SETI@Home: Signál ne/nalezen

Projekt hledání mimozemské inteligence z domova, SETI@Home je vlajkovou lodí projektů distribuovaných výpočtů, které umožňují provádět extrémně náročné výpočty efektivně rozdělením práce na velké množství obyčejných PC. V posledních dnech rozvířilo SETI stojaté vody informací, že byl nalezen možný signál od mimozemšťanů.

Tento týden prožili všichni fanoušci projektu SETI@Home velké vzrušení, když časopis New Scientist upozornil na objevení neobvyklého radiového signálu. Tato zpráva vyvolala spekulace, že jde o možný pokus o komunikaci ze strany nám neznámé civilizace.

Rychle se točící vetřelec

Signál s frekvencí přibližně 1420 megahertz označený jako SHGb02+14a byl zachycen radioteleskopem v observatoři Arecibo a patřil mezi 200 nejzajímavějších signálů, na jejichž zkoumání se vedoucí projektu zaměřili. I když SHGb02+14a zůstal aktivní, není nakonec zajímavý pro další studium. Jeho charakteristika vylučuje, že by šlo o signál šířený nějakou formou života. Problém je ve změnách frekvence, podle kterých by se objekt, který signál vysílá, otáčel kolem své osy 40x rychleji než Země. Pokud by šlo o umělé vysílání řízené nějakou inteligencí, jistě by byl signál upraven tak, aby používal stabilní frekvenci bez ohledu na rotaci planety.


Mapa oblasti, na kterou se zaměřuje radioteleskop v Arecibu

Související odkazy

Slovník
aplikace
frekvence
megahertz
server

Ředitel projektu SETI@Home předpokládá, že příští rok proběhne další soustředěný výzkum signálů, který identifikují vědci z výsledků zpracování dat z menších radioteleskopů, které zpracovávají právě dobrovolníci v rámci projektu. Radioteleskopy se opět zaměří i na signál SHGb02+14a a pokusí se o něm zjistit něco více. Jisté je, že vlna publicity kolem domnělého mimozemského signálu projektu pomůže, během posledních dní získalo SETI@Home 40 tisíc nových dobrovolníků.

ET v obýváku

Vědecký projekt Kalifornské univerzity v Berkeley Hledání mimozemské inteligence z domova (SETI@Home Search for ExtraTerresial Intellignece at Home) je součástí širších snah o objevení mimozemské civilizace prostřednictvím analýzy radiových signálů, které lze přijímat speciálními radioteleskopy. Narozdíl od uzavřených projektů ale umožňuje účast v této čtyřicet let trvající honbě každému, kdo má doma osobní počítač.

Projekt SETI@Home odstartoval v roce 1999 spuštěním webových stránek, které nabízely ke stažení šetřič obrazovky, který obsahoval software pro analýzu surových dat získaných z radioteleskopů. Velké objemy dat, se kterými SETI projekty pracují, vyžadují velice výkonné počítače, v Berkeley se rozhodli tuto práci rozdělit mezi velké množství obyčejných PC. Serverová aplikace rozděluje data získaná z teleskopu na malé dávky, které si uživatelé screensaveru stahují a po jejich zpracování odesílají zpět na server.

Prozatím se projektu SETI@Home zúčastnilo přes pět milionů uživatelů, počet aktivních uživatelů, kteří dodali alespoň jeden zpracovaný výsledek, se nyní pohybuje kolem 450 000. Výpočetní výkon, který tyto počítače poskytují, umožňuje projektu udržovat náklady na provoz velice nízko, superpočítače, které by bylo jinak nutné pořídit pro zpracování dat, by stály miliony dolarů. Další pomoc poskytují sponzoři, například spoluzakladatel Microsoftu Paul Allen věnoval 25 milionů dolarů na výstavbu nové observatoře, která ponese jméno Allen Telescope Array. Ta má sloužit výhradně účelům hledání mimozemské inteligence.

Češi a SETI

Projekt SETI@Home má své příznivce i v České republice, a to již od svého vzniku, kdy zaujal zejména studenty a správce sítí na univerzitách i ve státních a soukromých organizacích. V tuto chvíli SETI@Home registruje 32 919 uživatelů z ČR, což nám dává v pořadí zemí 23. místo, podle počtu odevzdaných výsledků jsme ale na lichotivém 14. místě. Ještě výše se dostal v žebříčku týmů Czech National Team, kterému patří jedenácté místo v počtu odevzdaných výsledků.

Na Emzáky i silná hesla

Distribuci, zpracování a další operace s daty má na starost softwarová platforma BOINC - Berkeley Open Infrastructure for Network Computing. Tento otevřený systém slouží nejen k hledání mimozemšťanů, ale i k dalším projektům, například pro simulaci urychlovače částic nebo pro biomedicínu. Nejnovějším projektem, který využívá BOINC, je ClimatePrediction.net, jehož cílem je simulovat vývoj celosvětového klimatu. Tohoto projektu se účastní přibližně 16 000 počítačů, na každém může probíhat simulace odlišně v závislosti na malých změnách. Autoři projektu chtějí odhalit, jak se může klima planety měnit podle různých scénářů.

Kromě SETI@Home a dalších projektů založených na BOINC existují i další programy pro využití distribuovaných výpočtů, patří mezi ně projekt ScreenSaver LifeSaver, který hledá lék proti některým druhům rakoviny. Prostřednictvím podobných metod lze luštit i poměrně silné šifry. Řadu dalších odhalí vyhledávání třeba na Google.com.

Diskuze (126) Další článek: Microsoft nabízí opravné balíčky pro .NET Framework

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,