Rok 2010 bude pro Microsoft klíčový

Beta verze Exchange Server 2010 je venku. Office 2010 bude veřejně testován až na podzim a Windows 7 RC má být na testech u OEM partnerů. Bude rok 2010 rokem Microsoftu?

Microsoft oficiálně uvolnil beta verzi očekávaného Exchange Serveru 2010 pro veřejné testování (ke stažení na webu). Nová verze úspěšného serverového produktu má být nastupující generací groupware řešení do firem a mnoho nových funkcí má plně kooperovat s chystanou kancelářskou sadou Office 2010. Firma o tom informovala média prostřednictvím tiskového prohlášení.

Cloud computing a sjednocení cest

Exchange Server 2010 by měl plynule navázat tam, kde aktuální verze 2007 končí. Podle Microsoftu bychom se měli dočkat především sjednocení všech prvků pro různé druhy přístupových zařízení jako je desktopový klient, webové rozhraní nebo mobilní zařízení. Uživatelé by neměli poznat, na kterém zařízení aktuálně pracují, vizáž a prostředí dostane jednotný design. Pro snadný přístup k účtům je plánován značný posun směrem ke cloud computingu a logicky k co možná největšímu zjednodušení práce s groupware daty.

Značné míry vylepšení by se měla dočkat i archivace a zálohování pošty a dat. Dle slibů bude vše menší a znatelně rychlejší. Microsoft chce v rámci jednoho řešení sjednotit veškeré komunikační kanály. Kromě klasických sdílených údajů v rámci skupin atp. se předpokládá propojení s telefonním systémem a jednotná IM komunikace. Redmondská firma tak reaguje jednak na požadavky klientů, ale rovněž na poměrně silnou konkurenci v této oblasti. Například IBM v rámci produktů Lotus Domino, nebo český Merak, už komunikaci sjednocují delší dobu. Bližší specifikaci nových funkcí je k nahlédnutí v tiskové zprávě na webu Microsoftu.

Největší užitek z nasazení nového Exchange by měl být podle očekávání v kooperaci s připravovaným kancelářským balíkem Office 2010. Microsoft kromě jiného plánuje například plnohodnotný přístup k aplikacím skrze webové rozhraní. Prozatím však nebylo specifikováno, zda se bude toto rozhraní tradičně správně zobrazovat pouze v Internet Exploreru, jako tomu bývá zvykem například u Windows Live služeb včetně současného Office Live Workspace.

Office 2010 Beta až na podzim, Windows 7 RC u partnerů

Sjednocení funkcí a vzájemného propojení by firmy měly využít i díky dalším chystaným produktům. Na cestě jsou nové verze SharePoint Serveru, Visio Project. Exchange Server 2010 je jako jediný z nové řady řešení dostupný ve veřejné betě už nyní a k distribuci finální verze by mělo dojít už v druhé polovině tohoto roku. Ostatní produkty včetně Office 2010 se trochu zdrží. Testovací verze by měly být k dispozici ve třetím čtvrtletí tohoto roku, finální kopie pak budou k dispozici až v první polovině 2010. První praktické zkušenosti s Exchange Serverem 2010 přinese časopis Connect! 6/09.

V souvislosti s Office 2010 Microsoft oznámil i to, že produkt bude dostupný jak ve 32 bitové, tak i 64 bitové edici. Tato skutečnost reaguje zejména na 64 bitové jádro Windows 7 a četnost instalací 32 bitových Windows XP a Vista. Microsoft by tak měl nabídnout oběma táborům balík vyladěný přesně pro jejich systémy a zamezí tak případným komplikacím a nevyužitému potenciálu.

TIP: Ballmer: Krizi využijeme ve prospěch Microsoftu

Uznávaný server Neowin.net o víkendu přišel s informacemi, podle kterých se na placených službách TechNet Subscription a MSDN měla objevit RC verze Windows 7 s tím, že měla být 5. května distribuována i mezi širokou veřejnost. Předplatitelé služeb však byly při pokusech stáhnout onu RC verzi odkázáni pouze na aktuální betu. Podle opravného prohlášení Neowinu má být RC verze v současné době k dispozici pouze smluvním OEM partnerům Microsoftu, kteří mají při testování přednost. Spekulace odborníků a uživatelů ale uvádějí, že RC verzí má být aktuální sestavení Windows 7 7077, které je nelegálně dostupné na výměnných sítích typu BitTorrent a RapidShare. Microsoft tyto spekulace nijak nekomentoval.

