Windows 7 WAT: Převlečená aktivace

Microsoft se rozhodl pozměnit obleček aktivace systému Windows. Obtěžování uživatelů již nebude výhodou.

Společnost Microsoft se rozhodla pozměnit pro Windows 7 schéma fungování aktivace a ověřování pravosti systému Windows. Nelze čekat tak převratné změny, jaké se udály mezi Windows XP a Vista, avšak cílem bylo oba procesy přiblížit uživatelům.

Pokud před lety někdo věštil aktivaci softwaru rychlý konec, zjevně se spletl. Aktivace se neukázala být slepou uličkou, ani se nepotvrdilo, že by měla zničující vliv na prodeje produktů Microsoftu. Naopak statistiky užívání pirátského softwaru nijak nesvědčí o jejím přínosu, psuďte sami. Míra pirátství se mezi lety 2006 a 2007 prakticky nezměnila a ve všech regionech sledovaných statistikou Business Software Alliance (BSA) se změny udržely v rozmezí pravděpodobné statistické chyby. Těžko však spekulovat o reálné míře pirátství, která by se ve statistikách objevila, kdyby používání ilegálních Windows Vista bylo stejně snadné, jako používání ilegálních Windows 98.

WindowClipping (15).png
Míra pirátství podle regionů (Zdroj: BSA)

Aktivace systému byla coby technologie pro snížení míry pirátství zavedena ve Windows XP. Systém spočívá v tom, že Windows si na serverech Microsoftu ověří, zda je uživatelem zadaný produktový klíč platný, zda je s jeho pomocí možno danou kopii systému aktivovat, a naváže jej na hash vypočtený z hardwarové a softwarové konfigurace počítače. Navzdory oblíbeným legendám, nemůže Microsoft na základě dat získaných z aktivačního procesu zpětně zrekonstruovat hardwarovou konfiguraci počítače, ani získat osobní údaje uživatele.

Díky existenci podnikové edice, která nepotřebovala aktivaci, se však celý systém ukázal jako zbytečný. Softwaroví piráti jednoduše instalovali Windows XP Professional Corporate Edition a s aktivací si nedělali starosti. Takové systémy pak procházely i ověřeními pravosti (dodatečná kontrola oprávněného používání systému / aktivace), dokud se použitý produktový klíč nedostal na černou listinu uniklých a zneužitých.

MS_Genuine.png
Ukázka webového ověření pravosti Windows

Windows Vista přišla s novinkou: Neexistovala žádná edice, která by nevyžadovala aktivaci. Jedinými cestami, jak Windows používat bez vlastnictví platné licence a tedy produktového klíče, tak bylo zneužívání funkce pro resetování (rearm) zkušebního období, kdy jsou Windows funkční i bez aktivace, případně použití různých cracků a jiných nástrojů pro obcházení či vyřazení kontrol systému.

Přestože možnosti pirátského používání Windows Vista existují a řada uživatelů je využívá, jsou nezřídka komplikované na provedení a nejisté výsledkem (a zejména jeho trvanlivostí). Microsoft totiž s cracky Windows aktivně bojuje a čas od času technologii pro kontrolu pravosti v systému aktualizuje. Pouhé znepříjemňování jejich života mnohé piráty dohnalo k pořízení platné licence. Jednoduše neměli čas či nervy se dlouhodobě a opakovaně zabývat obcházením aktivace nebo nemožností používat některé programy, jejichž instalaci Microsoft podmiňuje úspěšným ověřením pravosti.

Systém.png
Ovládací panel Systém z aktivovaného systému Windows 7

Bez zajímavosti není ani skutečnost, že situace Windows Vista se opakuje. Ač je to skoro nepochopitelné, nástroje pro obcházení aktivace existují již i pro Windows 7 Beta. Přesto Microsoft ve své politice vynucování dodržování zákonů volí smírnější přístup a zejména mění tón, kterým aktivaci komunikuje směrem k veřejnosti.

