Ohlasy ze světa: T-Rad² – šest heatpipe jen pro grafiku

Máte nový ATI Radeon řady HD 48xx a hledáte kvalitní chladič který zvládne uchladit i celé PCB? První zahraniční recenzi na nový Thermalright T-Rad² zveřejnil Expreview.

Server Expreview představil světově první recenzi nového chladiče Thermalright T-Rad² pro grafické karty Nvidia GeForce s čipem G9x a ATI Radeon HD řady 38xx a 48xx. Thermalright T-Rad² není kompatibilní s GeForce GTX 260/280, ale karty jako například GeForce 9600 GT lze dle výrobce chladit pouze pasivně. Jak je to s pasivním chlazením se přesvědčíme později na výsledcích testu. U výkonnějších grafických karet už se pasivní chlazení nedoporučuje.

t-rad_11.jpg

Thermalright T-Rad² má rozměry 228 × 104 × 24 mm a jedná se tak o nejdelší chladič pro grafické karty, což oceníte například u karet ATI Radeon HD 4850/4870, které mají PCB dlouhé 235 mm. Díky své hloubce pouze 24 mm umožňuje i s ventilátory použít dvě grafické karty do SLI či CrossFire. Hmotnost chladiče činí 360 g.

t-rad_33.jpg t-rad-44.jpg t-rad-5.jpg
 

Z měděné základny odvádí teplo celkem šest heatpipe trubic do velmi hustého žebrování, které skýtá 83 žeber. V balení naleznete 12 pasivních bloků pro paměti a dva pasivní bloky pro napěťové regulátory. Kompletní specifikace i v porovnání s chladičem Thermalright HR-03 GT si můžete prohlédnout zde:

tRad2-spec-en.png

Chladič můžete osadit až dvěma 92mm ventilátory, či jedním 120mm ventilátorem, který však není ideální pro nejlepší chlazení, protože nepokrývá celou plochu pasivu jako dva 92mm ventilátory. V balení naleznete i potřebné šroubky.

trad-1201.jpg t-rad-ins11.jpg t-rad-ins22.jpg
t-rad-ins6.jpg t-rad-ins8.jpg

Testovací sestava obsahovala dvoujádrový procesor Intel Core 2 Duo E6550 na frekvenci 2,33 GHz, chladič byl testován na grafické kartě Unika ATI Radeon HD 4850 512 MB a GeForce 9600 GT 512 MB pro zkouška pasivního použití. Teplota v místnosti se pohybovala kolem 25 stupňů a k vytížení karty posloužil program Furmark.

cooler_2008_01.jpg furemark_options.jpg

Teploty

trad-gpu.png trad-pcb.png

Jak je vidět, Thermalright T-Rad² si vede na jedničku a poráží zdatného konkurenta v podobě Thermalright HR-03 GT (jeden 92mm ventilátor). V klidu si v případě teploty jádra vedli oba soupeři přibližně stejně, při zátěži už je však vítěz jasný. Thermalright T-Rad² zchladil jádro o téměř deset stupňů lépe, než Thermalright HR-03 GT. Lepších teplot dosahuje doporučená konfigurace dvou 92mm ventilátorů, na rozdíl od jednoho 120mm ventilátoru. Výkon referenčního chladiče nestojí ani za slovo, teploty dosahovaly v průměru dvojnásobných hodnot.

V případě měření teploty PCB se však stala předpokládaná věc, chladič Thermalright HR-03 GT dopadl při zatížení poslední s neúměrně vysokou teplotou 102 stupňů, která už je pro kartu kritická. S tímto případem souvisí i občasný výskyt úmrtí karet ATI Radeon HD 4850/4870 při osazení jiného než referenčního chladiče, například oblíbeným Arctic Cooling Accelero S1 (rev2). Problém je právě v nedostatečném chlazení napěťových regulátorů. S tenký chladičem Thermalright T-Rad² se však tohoto problému nemusíte bát. Díky malé hloubce chladiče (24 mm) je ventilátor velmi blízko pasivním blokům, které tak náležitě a dostatečně ofukuje a chladí.

GeForce 9600 GT pasivně? Raději ne

trad-96gt.png

I když teplota v klidu dosahovala stejných teplot jako u referenčního chladiče s ventilátorem, v zátěži již teplota postupně vystoupala na 102 stupňů, což už je pro kartu kritická hodnota. Pasivní chlazení tak nelze s touto kartou použít, u méně výkonných karet by to ale asi bylo možné.

Thermalright T-Rad² je dobře navržený chladič, který díky své malé hloubce (a velké délce) zvládne opravdu dobře chladit i celé PCB karty, což ocení především majitelé nových grafických karet ATI Radeon HD 4850/4870. Jen těžko budete hledat chladič s lepším výkonem při srovnatelné velikosti a ceně, protože jeho předpokládaná cena 45 USD (přibližně 800 Kč s DPH) je nižší než u horšího Thermalright HR-03 GT, který je prodáván za cenu kolem 900 Kč s DPH.Kromě skvělého výkonu je to o důvod více, proč vybrat právě Thermalright T-Rad².

t-rad-ins3.jpg 

Diskuze (12) Další článek: ČD – Telematika a Planet A nabídnou televizi přes internet

Témata článku: , , , , , , , , , , ,