Ohlasy ze světa: 3-Way SLI aneb ve třech se to lépe táhne

Thermaltake Duorb vs Thermalright HR-03 GT: Lepší chlazení pro GeForce 8800 GT • 3-Way SLI: vyplatí se?

3-Way SLI aneb ve třech se to lépe táhne

Pro plynulé hraní nejnovějších her ve vysokém rozlišení a s vysokým nastavením obrazu už velmi často nestačí pouze jedna výkonná grafická karta. Pro zvýšení fps (snímků za vteřinu) je možné zapojit grafické karty Nvidia do režimu SLI. Donedávna bylo toto zapojení možné pouze se dvěma grafickými kartami.

Po uvedení trháku GeForce 8800 GT se technologie SLI stala mnohem dostupnější a kupovat GeForce 8800 GTX a Ultra začalo ztrácet smysl. Nejen kvůli ceně, ale také spotřebě, teplotě a „zastaralosti“ těchto čipů. Tyto špičkové grafické karty ale mají jednu unikátní vlastnost – umožňují sestavit ještě výkonnější zapojení do 3-Way SLI, čili zapojení tří karet.

bridge.jpg 

lotsofpower.jpg

Co budete pro zapojení 3-Way SLI potřebovat? Předně kompatibilní základní desku s čipsetem nForce 680i nebo 780i. Pak samozřejmě tři grafické karty, přičemž v úvahu připadá pouze GeForce 8800 GTX a Ultra. Je to smutné, ale mít extremně výkonné grafické řešení za přibližně 15 000 Kč v podobě tří GeForce 8800 GT není možné, technologie 3-Way SLI je možná pouze s 8800 GTX a Ultra. Od Nvidie je to možná chytrý tah, ale podle mého názoru by si více lidí koupilo tři GeForce 8800 GT, než tři GeForce 8800 GTX či Ultra. Je ale nepravděpodobné, že by Nvidia uváděla podobné řešení, kdyby mělo do budoucna fungovat jen s trojicí karet, jejichž výroba má skončit za dva měsíce.

Pro tuto technologii Nvidia také doporučuje výkonný čtyřjádrový procesor, alespoň 2 GB operační paměti a nutný je také operační systém Windows Vista. Samozřejmostí je opravdu výkonný zdroj, slabší než kilowattový nepřipadá v úvahu.

connectors.jpg

K testu na serveru AnandTech byl použit výkonný počítač se čtyřjádrovým procesorem Intel Core 2 Extreme QX9650 na frekvenci 3,33 GHz, jako základní deska posloužila EVGA s čipsetem nForce 780i SLI a celkem byly k dispozici 4 GB operační paměti. Použité ovladače ForceWare byly ve verzi 169.18.

K otestování výkonů a nárůstu fps byly k dispozici hry Unreal Tournament 3, Bioshock, Oblivion, Call of Duty 4, World in Conflict a Crysis. Jak celý test dopadl, se můžete přesvědčit v tomto přehledném obrázku:

scaling.png

I přes „nezralost“ tohoto řešení se v některých hrách projevila třetí karta velmi dobře na výkonu, především pak ve hrách UT3, Bioshock a Call of Duty 4. V ostatních hrách už nejsou rozdíly tak značné, ale to je zapříčiněné především nedostatečnou odladěností ovladačů.

bioshockresolution.png crysisdetail.png

Recenzent se také v krátkosti zaměřil na otázku, jaký je rozdíl ve výkonu při použití procesorů s menší a vyšší frekvencí. Rozdíl byl viditelný pouze ve hře Crysis, takže redaktor tvrdí, že nemusíte kupovat ten nejdražší procesor, ale klidně postačí „obyčejný“ čtyřjádrový či dvoujádrový například na frekvenci 2,66 GHz.

A jak je na tom spotřeba? Celý počítač měl v klidu spotřebu kolem 412 W, a při zátěži, kdy byly vytíženy všechny tři grafické karty, se spotřeba vyšplhala až na neuvěřitelných 727 W.

Pokud tedy máte dostatek financí, monitor s rozlišením minimálně 1920 × 1200 a chcete hrát nejnovější herní pecky na plné detaily a naprosto plynule, je pro vás k dispozici to nejvýkonnější řešení na trhu.

Thermaltake Duorb versus Thermalright HR-03 GT: souboj dvou chladičů pro GeForce 8800 GT

O chladičích Thermaltake Duorb a Thermalright HR-03 GT jsme vás již na našich stránkách informovali. Který z nich je ale lepší, se rozhodl otestovat server PC Perspektive.

Se standardním referenčním chladičem u GeForce 8800 GT dosahuje teplota jádra v běžných podmínkách při zátěži 80 až 90 stupňů. Tyto hodnoty nepřekročí ani při mírném přetaktování k hranici 700 MHz. Pokud však chcete jít výše, či provozovat kartu ještě v tišším chodu, musíte sáhnout po nějakém lepším chladiči, který bude s GeForce 8800 GT kompatibilní. Oba výše zmíněné chladiče toto splňují a který je na tom lépe, to hned zjistíme.

duorb_top.jpg 

thermal_bottom.jpg

Thermaltake Duorb je celoměděný chladič, který chladí dva ventilátory, přičemž ze základny jsou vyvedeny dvě heatpipe trubice, každá do jiného žebrování. Oproti tomu Thermalright HR-03 GT je v základu pasivní hliníkový chladič, který mezi základnou a žebrováním má celkem šest heatpipe trubic. V testu byl testován jak v pasivním režimu, tak i s přídavným ventilátorem.

duorb_install2.jpg 

thermal_install2.jpg

V klidu naměřil redaktor teplotu s referenčním chladičem 57 stupňů, s Thermaltake Duorb byla teplota 40 stupňů a s pasivním Thermalright HR-03 GT pak 47 stupňů. Při použití přídavného ventilátoru klesla teplota na 40 stupňů, stejně jako u Duorb.

Při náročné zátěži (hraní Crysis) se ale už ukázala síla těchto chladičů, protože redaktor naměřil až o polovinu menší teploty než v případě referenčního chladiče. Se standardním chladičem se teplota pohybovala kolem 87 stupňů, Thermaltake Duorb udržel teplotu čipu na neuvěřitelných 47 stupních a Thermalright HR-03 GT bez ventilátoru nenechal čip překročit teplotu 89 stupňů. S ventilátorem byla teplota ještě nižší než v případě Thermaltake Duorb, a to 43 stupňů.

Jak je vidět, poloviční snížení teploty je velice slušný výsledek. Musíte však mít na paměti, že použité paměti na grafické kartě nejsou nijak chlazeny a že je nutno je osadit heatsinky.

Redaktor vyzdvihl oba chladiče, oba jsou mnohem lepší než standardní referenční chladič, přičemž pro nejlepší chlazení je nutné k Thermalright HR-03 GT přikoupit ještě ventilátor. Díky nižší ceně Thermaltake Duorb (u nás přibližně 950 Kč s DPH) a žádné nutnosti pořizovat další příslušenství, získává tento chladič zlaté ocenění. Dražší (u nás přibližně za 1 400 Kč s DPH), ale po přidání ventilátoru výkonnější Thermalright HR-03 GT, si odnesl stříbrné ocenění.

Diskuze (3) Další článek: Vychází Computer 24/07: bez videa si neškrtnete

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,