Windows Genuine Advantage – Windows Activation Technology

Po řadě let využívání názvu Windows Genuine Advantage (Výhody legálních Windows) si zřejmě Microsoft uvědomil, že technologie, která celé zástupy uživatelů obtěžuje a některé z nich dokonce neprávem označuje za piráty, se jednoduše za líbivý název schovávat nedá, a rozhodl se program Windows Genuine Advantage přejmenovat. Novým názvem pro Windows Vista a Windows 7 bude neutrálnější Windows Activation Technology (Technologie aktivace systému Windows). Windows XP zůstanou u Windows Genuine Advantage. S touto změnou bude také spojeno lepší informování uživatelů o samotné aktivaci a jejích důvodech. Nakonec servery Microsoftu vyřizují každý den kolem milionu aktivačních požadavků – jde o proces, kterému se z podstaty věci téměř žádný uživatel Windows nevyhne.

Informovanost uživatelů hraje podle přesvědčení Microsoftu v boji proti softwarové kriminalitě nezastupitelnou roli. Mnozí uživatelé Windows ani netuší, že jejich kopie není legální, případně přímo žijí v převědčení, že legální je, neboť ji sice koupili za peníze, ale od pokoutného distributora. Že je něco takového bez obtíží možné jsme se přesvědčili již před více než rokem.

Tato situace dokonce před časem způsobila ohrožení v podobě zhruba milionu havárií systému na pirátských instalacích Windows – nepravá Windows totiž nedostávají mnohé potřebné aktualizace, které u legálních uživatelů podobné problémy řeší. A že je získávání softwaru z neověřených zdrojů (u cracků to pochopitelně platí vždy) riskantním podnikem se mnozí uživatelé přesvědčili před pouhými několika dny, když si stáhli malwarem infikovaná Windows 7 RC.

Přenálepkovat a hlavně vylepšit

Konkrétní změny v systému aktivace byly pro Windows 7 provedeny na dvou rovinách. Jednak byla vylepšena schopnost systému chránit sám sebe před pokusy o obcházení či vyřazení mechanismů pro kontrolu pravosti a jednak na zjednodušení samotného procesu aktivace tak, aby se v něm uživatel lépe orientoval a byl lépe informován o všech důležitých záležitostech. Základ technologie aktivace se ale nezměnil: I Windows 7 budou používat Software Protection Platform uvedenou již ve Windows Vista.

OFF_Genuine.png
Technologii aktivace obsahuje i kancelářský balík Office

Microsoft neuvádí mnoho konkrétních změn, musíme se tedy spokojit s jediným příkladem: Pokud Windows Vista SP1 nejsou aktivována, zobrazují na přihlašovací obrazovce výzvy k aktivaci, kde nabízí možnosti pro její provedení či odložení na pozdější dobu. Druhá možnost je však aktivní až po patnácti vteřinách čekání. Zákazníci si na toto chování stěžovali a zejména tvrdili, že nechápou, proč je potřeba systém aktivovat právě teď a odložení aktivace je prezentováno jako „podřadná“ možnost. Z Windows 7 byla patnáctivteřinová prodleva odstraněna. Místo ní se uživateli při volbě odložení aktivace zobrazí zpráva vysvětlující, k čemu je aktivace užitečná a proč by tedy měla být provedena.

Na tomto příkladu i na důvodech, které ke jmenovaným úpravám Microsoft vedly, je vidět, že Microsoft opouští politiku represí a vydává se na smířlivější cestu pozitivního přístupu. Výhodami legálních Windows tak přestává být možnost nainstalovat si novější verzi Windows Media Playeru či Internet Exploreru, ale stávají se jimi informovanost uživatelů, bezpečí uživatelů ilegálních kopií a v neposlední řadě také bezpečnost uživatelů kopií legálních, kteří ale dosud trpěli kvůli nezáplatovaným pirátským instalacím. Dobrým aktuálním případem posledního jmenovaného problému je například nedávná epidemie červa Conficker, který zneužíval známou a opravenou díru Windows, která však na řadě počítačů (mj. kvůli jejich neschopnosti projít ověřením pravosti) zůstala nezabezpečena.

Diskuze (111) Další článek: Linux překročil hranici jednoho procenta

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,