Válka prohlížečů: Internet Explorer jako snadný cíl

Bezpečnostní problémy způsobené velkým rozšířením webového prohlížeče společnosti Microsoft vyústily v novou vlnu zájmu o alternativy. Netscape, který byl důvodem pro vznik Internet Exploreru, do bojů už téměř nezasahuje, hlavními koni jsou Mozilla a Opera.

O bezpečnostních dírách v internetovém prohlížeči Internet Explorer píšeme pravidelně, už proto že jeho různé verze používá naprostá většina našich čtenářů, a proto se jich tyto chyby týkají. Právě podíl Internet Exploreru na trhu internetových prohlížečů je důvodem, proč je práce s ním méně bezpečná ve srovnání s konkurencí.

Útočníkům většinou nestojí za to zkoumat mezery v Opeře nebo Mozille, které používají řádově jednotky procent uživatelů. To samozřejmě neznamená, že tyto aplikace chyby neobsahují, spíše naopak. Přesto organizace CERT, která monitoruje bezpečnost v oblasti informačních technologií, doporučila ve svém posledním varování o chybě v Internet Exploreru zvážení přechodu na jiný prohlížeč. Pokud o něčem podobném přemýšlíte, máte na výběr několik možností, a to i bez přechodu na jiný operační systém.

Jak to všechno začalo

Na začátku boje webových prohlížečů stála public domain (dostupná zdarma) aplikace Mosaic, jejíž vývoj v Národním centru pro superpočítačové aplikace (NCSA) byl dotován penězi z amerického federálního rozpočtu.

Zázrak jménem Netscape

V roce 1994, kdy služba WWW využívající ke zobrazování multimediálního obsahu kódovací jazyk HTML a komunikační protokol HTTP prožívala obrovský rozvoj, opustili NCSA vývojáři pracující na prohlížeči Mosaic a vytvořili na základě přepracovaného kódu Mosaic, první generaci prohlížeče Netscape. Díky úspěchu prohlížeče, který byl šířen jako shareware, vydělali poměrně dost peněz a dosáhli v podstatě dominantního postavení na poli prohlížečů WWW stránek.

Úspěch Netscape neunikl společnosti Microsoft, která v roce 1995 reagovala zveřejněním první verze Internet Exploreru, který byl také založen na zdrojovém kódu Mosaicu. Microsoft ale využil, nebo spíše zneužil svého postavení na trhu operačních systémů a narozdíl od Netscape nabídl svůj prohlížeč úplně zdarma jako součást operačního systému, kterou je Internet Explorer dodnes.

Microsoft útočí

S postupem času se IE od Microsoftu dostal na kvalitativní úroveň Netscape, kterému navíc docházel dech, aplikace byla v pozdějších verzích poměrně pomalá a nestabilní. V tomto období došlo k převzetí Netscape Communications společností America Online, která sice nadále oficiálně podporovala vývoj tohoto prohlížeče, ale jako poskytovatel online služeb nadále svým zákazníkům nabízela standardně modifikovanou verzi konkurenčního Internet Exploreru.

V roce 1998 se AOL rozhodla uvolnit zdrojový kód Netscape. Reálný vliv tohoto kroku se projevil v červnu 2002, kdy byla vydána Mozilla 1.0, která si získala poměrně značnou oblibu, která od té doby jen roste. Netscape jako takový je dosud nabízen ke stažení ve verzi 7.1, ale jeho vlastnosti v ničem nevynikají a naprosto mu chybí marketingová podpora.

Švédské árie

Poměrně klidné vody webu rozvířila až švédská společnost Opera Software, založená v roce 1994 telekomunikačním operátorem Telenor. První verze prohlížeče Opera byla uvolněna v roce 1997. Silnější pozici Opera získala v roce 2002, ale doposud společnost boduje zejména díky licencování svého prohlížeče výrobcům kapesních zařízení a mobilních telefonů.

Jaký prohlížeč si vybrat teď?

Výběr prohlížeče v současnosti není úplně snadnou záležitostí. Na platformě Windows je nejrozšířenější Internet Explorer. Alternativy zahrnují prohlížeče Mozilla 1.6, Mozilla Firefox, Opera 7.52 a potom nadstavby Internet Exploreru, které sice neřeší problémy s bezpečností, ale poskytují vylepšení uživatelského rozhraní, což velké části uživatelů stačí.

Na ostatních platformách je situace jiná. Internet Explorer sice existuje pro počítače Apple, ale prohlížeč Safari integrovaný v operačních systémech řady Mac OS X si získal uživatele a Microsoft vývoj IE pro Apple ukončil. Pro Linux existuje řada prohlížečů a většina distribucí Linuxu jich nabízí hned několik podle použitého grafického rozhraní.

