PHP - 1. díl - úvod

Tímto dílem zahajujeme seriál zaměřený na PHP. Seriál si klade za cíl naučit pozorného čtenáře používat PHP.

Pro mnoho lidí je PHP tajemná zkratka. Pokud se pohybujete častěji na internetu, určitě na ní poměrně často narazíte. Ale pro mnoho lidí zůstává její skutečný význam trochu zahalen v nádechu tajemna. Občas se najde i nějaká ta úsměvná historka, za co všechno lidé PHP považují. Jednu takovou najdete třeba zde. Pokud sami netušíte, co to PHP je, nezoufejte, tento seriál vám to prozradí.

Protože PHP úzce souvisí s internetem a webovými stránkami, zaměříme pozornost právě tam. Pokud si budete chtít vytvořit vlastní webové stránky, máte celou řadu možností. Asi prvním krokem takového běžného laického zájemce bývá vytvořit webové stránky jako statické textové stránky. To znamená, že každou stránku si napíšete podobně jako textový dokument. Je celkem jedno, zda použijete nějaký vizuální editor typu Front Page, a nebo se speciálně naučíte jazyk HTML k tomu určený a budete psát stránky přímo v HTML. Podstatné je, že vaše stránky budou statické.

Statické stránky vám zobrazí jen to, co jste napsali a víc ani čárku. Pokud chcete třeba na každou stránku dopsat na konec Vaše jméno a adresu, nezbyde vám nic jiného, než ručně nakopírovat tyto údaje na každou stránku. Pokud těch stránek máte hodně, jedná se o velké množství ruční práce. Další váš požadavek třeba může být zobrazit ve stránce dnešní datum. To už je pomocí statických stránek prakticky nemožné, nechcete-li každý den přepisovat datum ručně. A právě proto chytré hlavy vymyslely dynamické stránky.

Dynamické stránky jsou stránky, které přidávají do stránek něco navíc. Mohou vám třeba připsat automaticky adresu na konec stránky, nebo třeba přidat ten dnešní datum. Možnosti dynamických stránek jsou obrovské a jejich hranice jsou v zásadě dány jen fantazií autorů. Často se dynamické stránky propojují zejména s databázemi.

Asi již tušíte, kam vlastně mířím. PHP je jedním z prostředků, které vám umožňují vytvořit dynamické webové stránky. PHP je v podstatě jednoduchý programovací jazyk. Použitím PHP můžete s webovými stránkami dělat hotové divy. Je toho opravdu hodně, co vám PHP umožňuje, tak jen pro příklad: práce s databázemi, odesílání mailů ze stránek, vytváření a editaci obrázků, automatizovanou práci s textem, zpracování údajů od uživatele, a mnohem mnohem více. Pro vstup do světa PHP by měl sloužit právě tento seriál.

Pokud chcete tvořit dynamické stránky, máte v zásadě dvě možnosti. Můžete dynamiku do webových stránek přidat buď na serveru (pak se používají tzv. serverové skriptovací jazyky). A nebo můžete přidat dynamiku do stránek u uživatele (pak se používají tzv. klientské skriptovací jazyky). Každá z těchto možností má své výhody a nevýhody. Serverové skripty máte více pod kontrolou a jejich možnosti jsou obecně větší. Klientské skripty zase postrádají mnoho z možnosti serverových skriptů, ale na druhé straně umožňují vytvořit interaktivní prostředí ve stylu změna obrázku při přejetí myší, apod.

Samotné PHP patří do skupiny serverových skriptovacích jazyků. Umožňuje tedy tvořit dynamické webové stránky na serveru. Jako ve všem na světě má PHP celkem zdatnou konkurenci. Existují tedy i další prostředky, jak dosáhnout toho samého výsledku, jako s PHP. Obrovskou výhodou PHP jsou jeho tři základní vlastnosti. První je fakt, že PHP je naprosto zdarma. Za používání PHP neplatíte autorům žádné poplatky, můžete si PHP libovolně stahovat, kopírovat, množit, prodávat, zkrátka, jak je libo. Druhou výhodou je, že PHP funguje všude. PHP může pracovat stejně dobře pod Windows, jako pod Linuxem i na dalších systémech. A poslední třetí vlastností je, že PHP je jeho kvalita. Toto všechno pomohlo PHP dostat se na výsluní.

Abych alespoň pro úplnost zmínil nějaké konkurenty PHP, tak uvedu, že nejvýznamnějším protihráčem je technologie ASP firmy Microsoft. Technologii ASP používá pro dynamické stránky i server Živě.cz. Nevýhodou ASP oproti PHP je fakt, že není k dispozici zdarma a slušné využití technologie ASP je vázáno pouze na Windows. Dalšími konkurenty PHP jsou také třeba JSP, případně další technologie. Detaily se již vymykají tématu tohoto seriálu.

Tento úvodní díl je psán spíše teoreticky a je určen pro hrubou představu, k čemu PHP vlastně slouží. Další díly se naproti tomu budou již věnovat praktickému používání PHP a praktickým příkladům. Budu se snažit, aby každý další díl byl proložený praktickým příkladem.

Diskuze (42) Další článek: Ani chytré filtry vás před spamem nezachrání

Témata článku: , , , , , ,