Ředitel Opera Software: Když jsou standardy filozofií

Dostali jsme jedinečnou příležitost – naživo vyzpovídat generálního ředitele Opera Software. Žije podle standardů?
Kapitoly článku

Standardy berete vážně. Nakolik vážně berete ACID testy?

Jsou velmi důležité, ale jsou jen částí problému. Víme, že jsou zaměřeny jen na testování specifických případů kompatibility. Splnění ACID2 či ACID3 samo o sobě o schopnostech prohlížeče příliš neříká a je nedostatečné.

Nakolik jsou uvěřitelné zkazky o podvodech, které některé prohlížeče obviňují z detekce ACID testu a správného renderování stránky, přestože v jiné situaci by prohlížeč podobný kód vyrenderovat neuměl?

Mluvit mohu samozřejmě jen za Operu. Souhlasím ale, že to by byl podvod. Tak to neděláme. A to i přesto, že ACID2 bylo doslova bolestivé správně implementovat. Implementace ACID2 nám zabrala rok. Bylo potřeba neustále dávat pozor, aby se implementací testu nerozbila nějaká jiná funkce renederování stránky, případně abychom neztratili zpětnou kompatibilitu s nevalidními stránkami. ACID2 je těžký test, ale to byl záměr, byl tak navržen. Nově vznikající ACID3 je ještě těžší. Je navržen tak, aby jeho implementace byla těžká ve všech moderních prohlížečích.

Kolik uživatelů má Opera na hlavních platformách?

Na PC desktopech se to číslo pohybuje kolem dvaceti milionů. Pro mobilní zařízení (Opera Mobile) distribuujeme deset milionů licencí každé čtvrtletí. V tomto případě ale nevíme, jaký je skutečný počet uživatelů. Větší přehled máme o Opeře Mini, která pracuje prostřednictvím našich serverů. Zde víme asi o třiceti milionech uživatelů. Vzhledem k rychlému růstu tohoto trhu není už ani dnes výjimkou, a v budoucnu se to bude dít stále častěji, že statistiky tržních podílů prohlížečů posadí Operu Mini dokonce nad některý z větších desktopových prohlížečů, například Safari.

V některých zemích už teď Opera Mini drží až tříprocentní tržní podíl. Rozdíly mezi státy jsou přitom značné. Množství uživatelů máme např. v USA a to i přesto, že američtí operátoři vyžadují pro aktivaci mobilních datových přenosů uzavření písemné smlouvy.

Jaká je pozice Opery v Norsku?

Náš tržní podíl v Norsku je někde mezi pěti až deseti procenty. V některých zemích ale deset procent i překračujeme a v dalších dokonce saháme po pětadvaceti. Naproti tomu jsou ale země, kde máme podíl 0,0 - 0,5 %. To se týká specificky třeba jižní Koreje. Důvodem je časté použití ActiveX prvků na stránkách. Nejsilnějším korejským prohlížečem tak zůstává Internet Explorer, překvapivě ve verzi šest.

Jaký je váš příští cíl pro počet stažení? Při milionu jste slíbil přeplavat Atlantik, což se úplně nevyvedlo. Co přijde příště, při miliardě například?

Pokud tedy jde o miliardu, klidně vám něco slíbím  :-)  Na to si ještě pár let počkáme.

Jaké můžete připravit novinky do dalších verzí, když již dnešní výbava Opery dalece převyšuje požadavky na webový prohlížeč?

Snažíme se vnímat prohlížeč jako užitečný nástroj, z nějž se každému může čas od času něco hodit. Každému něco jiného, pochopitelně. Přestože máme nejvíce funkcí, máme zdaleka nejmenší instalační balíček. Naše nadstandardní funkce navíc nejsou příliš viditelné. Pokud je nechcete používat, nejspíš si jich ani nevšimnete.

A obecněji řečeno: Jaké jsou vaše vize možného vývoje oboru webu, webových technologií a prohlížení?

Myslím si, že požadavky na prohlížeč stoupají. Dobrým příkladem jsou například nově vznikající standardy jako HTML 5 nezbytně se rozvíjející podpora pro lepší práci s grafikou apod. Z toho nám ale automaticky plyne i zápor: Nezbytně bude narůstat komplexita prohlížečů. Proto nesmíme podcenit ladění softwaru a výkonnostní optimalizace. Je nepředstavitelné, aby nový rychlý vyhledávač prohledával například nějakou databázi (cache) navštívených stránek déle než několik sekund.