Komentář: Rok 2010 bude pro Microsoft klíčový

Jan Sedlák: Microsoft na tom v současné době není nijak zvlášť dobře, stejně jako drtivá většina technologických firem. V jeho případě za to však ani tak nemůže špatná globální ekonomická situace, jako spíš samotné produkty z prozatím poslední vydané série.

Nechme teď stranou neustálé a už poměrně komicky vyznívající prohlášení o zaútočení na sféry webových služeb a internetu. Upravované Windows Live služby jsou pořád podivně zmatené, nový Live Search alias Kumo může být papírově stokrát inovativní a třeba i revoluční, tradiční „vygoogli si to“ mezi námi stejně ještě nějakou dobu zůstane. No a obnovená jednání s Yahoo! už snad ani není možné brát vážně. Případná spolupráce obou firem rozhodně nemusí Googlu dělat vrásky na čele. A to jak po stránce kvality služeb, tak ani z hlediska tržního podílu a příjmů z reklam. Podle mě by Microsoft v následujícím roce měl vytěžit hlavně z toho, co mu do jisté míry jde dobře, a sice z výroby a distribuce své hlavní softwarové větve.

Visty byly propadák, to si přiznejme. I když se bezpochyby jednalo o technologicky velice dobrý produkt, uživatele až tolik nelákal a projevilo se to i na celkových prodejích a penetraci. Vyhlídky Windows 7 už jsou však mnohem lepší. Nová „wokna“ totiž k tomu nejlepšímu z Windows Vista přibalují moderní záležitosti a navíc přidávají nízké hardwarové nároky a vyladěnou stabilitu. Argumenty uživatelů, že se to špatně hýbe atp. už tedy budou zcestné a Microsoft by je tak konečně mohl donutit k přechodu z Windows XP, přechod z Windows Vista pak bude příjemným zpestřením. Že budou nová Windows pro redmondského molocha spásou, na svém blogu rozepisuje i kolega Tomáš Holčík.

U klasických koncových uživatelů to Microsoftu v poslední době příliš neklape, i když se pohled na firmu jako takovou po odchodu Billa Gatese začíná poměrně zlepšovat. Na straně podnikových a serverových řešení však firma exceluje a zainteresovaný člověk musí uznat, že produkty jako Windows Server 2008, SQL Server 2008 nebo poslední Exchange Server rozhodně stojí za to. Právě tato sféra by měla být příchodem nových verzí ze strany Microsoftu posilněna. Produkty samozřejmě nepřinesou nic revolučního, „pouze“ zareagují na aktuální trendy a poskytnou moderní funkce a funkce dostupné u konkurence. Současní zákazníci tak prodlouží licence, nakoupí upgrade a případní váhající rádi sáhnou po remondském řešení.

Office už v oblasti běžné kancelářské práce nemohou přinést takřka nic nového, ze strany Microsoftu je zde však klíčové napojení na jednotlivé služby jako Exchange, Project nebo SharePoint. Firmy se aktuálně hodně poohlížejí po řešeních postavených alespoň částečně na vizi cloud computingu a mimo jiné chtějí i homogenní prostředí s jednotnou správcovskou logikou. Pokud se tedy povede vše rozumně integrovat, nákup licencí Office 2010 k novým serverovým produktům je logický krok.

Microsoft má do příštího a dost možná klíčového roku nakročeno dobře. Nemám strach, že by chystané softwarové produkty byly špatné a určitě se zcela objektivně zařadí mezi absolutní kvalitativní vrchol. Teď už bude záležet jenom na tom, jak to firma dokáže prodat uživatelům a jak na to uživatelé a firmy budou reagovat. Něco mi říká, že to vyjde. Vzpomeňme se například na nedávný nástup Internet Exploreru 8, který díky šikovné reklamní taktice alá Apple zaznamenal širokou pozornost i masových médií (tedy reklama zdarma v hodnotě milionů dolarů) a výrazný nárůst uživatelů.

Diskuze (26) Další článek: Dolby Axon: nová technologie pro reálnou komunikaci ve hrách

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,