UV Plus: monitor přes USB s novinkou od EVGA

Jestli se vám nedostávalo konektorů pro další monitor, EVGA nabízí jednoduché řešení – USB adaptér s DVI-I výstupem

S monitory, které lze připojit přes USB rozhraní, přišla už před více než rokem společnost Samsung (více se dozvíte v recenzi LCD Samsung SyncMaster 940ux) a podobné produkty v nabídce má i LG. Společnost EVGA, známý výrobce grafických karet a základních desek, teď zařadila do svého sortimentu dva produkty, které nabízí daleko vyšší variabilitu – USB adaptéry, které dovolí k počítači zapojit více klasických LCD panelů či monitorů přes USB. Na jejich vývoji spolupracovala se společností DisplayLink.

Nová rodina zařízení dostala označení UV Plus+ a má v současnosti dva členy – modely UV12 a UV16.

409_header.jpg 

Liší se především nejvyšším rozlišením, které adaptéry zvládají – v případě UV 12 je to 1 280×1 024 či 1 440×900 bodů, u UV16 je to 1 600×1 200 či 1 680×1 050 bodů. Oba jsou vybavené DVI-I konektorem, ke kterému lze připojit i klasický 15pinový VGA kabel pomocí redukce. Zařízení nemá vlastní grafický procesor a nepotřebuje aktivní chlazení.

410_header.jpg

Vyrenderované obrázky krabiček budí dojem, že snad půjde o zařízení s rozměry nějakého minipočítače, opak je ale pravdou – velikostí se podobá většímu USB rozbočovači či čtečce karet. Adaptéry nevyžadují přídavné napájení, vystačí si s napájením přes USB 2.0 konektor.

100-U2-UV16-A1.jpg install3.jpg

Samozřejmě nelze počítat s tím, že půjde o plnohodnotnou náhradu monitoru připojeného přímo ke grafické kartě – úzkým hrdlem je propustnost USB rozhraní. Pro přenos signálu se využívá bezztrátová komprese, z čehož vyplývají přinejmenším dvě věci – obraz je bez viditelné degradace při práci v běžných aplikacích, ale propustnost USB nestačí k dostatečně rychlému zobrazování složitých scén – typicky pro přehrávání videa či hraní. UV Plus+ zvládá rozšiřování, otáčení a zrcadlení plochy pomocí softwarového rozhraní.

Pokud jste žili v představě, že už nebude problém pořídit pár rozbočovačů a k počítači připojit dvacet monitorů, asi budete trochu zklamáni – najednou lze přes USB připojit „jen“ šest krabiček, čili šest monitorů. Ale to je i pro opravdu roztahovačné pracanty více než dost.

Pár zkušeností z používání předprodukčních vzorků se objevilo na stránkách PCPerspective.com. Zkoušelo se na 32bitové i 64bitové verzi Windows Vista. Zařízení bylo bez problémů rozpoznáno, rychlost byla dostatečná i pro běh rozhraní Aero bez viditelných potíží. Zařízení funguje i pod 32b Windows XP.

install2.jpg

UV Plus+ je velmi jednoduchou možností, jak vybavit jakýkoliv počítač s USB porty dalším monitorem připojeným přes DVI či VGA výstup, aniž byste jej museli otevírat a laborovat s grafickou kartou, ale ocení jej nejspíš zejména majitelé notebooků (svými rozměry se k cestování vysloveně hodí), kterým nové adaptéry poskytnou větší flexibilitu a nebudou tak omezováni tím, jak přístroj vybavil výrobce.

Cena UV12 a UV16 má být nižší než sto dolarů – dle neoficiálních informací z PC Perspective by se měla pohybovat kolem 75 dolarů (asi patnáct set korun) za vybavenější UV16 a 55-60 dolarů (asi dvanáct set korun) za UV12.

Zdroj: PC Perspective, eVGA

Váš názor Další článek: Outpost Firewall Pro 2009: nová verze na obzoru

Témata článku: , , , , , , , , , , ,