozumět.

Bohužel, zatím jim to moc nejde – vyhledávače totiž rozliší text od obrázků a případně dalších multimediálních souborů, jestli ale tabulka obsahuje kalendář nebo jiný blok pro změnu adresu, je jim už nadobro skryto. Přitom právě tyto informace budou v příštích letech to nejdůležitější pro vyhledávače druhé generace, které už porozumí významu našeho dotazu a budou také rozumět obsahu webových stránek, které budou mít v databázi. Proto se jim také často říká sémantické vyhledávače.

Mikroformáty, RSS, mashupy

Pokud tedy za pár let zadáte do vyhledávače třeba výraz „instalatér Brno, Holandská 8“, zobrazí se výsledky všech instalatérů v okolí, jejich telefon, kontaktní adresa, a obrázek s mapou. Můžete namítnout, že to přeci v mnoha případech dokáže vyhledávač už dnes, ovšem jen díky tomu, že tyto metainformace zadal podnikatel do některé z databází nebo samotné mapy. V budoucnosti však vyhledávač tyto informace sám najde na webové stránce, porozumí totiž, že právě tento blok HTML kódu obsahuje adresu.

Přesně toto by měly řešit tzv. mikroformáty, tedy jakési deskriptory, které uvnitř kódu popíší, co je obsahem seznamu, bloku, tabulky a dalších elementů každé webové stránky. Mikroformáty ostatně najdete i na stránkách Živě.cz, kde je používáme pro aplikaci Web Slices z Internet Exploreru 8.

Nejlépe dnes vyhledávače rozumí pravděpodobně syndikovanému obsahu – vláknům, zdrojům nebo RSS, chcete-li. Jedná se totiž o XML kód, kde má každé pole svůj nezaměnitelný význam. To má jednu výhodu – s RSS se dá už dnes velmi dobře pracovat a dělat s ním skutečné psí kusy včetně prolínání více zdrojů z různých stránek a vytváření zcela nových forem informací. Z tohoto úhlu pohledu se statické webové stránky mění v poskytovatele služeb a z celého WWW se rázem stává modulární stavebnice, pomocí které se dají stavět nejrůznější mashupy, widgety, gadgety, miniaplikace aj.

Yahoo potrubí aneb RSS programy

Skutečné divy s RSS dokáže také Yahoo! Pipes. Pipes je speciální vývojové prostředí na webu, které slouží k filtrování dat – nejčastěji pak právě RSS informací. K čemu je třeba filtrovat a transformovat už existující RSS? Uvedu jednoduchý příklad. Na Živě.cz najdete jeden RSS zdroj, který obsahuje všechny články a bleskovky. Co když vás ale zajímají pouze články, které se věnují Googlu? Pokud filtrování neumí vaše čtečka, případně žádnou takovou čtečku nepoužíváte, můžete si právě v Yahoo! Pipes vytvořit filtr – Pipe (potrubí), který načte původní zdroj, provede jeho transformaci, kterou si krok po kroku poskládáte ve speciálním vizuálním editoru, a výsledkem bude nové RSS, které od nás bude zobrazovat pouze články a bleskovky věnující se Googlu.

Filtr článků z Živě, které obsahují v názvu slovo Google

pipes_google.pngpipes_google3.png pipes_google2.png
Interaktivní návrhové prostředí s podporou drag&drop, výsledek v Yahoo! Pipes a jako běžný RSS zdroj

Možnosti Pipes jsou ale mnohem větší, můžete si vytvořit třeba jednoduchý Pipe a ten pak použít jako podprogram v mnohem složitější aplikaci, která bude generovat jeden jediný RSS zdroj z mnoha různých vláken. Takto vygenerovaný Pipe pak můžete opět využít mnoha způsoby. Lze jej samozřejmě exportovat jako běžný RSS zdroj, můžete jej ale poslat i do některých externích webových služeb ve formátu JSON a dále zpracovávat.

Velmi praktickou ukázkou komplexního potrubí je třeba překlad zahraničních vláken. Dejme tomu, že chcete odebírat RSS z německého webu, ale německy vůbec neumíte. Pomocí Pipes si proto nakreslíte aplikaci, která načte originální vlákno, přeloží ho a vrátí RSS zdroj třeba v angličtině.

RSS zdroj z BetaNews s pozměněnými odkazy na články

Screen001.png Screen002.png Screen003.png
URL adresa článků je nyní přesměrovaná na Google Překladač

Vedle zpracovávání a transformace již existujících RSS zdrojů ale můžete vytvářet i RSS ze stránek, které žádnou syndikaci nenabízejí. Možnosti importu dat do Pipes jsou totiž skutečně velké a opět si můžete napsat aplikaci, která webovou stránku přeloží a uloží jako nový RSS zdroj.

Yahoo! Pipes je zdarma, budete ale potřebovat vlastní Yahoo! účet. Samotné výtvory pak můžete používat jak pro soukromé účely, tak je lze veřejně sdílet a nabídnout tak ostatním zcela nové pohledy na webové stránky.

pipes_hardcore.png pipes_katalog.png
Ukázka velmi složité Pipes aplikace, která vyhledává osoby na Flickru, Googlu aj. a veřejný katalog

Pokud tedy budete mít přes vánoční svátky dlouhou chvíli, zkuste napsat vlastní Pipe, který bude využívat dat z webových stránek Živě.cz a třeba se vám skutečně podaří vytvořit nějakou pěknou a především užitečnou „Piplikaci“. V takovém případě se s ní určitě pochlubte v diskuzi pod článkem. 

Diskuze (2) Další článek: Kancelářský balík iWork´08 je dostupný v češtině

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,