Opera „Peregrine“ 10: hromada nových funkcí

Opera 10 se pomalu odhaluje a máme se na co těšit. Výkonnější JavaScript a vykreslování stránek až o 30 % rychleji. K tomu kontrola pravopisu, vytváření HTML e-mailů a Turbo režim.
Kapitoly článku

V červnu roku 2008 se objevila Opera 9.5, která přinesla razantní změnu vzhledu. Ovládání bylo přehlednější a jednodušší. Již od této verze byly slyšet hlasy, že by se Opera mohla rychleji rozšířit mezi uživatele. Předchozí „přeplácané“ vzhledy plné panelů nebyly do té doby pro běžné uživatele rozhodně nijak moc přitažlivé.

V říjnu roku 2008 následovala Opera 9.6, která opravovala předchozí verzi a přinesla nové možnosti synchronizace Opera Link, vylepšenou RSS čtečku a e-mailového klienta, Operu Scroll Marker a klasicky vyšší výkon a stabilitu.

Přesto k žádnému výraznému rozšíření Opery mezi uživatele nedošlo. Opera je stále na pozici silně minoritního prohlížeče. V boji o uživatele tvrdě prohrává nejen s jednotlivými verzemi Internet Exploreru, Firefoxem, ale i s nejmladším webovým prohlížečem Google Chrome. Googlu se podařil zajímavý krok, nikterak ale neočekávaný. Google Chrome dnes alokuje větší podíl trhu, než Opera. Stačilo mu na to přitom pár měsíců.

Vývojáři den po vydání Opery 9.6 představili novou testovací verzi Opera 10, nesoucí kódové označení „Peregrine“. Přestože se Opera 10 stále nachází (a ještě dlouho bude) v rané alpha verzi, stojí za povšimnutí. Nabízí mnoho zajímavých funkcí. Přestože některé z nich konkurenční prohlížeče již delší dobu nabízejí, pro Operu to je významný krok.

Po tom všem ale otázka nezní, jak moc se po vydání Opery 10 změní její podíl na trhu. Správnější otázka by byla, jestli vůbec se podíl ve prospěch Opery ještě může změnit.

Opera-10-Peregrine/Discover Opera - Opera.jpgOpera-10-Peregrine/Rychlý přístup - Opera.jpg
 První spuštění Opery „Peregrine“ 10 a Rychlý přístup

Opera 10 se sama o sebe postará, nabízí automatické aktualizace

Většímu rozšíření Opery nejen dříve bránilo uživatelské rozhraní, ale i další problém – instalace aktualizací. Přestože vývojáři Opery vydávají záplaty, které zajišťují bezpečný webový prohlížeč, tak to nestačí. Taková aktualizace se musí k uživateli dostat včas, rychle a hlavně automaticky.

Konkurenční prohlížeč Firefox disponuje automatickými aktualizacemi, Google se svým Google Chrome šel ještě dál a aktualizace provádí tišeji a na pozadí. Takto to uživatelé mají rádi, když nejsou zbytečně obtěžováni.

Operu ale bylo doposud nutné aktualizovat ručně, museli jste stáhnout nový instalační balíček a poté se probojovat okny až k cíli. Opera vás pouze upozornila na novou verzi, zbytek byl na vás. Tomu je nyní naštěstí konec. Tým vývojářů po mnoha letech vyslyšel prosby uživatelů a přidal možnost automatických aktualizací.

Opera-10-Peregrine/opera-automaticke-aktualizace.png Opera-10-Peregrine/Novější verze Opery není k dispozici.jpg
 Opera 10 nově podporuje automatické aktualizace

Aktualizace může probíhat zcela automaticky, nebo také můžete být požádáni o potvrzení provedení aktualizace. Samozřejmě je možné automatické aktualizace zcela vypnout, není to ale rozumný krok. Jedině poslední verze čehokoliv zajistí stabilní a bezpečný chod vašeho počítače. Nikdo přece nechce, aby se kvůli absenci aktualizací opakovala situace z ledna, kdy nebezpečný červ z flash disku infikoval devět milionů počítačů.

Automatické aktualizace také potěší nejednoho správce, ať už v domácnosti, nebo v menší firmě. Doposud pro něj bylo nasazení Opery kvůli aktualizacím spíše obtížné, nyní ale Opera může bez obav nahradit Firefox nebo Google Chrome.

Pište bez gramatických chyb a překlepů

Psát gramaticky správně je jeden z nejdůležitějších prvků vyjadřování. Ať už chybujete ve vyjmenovaných slovech nebo trpíte častými překlepy, řešením je kontrola pravopisu. Tu naštěstí nabízí i Opera 10. Kontrolu pravopisu oceníte při psaní zpráv na Facebooku, v komentářích pod články, na blogu či e-mailových zpráv.

Opera-10-Peregrine/opera-10-kontrola-pravopisu.png
 Kontrola pravopisu

Kontrola pravopisu je standardně zapnuta a využívá slovník s americkou angličtinou. Kontrola funguje u víceřádkových vstupních polí, v poznámkách a e-mailovém klientovi. Opera 10 využívá slovníky ve formátu Hunspell, tedy stejně jako OpenOffice.org. Není proto problém rozšířit kontrolu pravopisu o další jazyky včetně češtiny a slovenštiny. Soubory (*.aff a *.dic) stačí nakopírovat do složky dictionaries, která se nachází ve složce s profilem Opery.

E-mailový klient s možností odesílat HTML e-maily

E-mailový klient v Opeře 10 konečně umožňuje psát HTML e-maily. Můžete vkládat obrázky, měnit styl písma textu, používat odkazy a prakticky využít všech možností značkovacího jazyku HTML. V pravém horním rohu se nachází přepínání mezi klasickým a HTML e-mailem, snadno tedy můžete přejít k psaní obyčejných textových e-mailů.

Opera-10-Peregrine/První HTML e-mail - Opera.jpg
 E-mailový klient v Opeře 10 umožňuje vytvářet HTML e-maily

Další novinkou je automatické smazání e-mailů z POP serveru po několika dnech. Využijí to především uživatelé s omezenou velikostí e-mailové schránky.

Opera také přichází s kontrolou databáze e-mailů po startu prohlížeče. Pokud je jeden ze souborů nekonzistentní či nějak poškozený, Opera se pokusí takový soubor opravit. Do budoucna vývojáři plánují kontrolu provádět se zpožděním, navíc jen v případě aktualizace Opery či v měsíčních intervalech.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,