Stáhněte si Silverlight 3 s podporou externích aplikací

Dlouho očekávaný Silverlight 3 od Microsoftu je k dispozici ke stažení. Přináší několik nových funkcí, nové nástroje pro vývojáře a podporu externích aplikací.

Microsoft na svém webu nabídl ke stažení finální třetí verzi své odpovědi na Flash od Adobe – technologie a prostředí Silverlight. Malý instalační soubor byl uvolněn den před plánovaným 10. červencem a vývojářům má nabídnout mnoho nových funkcí včetně možnosti vytvářet externí (offline) aplikace fungující i mimo internetový prohlížeč.

Stažení je možné provést přímo na oficiálních stránkách, kde automaticky dojde k detekci vašeho prohlížeče a aktuální verze Silverlight. Pomocí odkazu můžete stáhnout zhruba 4 MB veliký instalační soubor, který vás pak provede zhruba minutovým instalačním procesem. K plné funkčnosti Silverlightu 3 je pak nutné restartovat váš prohlížeč. Microsoft přitom zdůrazňuje, že není instalace do vašeho počítače nenainstaluje žádný nevyžádaný software, nepřednastaví domácí stránku a zaručuje pouze čistou instalaci své technologie.

sil3_01.PNG sil3_02.PNG sil3_03.PNG
Instalační soubor je veliký 4 MB a kopírování do systému proběhně během několika málo vteřin. Silverlight 3 by měl být brzy k dispozici i skrze systém Windows Update

Externí aplikace v Linuxu závisí na Novellu

Spolu s novým Silverlightem budou postupně uvolňovány finální nástroje pro tvorbu aplikací. Studio Expression Blend 3 aktuálně míří do RC verze, k dispozici ke stažení jsou i Silverlight 3 Tools pro Visual Studio 2008 (s nainstalovaným SP1).

Nový Silverlight přináší několik zajímavých novinek, například GPU akceleraci grafiky, bitmap API, 3D efekty a další (viz podrobný seznam změn). Podporovány jsou i externí aplikace běžící mimo internetový prohlížeč bez nutnosti připojení k získávání dat. Podporovány přitom mají být nejen systémy Windows, ale i Mac OS X. Jak uvádí přímo Microsoft, podpora externích aplikací v Linuxu závisí pouze na partnerské společnosti Novell, která vyvíjí Linuxovou odnož Moonlight.

Silverlight má nainstalováno zhruba 350 milionů uživatelů po celém světě, je šířen i skrze aktualizační systém Windows Update. Skrze tuto službu by v nejbližší době měla být nabízena i třetí verze.

Diskuze (17) Další článek: HTML 5: nová generace webů

Témata článku: , , , , , , , , , ,