Nvidia nForce 790i: podvozek pro tři grafiky

Špičkové herní PC musí mít především výkonný grafický subsystém. Platforma nForce 790i je v tomto ohledu jedničkou.
Kapitoly článku

Co nám tedy nForce 790i nabízí a jaké technologie podporuje?

Procesory

Nový čipset podporuje všechny procesory pro socket 775, které má Intel momentálně v nabídce, včetně 45nm procesorů s kódovým označením YorkField (čtyřjádra) a Wolfdale (dvoujádra) s rychlostí sběrnice až 1 600 MHz.

Podpora DDR3 s EPP 2.0

Paměťové moduly DDR3 jsou dnes stále ještě na pokraji zájmu kvůli jejich vysoké ceně ve srovnání s moduly DDR2, jejich ceny ale vytrvale klesají a už zdaleka nejsou neakceptovatelné – 1GB kit značkových 800MHz DDR2 modulů stál před rokem už tehdy slušné dva a půl tisíce korun s daní. Dnes už za podobné peníze pořídíte 2GB kit 1066MHz modulů DDR3. Ty ještě zdaleka nemohou s ohledem na poměr výkon/cena konkurovat 4GB kitům 800MHz DDR2 za osmnáct stovek, ale rozdíl mezi 4GB 800MHz DDR2 a 4 GB 1333MHz GDDR3 je asi čtyři a půl tisíce korun, což se u sestavy s dražším procesorem, špičkovou deskou a dvěma či třemi výkonnými grafikami ztratí jako nic.

Dražší nForce 790i Ultra SLI podporuje DDR3 moduly běžící na frekvencích 1600 MHz, 1800 MHz i 2000 MHz, nForce 790i SLI oficiálně nejvýše 1 333 MHz moduly (o něco vyšší frekvence při přetaktování se ale dá předpokládat). Krom vyšších taktů a vyšší propustnosti pamětí nabízí moduly DDR3 i nižší spotřebu.

1600MHz a 1800MHz moduly je možno osadit kamkoliv, pro 2GHz moduly jsou na základní desce vyhrazené dva paměťové sloty v černé barvě.

dimms.jpg

EPP 2.0 je druhou generací EPP – Enhanced Performance Profile. Jde o rozšíření SPD, se kterým přišla Nvidia a které umožňuje uložit další profily nastavení pamětí. Má usnadnit uložení výkonnostních profilů rychlejších modulů, jejichž nastavení se liší od standardu používaného u SPD – méně zkušení uživatelé mohou jednoduše nastavit rychlejší profil, zkušenější jej mohou brát jako výchozí bod při dalším přetaktování. Druhá verze EPP vznikla kvůli podpoře DDR3 modulů. Moduly podporující nové EPP mají nést logo SLI-Ready, či zmínku o podpoře EPP 2.0

Linked a Unlinked mód pamětí

Tato vlastnost čipsetů nForce není novinkou, takže jen pro připomenutí; u základních desek s čipovou sadou Intel je frekvence pamětí závislá na frekvenci FSB, v unlinked módu je možné frekvenci pamětí nastavovat nezávisle na frekvenci FSB. Díky tomu není člověk při přetaktování omezen použitými paměťovými moduly.

PCI Express 2.0

nForce 790i podporuje druhou generaci sběrnice PCI Express s označením 2.0. Ta nabízí dvojnásobnou přenosovou rychlost oproti první generaci. V případě SLI s GeForce by ale neměl být rozdíl mezi PCIe první a druhé generace tak velký, jako je tomu u ATI a u karet v Crossfire. Nforce 790i nabízí jen dva plnohodnotné PCIe 2.0 ×16 sloty – třetí ×16 slot podporuje jen první generaci PCI Express. Propoustnost PCI Express 2.0 je 5 Gb/s.

