Sestříhejte si s Linuxem dovolenou

Na Windows zvládnete základní střih videa i v Movie Makeru, k dispozici ale máte velké množství komerčních programů. Může v této těžké konkurenci obstát běžný desktopový Linux?

Poznámka: Tento článek vychází ve spolupráci s magazínem LinuxEXPRES.

Pokud jste již někdy narazili na Linux anebo jeho použití zvažujete, je docela možné, že nastane situace, kdy budete potřebovat sestříhat video. Pro Linux existuje několik videostřižen a kompozitorů. Představíme vám zástupce komerčních aplikací a samozřejmě také +open-source programy.

Do první skupiny patří high-end programy, což jsou velmi drahé profesionální aplikace, které na Linuxu používají filmová a televizní studia. Komerční aplikace jsou natolik drahé, že si je běžný smrtelník dovolit nemůže (u některých cena překračuje 100 000 dolarů), každopádně stojí za zmínku, jelikož jsou dokladem toho, že Linux nenajdete jen na serverech. U open-source se budeme podrobněji věnovat několika programům pro střih a kompozici videa a dále také programům pro tvorbu DVD.

Ultra high-end komerční aplikace

Možná vás to překvapí, možná ne, ale Linux je velmi rozšířen ve filmovém průmyslu (použit byl například při tvorbě filmu Kronika rodu Spiderwicků). Důvody jsou to především historické. Mnoho softwarových střižen dříve používalo Unix, ten byl ale posléze nahrazen pružnějším Linuxem. Linux je hojně používán nejen pro vykreslování 3D videí, ale také pro střih, kompozici a barevnou korekci. Mezi nejznámější profesionální linuxové střižny patří Autodesk Smoke, IFX Piranha a SGO Mistika. Pokud máte zájem, doporučujeme shlédnout videa na stránkách Autodesku, kde můžete vidět použití Linuxu v praxi. Je zde spousta zajímavých videí, které ukazují linuxový Autodesk Smoke a Autodesk Flame; Autodesk Smoke pak najdete třeba na YouTube. Pokud vás zajímá filmová kompozice, pak existují například Apple Shake (Linux, OSX), Eyeon Fusion (Linux, Windows) nebo The Foundry Nuke (Linux, Windows, OSX). Pro barevnou korekci je možné použít Iridas nebo Quantel.

Kino

Mnohem zajímavější jsou ale nástroje, které může použít naprosto každý, jsou totiž dostupné zadarmo, nabízí atraktivnější ovládání a i jejich systémové nároky se neliší od alternativ pro operační systém Windows.

Kino je open-source editor pro práci s IEEE 1394 DV videem, je tedy určen ke zpracování videa z miniDV kamery. Kino má velmi přehledné a jednoduché ovládání. Po spuštění programu se zobrazí okno s úvodním obrázkem uprostřed, vpravo pak jsou jednotlivé záložky pro úpravu a snímaní videa. Vlevo je pak scénář, zde se tedy objeví vaše videostopa.

kino0.png kino01.png 
Kino – titulní obrazovka a dialog s nastavením formátu videa

V Kinu lze nastavit všechny typické vlastnosti videa včetně poměru stran,  typu DV videa, zařízení IEEE 1394 pro komunikaci s videokamerou a dalších. U některých linuxových distribucí se stává, že má uživatel špatně nastavená práva a nefunguje tak komunikace s videokamerou, tento problém lze vyřešit příkazem sudo chmod 666 /dev/raw1394, čili změnou práva na zařízení. Pokud chce ovšem Linux prorazit na desktopu, tyto a podobné maličkosti musí fungovat hned od začátku.

Pokud vše funguje a chcete video snímat z kamery přes port firewire, stačí přepnout do záložky Snímání a připojit kameru, tu pak můžete ovládat přímo z menu programu. Výsledné video poté můžete oříznout v záložce Oříznout, popřípadě přidat zvukové a video efekty a přechody v záložce Efekty. Video nakonec v záložce Export uložíte v jednom z několika formátů. Na výběr je IEEE 1394, kdy máte možnost uložit video zpět na mini DV pásku v nekomprimované kvalitě. Dále pak DV soubor můžete uložit na pevný disk, exportovat video jako JPEG snímky, uložit pouze zvuk, nebo vytvořit například MPEG nebo Quicktime. Kino dokáže vytvořit také DVD ISO, které pak stačí jen vypálit. Populární střižnu Kino můžeme doporučit každému majiteli miniDV kamery, který chce vyzkoušet práci s videem na Linuxu.

