PHP 5.3.0 přináší 400 změn a dlouho očekávané funkce

Dlouho očekávaná verze PHP byla konečně vydána. Přináší více možností, vylepšený výkon a mnoho nových funkcí, po kterých programátoři volali.

Oblíbený skriptovací jazyk PHP dozrál do nové verze, vývojáři vydali dlouho očekávanou finální verzi PHP 5.3. Stalo se tak dva a půl roku po uvedení PHP 5.2. Seznam změn, oprav a vylepšení právě vydaného PHP 5.3 čítá okolo 400 položek; je tedy bez pochyb z čeho vybírat.

Protože se jedná o významnější aktualizaci, přináší zásadnější změny ve funkcionalitě a několika změn doznal i konfigurační soubor php.ini. Zpětná kompatibilita s PHP 5.2 ale byla zachována. Vývojáři přinesli několik nových funkcí a vylepšenou podporu Microsoft Windows.

Mezi klíčové prvky nového PHP 5.3 patří:

  • Namespaces (jmenné prostory)
  • Zvýšení výkonu
  • Late Static Binding (umožňuje zděděné statické metody používat v kontextu potomka)
  • Lambda a Closure
  • Nová rozšíření: ext/phar, ext/intl, ext/fileinfo, ext/sqlite3, ext/enchant
  • Bezpočet oprav chyb a vylepšení stávajících rozšíření. Zejména: ext/openssl, ext/SPL a ext/den
  • Několik vylepšení v konfiguračním souboru php.ini 

Nové chybové stavy a zavrhované funkce

Vývojáři přidali nové užitečné chybové stavy E_USER_DEPRECATED a E_DEPRECATED. Stav E_DEPRECATED se využívá pro upozornění na funkce, které vývojáři plánují v budoucích verzích PHP odstranit.

Na seznam zavrhovaných funkcí byly přidány následující:

  • session_register(), session_unregister() a session_is_registered()
  • define_syslog_variables()

Vylepšená podpora Windows

Některé části PHP nebyly s Microsoft Windows zcela kompatibilní. Vývojáři i na tom v novém PHP 5.3 zapracovali a přinesli vyšší podporu pro operační systém Microsoft Windows.

Podpora byla přidána u následujících funkcí:

  • stat(), touch(), filemtime(), filesize() a obdobné funkce
  • inet_pton() and inet_ntop()
  • mcrypt_create_iv()
  • ACL Cache
  • fnmatch()
  • time_nanosleep() a time_sleep_until()
  • symlink(), readlink(), linkinfo() a link()
  • stream_socket_pair()
  • dns_check_record(), dns_get_mx(), checkdnsrr() a getmxrr()

MSI instalátor PHP podporuje všechny nové verze Microsoft Windows, včetně očekávaných Windows 7, kterých se dočkáme ještě v letošním roce.

Nové funkce a vlastnosti: IMAP, mbstring, OpenSSL a session

Vývojáři vylepšili DNS API, hashovací rozšíření a podporu IMAP. Byly například přidány funkce hash_copy(), imap_gc() a funkce pro konverzi imap_utf8_to_mutf7() a imap_mutf7_to_utf8(). Objevil se i nový hashovací algoritmus sha224.

Vylepšena také byla podpora rozšíření mbstring, které se často využívá při práci s UTF-8 řetězci. Značných změn doznalo rozšíření OCI8 a OpenSSL, u kterého byly mimo jiné opraveny úniky paměti.

PHP 5.3 přináší mnoho dalších zajímavých funkcí, dvě z nich jsou pro nahrazování řetězců v poli: array_replace() a array_replace_recursive(). Dále byla vylepšena práce s časovými údaji, objevily se funkce date_parse_from_format() a date_create_from_format().

Zjištění velikosti obrázku pomocí funkce getimagesize() již funguje u souborů ikon. Funkce pro nastartování session, session_start(), nyní vrací hodnotu false, pokud se nepodařilo session spustit.

Vývojáři dále odstranili experimentální funkci RPL z mysqli a všechny zend_extension_ direktivy z php.ini. Hashovací funkce md5() doznala několika vylepšení. Knihovna PCRE byla aktualizována na verzi 7.9 a sqlite na 3.6.15.

Snadný přechod na PHP 5.3 a stažení

Kompletní přehled úprav naleznete v oficiálním seznamu změn. Pokud si chcete přechod na nové PHP 5.3 usnadnit, nahlédněte na stránky PHP, kde jsou uvedené důležité informace pro přechod z PHP 5.2. Přechod z dřívějších verzí taktéž naleznete na stránkách PHP.

Binární balíček pro operační systém Microsoft Windows můžete stahovat z naší GigaManie. Balíčky v podobě zdrojových kódů stahujte z oficiálních stránek.

stáhnout program PHP 5.3.4 Licence: open source, 13 MB
Autor: The PHP Group
Web programu: www.php.net


V čem vyvíjet PHP aplikace?

Psát zdrojový kód můžete samozřejmě i v poznámkové bloku, využití pokročilého editoru se vám ale bohatě vrátí v úspoře času a efektivitě. Vývojová prostředí pro PHP disponují mnoha užitečnými vlastnostmi, jako automatické doplňování kódu, napovídání syntaxe či správu projektů včetně snadných úprav (refaktorizací).

Vyzkoušejte nové verze Eclipse PDT 2.1 nebo NetBeans 6.7. Verze pro Microsoft Windows můžete taktéž stahovat z GigaManie.

stáhnout program Eclipse PDT 2.2.0 Licence: open source, 105 MB
Autor: Eclipse Foundation
Web programu: www.eclipse.org


stáhnout program NetBeans IDE (verze All) 7.0 final Licence: open source, 0,00 kB
Autor: NetBeans
Web programu: www.netbeans.org


Váš názor Další článek: Povodně 2009 na internetu – praktické informace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,