GPU-to-GPU Direct Link (PW Short)

je jednou ze dvou technologií pro urychlení komunikace mezi grafickými kartami. Umožňuje PCIe řadiči posílat data z jedné karty přímo na místo určení ve druhé kartě bez asistence procesoru. PW short může mezi kartami distribuovat data získaná od jedné z nich - může to urychlit například synchronizaci frame bufferů, či odlehčit řadiči obstarávajícímu komunikaci mezi PCIe a pamětí.

gpu1.png 

Broadcast

Tato technologie urychluje komunikaci mezi procesorem a více grafickými kartami. Procesor musí často posílat jednotlivým grafickým kartám stejná data, jako jsou textury či geometrie scény. Nově se už má o distribuci stejných dat jednotlivým kartám postarat přímo čipová sada, procesor se tak nemusí postupně zatěžovat s jednotlivými kartami samostatně.

gpu2.png 

2-way, 3-way či Quad SLI

Základní desky s čipsety 790i mají tři PCIe ×16 sloty. Podpora pro klasické SLI ze dvou karet je u čipsetu s přídomkem SLI tedy samozřejmostí. 3-way SLI značí propojení trojice karet ve SLI a konečně Quad SLI je obdoba 2-way SLI s dvouprocesorovými kartami (na rozdíl od platformy ATI/AMD, u které je možno osadit a propojit až čtyři samostatné karty s jedním procesorem).

Geforce_8800_Ultra_nForce_790i_Ultra_SLI_3qtr.jpg  Geforce_9800_GX2_nForce_790i_SLI_3qtr-(1).jpg

Jižní můstek se, alespoň co do podpory technologií, neliší od můstku, který známe už z dob nForce řady 500, objevil se jen v nové revizi. Na rozdíl od starého SB 600, který byl do uvedení SB700 slabinou čipových sad AMD, je jeho výbava více než dostačující. Samozřejmostí je tedy podpora technlogií First Packet, Dualnet, či MediaShield - jejich popis najdete ve starším článku o nForce řady 500. Obsluhuje několik linek pro PCIe sloty první generace, pět PCI slotů, dva síťové adaptéry, 10 USB 2.0 portů, šest SATA portů s rychlostí 3,0 Gb/s a možností běhu v režimu RAID 0, 1, 0+1 a 5 a dva PATA porty a integrované audio HDA a podporu pro ESA.

ESA

ESA (Enthusiast System Architecture) je otevřený standard, který je určený pro nadšence a umožňuje v reálném čase ovládat a monitorovat různé součásti počítače. Uživatel může vytvářet speciální profily pro různé činnosti – podle nich se poté nastavuje výkon jednotlivých komponent, výkon chlazení a v případě využití komponent podporujících ESA může dostávat řadu běžně nedostupných informací včetně takových specialit, jako je napětí na jednotlivých větvích zdroje, teplotách ve skříni a otáčkách ventilátorů, či teplota vody v chladícím okruhu vodního chlazení.

ESA1.jpg esa2.png

esa3.png

Sloty referenční základní desky jsou vyvedené ve firemních barvách. Deska je vybavená tichým chlazením využívajícím heatpipe, ale je možné vybavit ji i přídavným ventilátorem. Do čtyř paměťových slotů je možno osadit (alespoň u jednoho z v testech často zmiňovaných modelů Striker II Extreme od společnosti Asus) nejvýše 8 GB DDR3.

nForce_790i_Ultra_SLI_no_fan_3qtr.jpg nForce_790i_Ultra_SLI_w_fan_3qtr.jpg nForce_790i_Ultra_SLI_no_fan_F.jpg  

nForce_790i_Ultra_SLI_bracket.jpg

Zkušenosti s novými základními deskami postavenými na čipové sadě nForce 790i jsou veskrze pozitivní. Zahraniční recenze najdete třeba na stránkách Anandtech, Bit-tech.net, [H]Enthusiast (HardOCP), Guru3D, TechSpot, a Tweaktown.

Nforce 790i se podle prvních ohlasů vydařila. Výborné jsou výsledky dosahované při přetaktování. Nedá se očekávat, že bude toto špičkové řešení nějaká láce – pro obyčejné procesory s jednou průměrnou grafickou kartou se zkrátka při nějakých 350 dolarech (kolem sedmi, osmi tisíc s daní) nevyplatí. Nvidia poléčila neduhy, kterými trpěla 780i či 680i, a nabízí hráčům a nadšencům řešení s bohatou výbavou a nebývalými možnostmi. S definitivními soudy ale vyčkejme – svůj křest ohněm si, jako každý hardware, prodělá, jakmile se na nové základní desky vrhnou masy zákazníků s nejroztodivnějšími konfiguracemi, a začnou se řešit problémy z praxe, na které se při testování nenarazilo.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,