kino3.png kino4.png  kino5.png
Kino v praxi

Avidemux

Znáte-li VirtualDub pro Windows a rádi byste použili něco podobného pro Linux, pak je zde pro vás Avidemux. Po spuštění se objeví okno, jehož největší prostor je určen pro video, v levé části jsou pak tři nabídky, a to video, audio a formát. Můžete si zvolit, v jakém formátu chcete exportovat výsledný soubor. Avidemux navíc nabízí možnost stříhání videa bez ztráty kvality, což ocení hlavně majitelé videokamer, které ukládají záznam do mpeg. Nevýhodou Avidemuxu je, že neumí pracovat s DV videem. Program je to skutečně funkční a najdete ho v repozitářích většiny distribucí.

avdmx1.png  avdmx2.png
Prostředí Avidemuxu

Pro náročnější

Potřebujete-li video nejen sestříhat, ale také přidat hudbu a vytvářet video kompozice, pak bychom doporučili KDENLIVE a nebo Cinelerra. Prvním jmenovaným je poměrně jednoduchý program, který umožní střih, aplikování filtrů a kompozici videa.

Hledáte-li něco, co by se vyrovnalo Adobe Premiere, AVID MC nebo FinalCut Pro, pak je zde Cinelerra. Cinelerra je profesionální nelineární videostřižna a kompozitor, který je převážně využíván na renderovacích farmách pro zpracování HD videa, ovšem nic vám nebrání, abyste ji nemohli používat doma. Cinelerra je k dispozici ve dvou verzích, jedna je od tvůrců, kteří si říkají HeroineWarrior a druhou pak nabízí širší komunita svobodných vývojářů. Vzhledem k tomu, že komunita a HeroineWarrior mají trochu rozdílné názory na to, jak by měl software vypadat, tak se spolu obě skupiny dohodly, že se příští verze Cinelerry vytvořená komunitou bude jmenovat Lumiera a bude vytvořena podle požadavků komunity a HeroineWarrior budou dále pracovat na Cinelerra a nechají ji, tak jak je.

cinelerra.png

Osobně se mi verze od HeroineWarrior líbí a nemám jí co vytknout, snad jen, že na některých distribucích může být méně stabilní. Tvůrci doporučují 64bitovou Fedoru, osobně vím, že výborně funguje i na 64bitovém SUSE Linuxu a také celkem slušně na 32bitovém Ubuntu. Pokud program Cinelerra neznáte, tak bych vás rád upozornil, že je potřeba se naučit jej ovládat, a to nejspíše podle návodu. Vrhnete-li se na něj rovnou, tak v něm toho asi moc neuděláte a může to skončit rozčarováním. Pro rychlejší a pohodlnější práci doporučuji Wacom tablet, který pokud jednou zkusíte, tak už nebudete chtít používat myš.

DVD Authoring

Zde jen krátce zmíníme několik programů, které vám umožní z vašeho videa vytvořit DVD. Mezi nejznámější patří QDVDAuthor, ManDVD, dále pak Varsha, DVDStyler a pokud vám nevadí spouštět programy pod Wine a jste ochotni zaplatit 99,- USD, pak je zde DVDLab. Nejlepší je asi QDVDAuthor, který se kvalitou může rovnat DVDLab, ale přitom je zdarma.

dvdstyler.png
DVDStyler a šablony

AVCHD na Linuxu

AVCHD (Advanced Video Codec High Definition) je formát vyvinutý společností Sony. Jde o formát, který umožňuje záznam HD (High Definition) videa na videokamery s pevným diskem nebo na paměťové karty. Jedná se o formát s poměrně silnou kompresí (15:1), nicméně jste-li již majitelem AVCHD kamery, pak by vás určitě zajímalo, zdali se dá video zpracovávat na Linuxu. Bohužel zde není situace nijak růžová a ti z vás, kteří AVCHD kameru vlastní, již možná zažili nejeden problém s přehráním takového videa. Problém byl v tom, že AVCHD nebyl dlouho plně standardizován, a tak různí výrobci kamer používali různé verze AVCHD. Na Linuxu je situace taková, že chcete-li s takovým videem pracovat, je potřeba jej pomocí m2tstoavi převést na avi soubor, se kterým už pak můžete běžně pracovat v jakémkoli programu.

Na Linuxu tedy najdete dostatečně velké množství nástrojů pro střih a úpravu obrazu i zvuku z domácí digitální videokamery. Pokud uvážíte, že jsou k dispozici zdarma, odpustíte jim i některé mouchy, které u placeného softwaru nenajdete. Nakonec platí, že vše máte ve svých rukou a s potřebnou zkušeností upravíte na Linuxu video v této kategorii střižen stejně kvalitně jako na Windows.

Používáte jiný stříhací software? Pochlubte se v diskuzi pod článkem.

Diskuze (24) Další článek: eM Client: nový pošťák, který hledí konkurenci na záda

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,