       

Internet Explorer *** Mozilla *** Opera *** Maxthon

Sólo pro Operu

Opera, nyní v aktuální verzi pro Windows 7.52, je často popisována jako nejrychlejší prohlížeč na světě. Tento přídomek vychází z velice rychlého renderovacího jádra, které zpracovává HTML kód do výsledné grafické podoby. Opera nabízí kromě webového prohlížeče také emailový klient a třeba integrovanou čtečku RSS zpráv. Mezi podporované a velice oblíbené funkce patří tabbed browsing, který umožňuje otevření velké řady stránek ve vlastních záložkách v rámci jednoho okna na obrazovce a na hlavním panelu, nebo gesta myší, která lze používat místo klávesových zkratek. Obě funkce jsou velice návykové.

Důvodem, proč se Opera prosazuje spíše na mobilních zařízeních, kde jí pomáhá schopnost přeformátovat obsah webu pro zobrazení na malých displejích, a nikoliv na osobních počítačích, je zřejmý. Opera je šířena jako shareware, za její trvalé používání je nutné zaplatit 39 dolarů. Druhou variantou je verze sponzorovaná bannerovou nebo textovou reklamou.

Domácí stránka: http://www.opera.com/
Aktuální verze ke stažení: http://www.opera.com/download/

Ještěrka v počítači

Open Source webový prohlížeč Mozilla vyvíjený organizací Mozilla Foundation je narozdíl od Opery dostupný naprosto zdarma, a to včetně zdrojového kódu. V tuto chvíli jsou k dispozici dva produkty. Prvním je Mozilla 1.7.1, druhým Mozilla Firefox, která ještě nedosáhla finální verze, ale řada uživatelů ji už nějaký čas používá.

Stejně jako Opera nabízí obě verze Mozilly funkci otevírání více webových stránek v jednom okně, nechybí blokování vyskakujících oken ani správa obrázků. Malou vadou na kráse je, že Mozilla automaticky používá klávesovou zkratku ctr+n pro otevření nového okna, nikoliv záložky a toto nastavení není možné bez externí aplikace změnit. Webový prohlížeč v případě Mozilly doplňuje editor HTML dokumentů, IRC klient a poštovní klient.

Prohlížeč Firefox byl od emailového klienta oddělen, jeho vývoj probíhá samostatně pod jménem Thunderbird, funkce prohlížeče jsou lépe vyladěny stejně jako uživatelské rozhraní, i když třeba standardní ukládání stahovaných souborů na plochu není úplně šťastné řešení. Technologie Mozilla Extensions potom umožňuje instalaci desítek rozšíření prohlížeče od nezávislých vývojářů. V tuto chvíli Mozilla Foundation hledá pro svůj marketing příklady úspěšného přechodu organizací (knihovny, internetové kavárny...) z používání IE na Mozillu.

Domácí stránka: http://www.mozilla.org/
Aktuální verze ke stažení: http://www.mozilla.org/download.html

Když to bez IE nejde

Samotný Internet Explorer dlouhou dobu stagnoval na verzi 6 Service Pack 1, několik novinek do této aplikace přinese Service Pack 2 pro Windows XP. Jde zejména o lepší kontrolu nad spouštěním aplikací přes IE, stahování souborů a blokování vyskakovacích reklamních oken. Nedávno proběhly personální změny v týmu, který se Internet Exploreru věnuje, takže je možné, že se dočkáme nové verze, přestože se původně uvažovalo o tom, že IE bude začleněn pouze do Longhornu a jako samostatná aplikace už vyvíjen nebude.

Hlavní argumenty proti používání prohlížeče Internet Explorer jsou v oblasti bezpečnosti, další uživatelé vytýkají Microsoftu ohýbání webových standardů ke svému obrazu a jiní absenci funkcí obvyklých u konkurence. S bezpečností jádra Internet Exploreru pomůže právě Service Pack 2 pro Windows XP, další funkce pak mohou doplnit nadstavby Internet Exploreru.

Domácí stránka: http://www.microsoft.com/windows/ie/default.mspx
Aktuální verze ke stažení: http://www.microsoft.com/windows/ie/downloads/default.mspx

MyIE – Maxthon

U nás jednoznačně nejrozšířenější nadstavba Internet Exploreru, i díky existenci "oficiální" češtiny od Davida Foltýna. Aplikace nabízí to, co samotnému Internet Exploreru chybí nejvíce, tedy otevírání více webů v jednom okně, možnosti omezení reklamy a stahování multimediálního obsahu. Navíc MyIE nabízí třeba přístup k vybraným internetovým stránkám pomocí funkčních kláves i ovládání prohlížeče pohyby myší.

MyIE nedávno změnil pojmenování na Maxthon, nové jméno je spojeno s uvedením nové generace nadstavby IE, která je zatím ve fázi veřejného betatestu, autoři však zatím nedoporučují Maxthon jako hlavní webový prohlížeč.

Domácí stránka: http://www.maxthon.com/en/index.htm
Aktuální verze ke stažení: http://www.maxthon.com/en/download.htm

Diskuze (282) Další článek: Antivirové společnosti varují před červem Beagle.AG

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,