Taková jsou Windows Vista V: kompatibilita, bez kompatibility

Komu, čemu: kompatibilitě... Toto často skloňované slovo je dvousečnou zbraní. Na jednu stranu je její zajištění nezbytnou koulí na noze, která brání ve vývoji nových možností. Na stranu druhou je však vyžadována kvůli možnosti použít starší hardware či software. Někdy se však stane, že vize předběhne realitu. To je bohužel případ i Windows Vista.

Když vize předběhne realitu

Windows Vista jsou pro Microsoft operačním systémem budoucnosti. Budoucnosti, která oficiálně začala již včera. Jsou vyhlídkou na příští čtyři, možná více let, světa Windows či světa PC obecně. Windows Vista přicházejí s řadou změn, které jim však ubírají na kompatibilitě. Největší problémy jsou v tuto chvíli zřejmě s ovladači na hardware. Běžně používané aplikace jsou totiž do značné míry nahraditelné. Jen kvůli problémům s ovladači nefunkční hardware však vyměnit obvykle netoužíme.

Jakkoli současné Visty jsou určeny pouze pro velkolicenční korporátní sféru a na trh pro koncové zákazníky se celosvětově dostanou až za dva měsíce, což je doba, která přinese zvýšení množství dostupných ovladačů, zatím je situace v této oblasti doslova tragická. Bohužel, narozdíl od Windows XP a nasazení ovladačů pro Windows 2000 nelze v tak vysokém množství případů použít ovladače pro starší verzi Windows. Testovací verze driverů pro Windows Vista v tuto chvíli z výrobců nabízí a vyvíjí pouze hrstka výrobců.

Jmenovitě v případě čipových sad jde pouze o Intel a AMD (Ati). U Nvidie najdeme jen verze určené pro Visty RC1, přičemž verze dodaná se systémem je novější. U SiS zatím nenajdeme po ovladačích ani památky, Via má již v nabídce alespoň aktuální drivery pro některé SATA RAID řadiče a integrované zvukové kodeky.

V případě grafických karet je situace lepší. Z velké trojky výrobců mají alespoň testovací verze všichni: Intel, AMD (Ati) i Nvidia. Na trhu zvukovými kartami jednoznačně dominují Creative Labs, které jsou pomalým vývojem i jejich nezřídka nevalnou kvalitou ovladačů dlouhodobě vyhlášené. Ani v tomto případě se situace nemá jinak a tak podporovány jsou po dlouhém váhání nad výběrem produktů k podpoře pouze nejnovější karty a i jejich drivery jsou ve fázi betatestování. Ovladače pro své integrované kodeky připravuje i Realtek.

U méně obvyklého hardwaru jsou problémy výrazně větší. Podpory se nedočkáme u některých starších zvukových karet Creative, jakož i u populární M-Audio Revolution. AMD nenabízí například ovladače pro populární dálková ovládání Ati Remote Wonder, problém je i se sháněním driverů na řadu televizních a radiokaret, klávesnic a dalších periferií různých výrobců. Příjemně naopak ve Windows Vista překvapí široká standardní podpora bluetooth zařízení.

Instalace ovladačů

Instalace ovladačů na Windows Vista není od Windows XP příliš odlišná. Co je jiné, je především vybíravost systému. Visty nejsou ochotny akceptovat mnohé ovladače určené originálně pro Windows XP. Takto nainstalovaná zařízení následně nefungují či dokonce (jako třeba výše zmíněná M-Audio Revolution 5.1) způsobují pády procesu Rundll32 a tedy významné problémy se stabilitou systému.

Ještě horší je situace v případě čtyřiašedesátibitové verze, která akceptuje pouze Microsoftem podepsané a certifikované ovladače zařízení. Tento krok se může zdát nelogický, je však dán snahou Microsoftu zajistit co nejstabilnější a co nejlépe fungující prostředí Windows, neboť právě ovladače hardware jsou velmi častými příčinami problémů. Vistám x86-64 je možné vnutit (podepsaný) ovladač pro Windows XP 64, je však třeba počítat s tím, že nemusí fungovat. Ve všech případech také nefunguje tweak obsažený v nástroji Vista Boot PRO, který eliminuje požadavek systému na podepsané ovladače.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,