Hodně věcí se v poslední době v internetovém prostředí změnilo. A ještě hodně se toho změní v nadcházejících letech. Opera se samozřejmě musí přizpůsobit.

Stojíte si i nyní, několik týdnů po jeho podání k Evropské komisi, za svým podnětem namířeným proti Internet Exploreru? Je férové Microsoft obviňovat ze zneužívání monopolního postavení kvůli tlaku na lepší dodržování standardů?

Standardy jsou důležité. Zároveň existují pravidla, která striktně nakazují, jak se firma, která má monopolní postavení, může chovat. Zejména nesmí svého silného postavení na jednom trhu zneužít k získání silného postavení na trhu jiném. Někteří lidé říkají, že monopol Microsoftu je v pořádku, protože vznikl historicky. Já tvrdím, že vznik již před dlouhým časem není důvodem, proč bychom měli monopol tolerovat, neřku-li schvalovat.

A pak je tu další věc: Můžete si říci, že si můžete stáhnout, jaký prohlížeč chcete. Ano, mnozí lidé si stáhnou Operu či jakýkoli jiný alternativní prohlížeč a zpočátku jsou spokojeni. Jakmile ale zjistí, že jim ne všechny stránky fungují správně, mnozí z nich to jednoduše vzdají. To by se nestalo, kdyby Microsoft dodržoval standardy. Standardy jsou navrženy proto, aby si uživatel mohl vybrat produkt, který se jemu samotnému líbí.

Monopol Microsoftu ale už zašel tak daleko, že i když si uživatelé stáhnou další prohlížeče, i když u nich vydží, stále budeme narážet na to, že autorům a provozovatelům mnohých serverů se prostě finančně či časově nevyplatí své aplikace předělávat do souladu se standardy. Kdyby Microsoft dodržoval standardy, mohli bychom všichni nabízet uživatelům produkt, který jim nejlépe vyhovuje, ne produkt, který pouze funguje. Ve světle toho mi nedává žádný smysl, proč se ten samý Microsoft, který s námi sedí u jednoho stolu ve W3C, na jedné straně podílí na tvorbě standardů, které na druhé straně nechce implementovat do svého prohlížeče. Lidé by měli mít právo volby produktu. Jediný způsob, jakým to je ale možné, je prostřednictvím standardů.

Jaký je váš cíl, co podáním této stížnosti Evropské komisi sledujete? Odstranění Internet Exploreru z Windows, udělení pokuty nebo něco jiného?

Věřte mi, pokuta by nám vůbec nepomohla, my bychom z ní samozřejmě nic neměli. Všechno je to o poskytnutí volby našim uživatelům. Přesně, jak jsem vysvětloval před chvilkou. Stačilo by jiné prohlížeče nabídnout ke stažení, linkovat je z čerstvě nainstalovaného systému.

Budete na podanou stížnost tlačit i nyní, kdy Microsoft oznámil, že Internet Explorer 8 bude splňovat požadavky doporučení W3C?

Oni to ve skutečnosti neoznámili. Zkrátka jen na naše oznámení Evropské komisi reagovali tvrzením, že IE8 projde testem ACID2. Vtip je v tom, že on jím ve skutečnosti neprojde. Aby jej totiž splnil, je potřeba do stránky přidat další kód.

Nehovořil jsem o ACID2 testu, měl jsem na mysli spíše oznámení o přítomnosti třetího (W3C kompatibilního) renderovacího jádra v Internet Exploreru 8.

To nepovažuji za správnou cestu. Rozumím tomu, že tento krok zvolili kvůli zachování zpětné kompatibility s neaktualizovanými weby. To je ale problém, s nimž bojujeme všichni, a který se, jak vidíte, dá vyřešit mnohem lépe, než zavedením dalšího renderovacího módu, který navíc nebude nastaven jako výchozí. Co se stane v budoucnu? V Internet Exploreru 9 budeme mít nový mód s novým meta tagem? A co v Internet Exploreru 10?

Děkujeme za rozhovor!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,