Spicebird – slabá konkurence pro Outlook, ale zdarma

Špičkou mezi groupware poštovními klienty je jednoznačně Microsoft Office Outlook. Možná mu ale roste konkurence, existuje totiž už několik nádstaveb pro Thunderbird – třeba Spicebird.

Ať si říká kdo chce, co chce, Outlooku od Microsoftu v dnešní době může pod Windows konkurovat jen málokdo. Našlo by se několik produktů, které ještě v dřívější době tuto ambici měly, žádný z nich se ale nedokázal prosadit tak masově. Velké naděje se v nedávné minulosti vkládaly do Thunderbirdu. Když se dokázal tak masově prosadit internetový prohlížeč Firefox, který navíc na mnoha počítačích zcela vystrnadil Internet Explorer, proč by jej nemohl v podobném duchu následovat i Thunderbird?

Jenomže tato úvaha se velmi brzy ukázala jako velký omyl. A to především kvůli jedné zásadní věci – zatímco vývoj Outlooku si korporátní klientela žádala neustále, Internet Explorer na dlouhou dobu ustrnul na jednom bodě, a nebylo proto zas tak složité jej úspěšně atakovat. Dalším projektem, který se pokouší zaujmout všechny uživatele, pro něž jsou peníze za sadu Office až přílišným nákladem, je program Spicebird.

Trochu lepší Thunderbird

Nejen díky názvu je na první pohled jasné to, že Spicebird, produkt indické společnosti Synovel, v mnoha ohledech vychází právě z Thunderbirdu. Přesto se nesnaží být konkurencí pro Outlook nebo jeho Express/Windows Live Mail verzi, ale nabídnout běžnému uživateli to, co by mohl při komunikaci se svým okolím a organizaci času nejvíce ocenit. Pokud byste přímého konkurenta Spicebirdu hledali, zkuste poměrně neznámou aplikaci eM Client, funkčně určitě nebudete daleko od cíle.

spicebird1.png  spicebird2.png
Spicebird rozšiřuje běžný Thunderbird o některé groupware funkce a nástroje pro správu času

Už od začátku proto Spicebird není jen e-mailovým klientem, přestože je to stále klíčová funkce celé aplikace. Nabízí také integrovaný kalendář, adresář, úkolovník, čtečku RSS kanálů a pracujete-li s Jabberem nebo jeho modifikací GTalk, pak také instant messenger. Vše seřazené pěkně do záložek tak, abyste měli kdykoliv k dispozici funkci, kterou požadujete.

Pokud trochu zapátráte, zjistíte, že si kompilaci podobnou Spicebirdu můžete vytvořit sami ze svého Thunderbirdu. Stačí jej doplnit o několik rozšíření, mj. kalendář Lightning nebo řešení SamePlace pro instant messaging.

IM_klient.png 
Instatní komunikátor s podporou Jabberu

Zatím to teda vypadá, že Spicebird bude jen dalším z řady „poměrně obyčejných“ klientů pro práci s elektronickou poštou. Jak plán vývoje na webových stránkách produktu napovídá, s postupem času by se z něj měla stát aplikace podobná Flocku, tedy propojená se sociálními sítěmi a pracující pro uživatele mnohem víc, než konkurenční produkty. Roadmap mimo jiné hovoří o možnosti přímého blogování z prohlížeče, dalšímu rozšiřování instant messagingu, podpoře Google appletů, později pak dokonce o spolupráci s Microsoft Exchange nebo integraci s CMS Drupal.

To jsou ale vše stále jen vize do budoucnosti, současnost je stále o trochu méně růžová. Pokud jste již někdy pracovali s Thunderbirdem, pak vás klient pro elektronickou poštu ničím zásadním nepřekvapí. Protože je Spicebird na kódu Thunderbirdu založen, nabízí prakticky totožné funkce v totožném provedení včetně možnosti doplňovat další rozšíření z internetu.

Co máte dnes v plánu

Hned po spuštění přesto Spicedird nabízí něco, s čím se v Thunderbirdu nesetkáte. Na jedné stránce přehledně vypisuje seznam nejnovějších zpráv, aktuálních událostí v kalendáři nebo úkolech, nastavený počet časů nebo informace z externích RSS zdrojů. Počet aplikací, které si na toto místo můžete přidat, je omezen. Jak už ale bylo výše řečeno, s postupem času by zde měly objevit i applety Google, které přidají širokou škálu možností.

Vylepšení ve srovnání s adresářem Thunderbirdu se dočkaly také kontakty. I když jde opět jen o kosmetické změny, především v možnosti zobrazení uživatelských vizitek místo klasického seznamu. U kontaktů importovaných z GMailu nebo jiného jabber klienta pak můžete navíc vidět i aktuální status s možností okamžité instantní komunikace s vybraným uživatelem.

spicebird_kontakty.png  spicebird_kontakty.png
Správa kontaktů je velmi jednoduchá

Podobně jako ve webovém rozhraní GMailu, také Spicebird sbírá adresy kontaktovaných osob, ukládá je do samostatné složky, z níž si je později můžete vytáhnout a uložit do vlastního adresáře.

Všechny nové položky, ať už jde o vytvoření nové zprávy elektronické pošty, kontaktu, záznamu v kalendáři, úkolu nebo něčeho jiného, lze vytvořit velmi jednoduše. Na všech kartách je k dispozici univerzální tlačítko, které nabídne kromě možností základních také pokročilé, mezi něž patří vzdálené kalendáře, mailing listy nebo třeba také virtuální složka elektronické pošty, která funguje podobně jako štítky – e-mail se do ní po splnění zadaných podmínek zkopíruje.

Velké plány, ale zatím…

Spicebird nebo přinejmenším jeho webové stránky mají do budoucna opravdu spoustu ambicí. Ani u jedné z dalších vývojových verzí ale nejsou data jejich uvedení, a tak se můžeme jen dohadovat, jak vývoj v současné době pokračuje a zda společnost Synovel jen nevyčkává na vydání dalších nových verzí Thunderbirdu, které by následně implementovala.

spicebird_kalendar1.png  spicebird_kalendar2.png  spicebird_kalendar3.png
Ve Spicebirdu najdete stejný kalendář jako v rozšířeí Lightning pro Thunderbird

Sama aplikace zatím ale nepřináší nic převratného. Funkce nejsou mezi sebou prakticky nijak propojeny, máte tudíž občas pocit, že nepracujete s jednou, ale několika aplikacemi. Jedním z mála spojovacích prvků je stránka Home s přehledem aktuálních událostí. Ale to nestačí.

Některé funkce navíc nepracují korektně, v programu jsou zatím nevyřešené bugy. Pokud bych se měl tedy rozhodovat mezi Spicebirdem a výše zmíněným eM Clientem, asi bych sáhnul po druhé variantě, byť i její vývoj je zatím ve velmi raném stádiu.

 

Diskuze (14) Další článek: Ke stažení: zabezpečte si počítač se System Safety Monitor

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,