OLPC na cestě k zákazníkům

Už 12. listopadu se má začít prodávat „stodolarový“ laptop XO-1 z projektu OLPC. Může si jej pořídit každý, zaplatí za něj 400 dolarů.

Kousek historie

Projekt OLPC (One Laptop per Child) láká mnoho potenciálních dodavatelů. Ve hře jsou totiž dvě miliardy zákazníků. Spoluzakladatel a ředitel Massachusettského technického institutu, profesor Nicholas Negroponte, navrhl jednoduché řešení, jak spojit moderní digitalizovanou společnost se zbytkem světa: dejte každému dítěti stodolarový laptop.

1.jpg

Tak se rozjel kontroverzní neziskový projekt, v rámci kterého vznikl OLPC XO-1, levný počítač postavený na procesoru AMD Geode LX-700 s typickou spotřebou 1,3 W.

0.jpg 

Intel chtěl konkurovat vlastním levným laptopem Classmate PC s dvojnásobnou cenou, a dále spolupracuje na vývoji OLPC XO – 2.

2.jpg 5.jpg

Vedoucí OLPC u AMD, Michael Silverman, 25. května 2007 napsal: „Intel se dívá na chudé děti světa jako na svou tržní příležitost“. Uzavírají se velké sázky, nejenom na Intel a AMD, ale na všechny zainteresované výrobce. Stockpickr vytvořil portfolio Intel vs. AMD, kde můžeme průběžně sledovat, jak se komu vede.

Intel se přidává k OLPC

Celý projekt je ale s přibývajícím časem stále zajímavější a o něco později již vrchní ředitel Intelu Paul Otellini říká: „To, že se připojujeme k OLPC, je dalším příkladem našeho dvacet let trvajícícho závazku vzdělávat a naší víry v to, jakou roli v přinášení příležitosti jedenadvacátého století pro děti na celém světě sehrají technologie.“

Intel slevuje na nárocích, nehodlá dále přihlížet, jak AMD Geode LX postupně začíná ovládat trh s levnými počítači, jako je OLPC. Intel se snaží prosadit u OLPC integrovaný čip Tolapai či něco obdobného, ale hlavní překážkou zůstává jeho spotřeba.

3.jpg 4.jpg

AMD se netají svým cílem připojit do roku 2015 k internetu polovinu populace, a OLPC je součástí celého záměru. Po dlouhé přípravě a množství testů oznamuje Nicholas Negroponte 23. července 2007 schválení hromadné výroby laptopu XO-1.

50x15.jpg 

Charakteristika OLPC XO-1

OLPC XO-1 má asi osm set částí, využívá speciálně upravený linux, má 7,5" displej s rozlišením 1 200 × 900 pixelů v monochromatickém režimu bez podsvícení a 800×600 bodů v barevném. Displej je díky způsobu uchycení možné otočit o sto osmdesát stupňů, čímž dostaneme jednoduchou čtečku. Výdrž na baterie je při běžném zatížení až šest hodin, v monochromatickém režimu pro čtení až 24 hodin, má zabudovanou kameru, speciální systém vzájemného propojení všech XO v dosahu bezdrátové sítě, přičemž stačí dosah sítě k jednomu z komunity, klimaticky odolný, odolný vůči otřesům a pádům, možnost venkovního použití v dešti, prachu či vodě a další. Podrobnější popis hardwarové konfigurace najdete v našem dřívějším článku.

Napájený může být různými energetickými zdroji:

  • generátorem získávajícím energii taháním za provázek (jedna minuta táhaní = 10 minut provozu), zvažují se i další manuálně poháněné generátory
  • slunečními kolektory za dvanáct dolarů
  • nejnovějšími lithium-ferro-fosforečnanovými akumulátory, které vydrží dva tisíce nabití (běžné akumulátory pět set nabití)
  • různými druhy baterií


Projektu se účastní společnosti Brightstar, BT, Citigroup, Chi Lin Technology, eBay, Google, Intel, Marvell, News Corporation, Nortel, Quanta Computer, Red Hat, SES, Astra, Underwriters Laboratories a celosvětové Open Source komunita a další.

Předprodejní euforie

V minulosti se na OLPC naházelo hodně špíny, přetřásalo se po různých fórech a blozích. XO-1 byl kritizován za nepřítomnost mechanik, malý výkon, nepřítomnost MS Office a dalších. Kritici ve většině případů nepochopili účel OLPC a to, že se bude používat za otřesných podmínek nejenom klimatických, když jej neustále srovnávali s klasickými notebooky. Jedním z hlavních kritérií při vývoji byla použitelnost v nejchudší části světa, odolnost, životnost, nízká spotřeba a v neposlední míře cena, právě proto vyšla vítězně platforma postavená na AMD Geode.

6.jpg 7.jpg
8.jpg 9.jpg 10.jpg

Prodej OLPC XO-1

Původní záměr byl dodávat laptopy za cenu sto dolarů cíleně pouze skupinám dětí prostřednictvím uzavřených vládních dohod a smluv, vlády by doplatily případný rozdíl do výrobní ceny a projekt by si zachovával svou neziskovost. Tak se v tomto roce měly vyrobit první miliony kusů a příští rok již 150 milionů kusů.

video.jpg

Od 12. Listopadu 2007 přibude další varianta prodeje – jakýkoliv zákazník zaplatí za dva přístroje 399 dolarů, které si může odečíst z daňového základu, domů si ale odnese jeden. Druhý zamíří k chudému dítěti z rozvojové země. Nebo můžete laptop XO věnovat přímo, za každých dvě stě darovaných dolarů k dětem poputuje jeden. Prodej lze zde realizovat i po Internetu.

Zdroj: TheStreet, Laptopfoundation, Intel InformationWeek, OLPC, AMD, X-bit labs, Atmarkit, StockPickr, AMD, Laptop, OLPC, Xogiving

Diskuze (37) Další článek: Ohlasy ze světa: terabajtová Barracuda v testu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,